Την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας σε μία περίοδο κρίσιμη, κατά την οποία εκφράζονται ολοένα και μεγαλύτερες ανησυχίες για το μέλλον της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα και σε μία περίοδο που ανοίγονται νέες δυνατότητες και προοπτικές, σηματοδοτεί η συνεδρίαση του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, που πραγατοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ιστορικής σημασίας συνεδρίαση και εξαιτίας του γεγονότος ότι έγινε στη Θεσσαλονίκη, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και διαρκώς αναβαθμίζεται η θέση της γεωστρατηγικά και ως κόμβος ενέργειας και εμπορίου, διπλωματικό κέντρο των Βαλκανίων και «παράθυρο» στη Μεσόγειο και τον κόσμο.

Έξι διακρατικές συμφωνίες Ελλάδας-Σερβίας

Η συνεργασία επισφραγίστηκε με την υπογραφή έξι διακρατικών συμφωνιών που αφορούν τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών, της κοινωνικής ασφάλισης, της αναγνώρισης των αδειών κυκλοφορίας και των διπλωματικών ακαδημιών.

Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση έργων στη σιδηροδρομική γραμμή Πειραιάς-Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι, ώστε να μειωθεί ο χρόνος της διαδρομής, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι αυτά θα αρχίσουν άμεσα, καθώς έχουν εξασφαλιστεί ήδη τα κονδύλια.
Ακόμη, επισήμανε ότι έχει μεγάλη σημασία να επιτευχθεί και η πλωτή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι, αξιοποιώντας τα ποτάμια, που ενώνουν τις δύο πόλεις, και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγάλος ξένος επενδυτής στη Σερβία.

Στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι σταθερός υποστηρικτής της ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προσφέρει τεχνογνωσία και τη συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μήνυμα στη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

Ως προς το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κάλεσε τη νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να κάνει πιο ρεαλιστική προσέγγιση και παρέπεμψε στις αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που λένε ότι προϋπόθεση για την ένταξή της είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος.
Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί θα ήταν η αποσταθεροποίηση της γειτονικής χώρας, σημείωσε πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως αν λυθεί το θέμα της ονομασίας, τότε η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα είναι εμπόδιο, αλλά θα είναι αρωγός στην προσπάθεια για την ένταξη της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές.

Η στάση της Ελλάδας για το Κοσσυφοπέδιο

Αναφερόμενος στο Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική θέση στηρίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην ανάγκη εμπέδωσης συνθηκών ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς βεβαίως και στα ιδιαίτερα συμφέροντα της χώρας.
«Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις συνομιλίες Βελιγραδίου-Πρίστινας, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας, τόνισε και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε αταλάντευτα ότι οι διαφορές μας στα Βαλκάνια πρέπει να λύνονται στη βάση του διαλόγου και της επίμονης προσπάθειας εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων. Και ο διάλογος πρέπει να διεξάγεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Δεν λησμονούμε, αλλά κοιτάμε και μπροστά στα Βαλκάνια

«Τα Βαλκάνια είναι μία ιδιαίτερη περιοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός και αφού έκανε μία ιστορική αναδρομή σε συγκρούσεις και διαφωνίες, έστειλε το μήνυμα για το σήμερα και το αύριο, λέγοντας: «Δεν τα ξεχνάμε όλα αυτά. Τίποτα δεν ξεχνάμε, τίποτα δεν λησμονούμε, αλλά και δεν ζούμε, δεν τρεφόμαστε από τις αναμνήσεις του παρελθόντος. Κοιτάμε μπροστά και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις οι λαοί μας να ζήσουν με ευημερία».

Βούτσιτς: Ελλάδα και Σερβία μπορούν να υπολογίζουν η μία την άλλη
Τη σημασία της πρώτης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

«Αυτό που είναι σήμερα πιο σημαντικό είναι ότι εδραιώνουμε πρόσθετη εμπιστοσύνη σε ανώτατο κρατικό επίπεδο, μεταξύ των κυβερνήσεων και μεταξύ των υπουργών αυτή η εμπιστοσύνη οικοδομείται και θα συνεχιστεί. Αν μπορώ να το πω με μία πρόταση, η Ελλάδα και η Σερβία μπορούν η μία να υπολογίζουν την άλλη» τόνισε ο κ. Βούτσιτς.

«Αυτό είναι σημαντικό νομίζω και για την Ελλάδα. Για τη Σερβία μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σημαίνει πολλά, ότι η Ελλάδα θα αγωνιστεί στην ΕΕ και οικονομικά και πολιτικά για τη Σερβία. Στην περιοχή αν συνεργαστούμε από κοινού πολύ πιο ισχυρά θα μπορούμε να διαφυλάξουμε και να επιτύχουμε τους ζωτικούς κρατικούς μας στόχους. Ταυτόχρονα θα ληφθούν υπόψη και οι στόχοι όλων των άλλων και θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου και ειρηνικά» επισήμανε ο Πρόεδρος της Σερβίας.

Ο Αλεξάντερ Βούτσιτς εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας σημειώνοντας ότι η Σερβία ζητά ένα χρονοδιάγραμμα, ζητά να γνωρίζει πότε θα ενταχθεί στην ΕΕ αν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.