Σε πινγκ πονγκ ευθυνών για τους χειρισμούς στην υπόθεση του Noor 1 εξελίχθηκε η ακρόαση από τα μέλη της της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλή της Βασιλικής Ξυπνητού, η οποία πρόκειται να διοριστεί στη θέση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας απαντώντας στον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννη Κουτσούκο, ο οποίος κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου και της αρμόδιας Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων να εξηγήσει γιατί δεν έχει διαταχθεί ΕΔΕ είπε: «Από την στιγμή που η εισαγγελία κάνει την έρευνα και το συγκεκριμένο στέλεχος υπάγεται στις οδηγίες της εισαγγελίας για εμάς δεν υπάρχει ζήτημα» βάζοντας ουσιαστικά στο κάδρο και παίρνοντας αποστάσεις από την εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα.

« Θα ήταν το πιο απλό να διατάξουμε ΕΔΕ. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ούτε φοβάται κανείς την ΕΔΕ. Απευθυνθήκαμε στην εισαγγελέα. Η εισαγγελέας χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο υπάλληλο ως ανακριτή. Έως τώρα δεν έχει προκύψει κάτι αντίθετο από τις πράξεις του στελέχους. Υπάγεται στις οδηγίες της εισαγγελέως που προΐσταται της έρευνας. Τι θα γινόταν αν κάναμε ΕΔΕ δηλαδή; Θα βούλιαζε το ελληνικό έθνος; Από την στιγμή που η εισαγγελία κάνει την έρευνα και το στέλεχος υπάγεται υπο τις οδηγίες της εισαγγελίας για εμάς δεν υπάρχει ζήτημα» σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Νωρίτερα αντιπαράθεση για το ίδιο θέμα υπήρξε ανάμεσα στους βουλευτές Γιάννη Κουτσούκο Γιώργου Λαζαρίδη των ΑΝΕΛ.

Ο διάλογος είναι αποκαλυπτικός:

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ) : Αύριο με το καλό αναλαμβάνετε επικεφαλής . Τις τελευταίες ημέρες έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη η εμπλοκή συναδέλφου σας σε μια υπόθεση που αφορά διαμεσολάβηση Υπουργού με ισοβίτη.Μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες σας, οι προϊστάμενοι αυτού του κυρίου δεν έχουν κάνει το στοιχειώδες, να διατάξουν μια ΕΔΕ για να διαπιστώσουν αν τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται ο Τύπος έχουν συντελεστεί, με τίνος εντολή ενήργησε και αν έχουν τηρηθεί οι κώδικες της υπηρεσίας σας. Θα το πράξετε αύριο το πρωί;
ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ (ΑΝ.ΕΛ): Ο συνάδελφος προέρχεται από το παλιό ΠΑΣΟΚ και δεν ξεχνά τον παλιό καλό εαυτό του, το ΠΑΣΟΚ ήταν συνώνυμο της διαπλοκής
Αντί να συγχαρεί το …

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Είστε υβριστής

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Εσείς είστε. Αντί να συγχαρεί το λιμενικό που συνέλαβε τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης ζητά από την εκπρόσωπο να κάνει ΕΔΕ εις βάρος λιμνεικού. Εγώ σας συγχαίρω. Ήταν μεγάλη επιτυχία , όπως σας συγχαίρει και η διεθνής κοινότητα. Τρεις τόνοι ηρωίνης. Σας συγχαίρω. Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία. Ήμουν μέλος του Δ.Σ του ΟΛΘ ως μηχανικός κι επειδή ξέρω το δύσκολο έργο που έχετε να μας πείτε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ (ΣΥΡΙΖΑ): Άκουσα ότι σας απευθύνθηκε ερώτημα αν η υπηρεσίας σας προτίθεται να ελέγξει τον λιμενικό. Είναι γνωστό σε όλους ότι η δική σας υπηρεσία είναι προικισμένη με ειδικά εργαλεία ελέγχου. Ανακριτικές διεισδύσεις, παραδόσεις… Ανεξάρτητα από το ανακριτικό μέρος, πιστεύετε ότι η ανακοίνωση των προθέσεων μιας υπηρεσίας ελέγχου βοηθάει το έργο της;

ΞΥΠΝΗΤΟΥ: Για τη φερόμενη εμπλοκή λιμενικού στην υπόθεση η υπηρεσία μου δεν είναι αρμόδια να διατάξει ΕΔΕ. Ως προς το ποινικό σκέλος, έχει συγκεντρωθεί το υλικό και έχει υποβληθεί στην εισαγγελία για ποινική αξιολόγηση. Αν μας ανατεθεί κάτι θα το διερευνήσουμε.