Ο Ρώσος Πρέσβης κ. Αντρέι Μ. Μάσλοβ επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017 στα Γραφεία της τοπικής μας Εκκλησίας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Η συνάντηση των δύο αντρών πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό και αδελφικό κλίμα.

Ο κ.Πρέσβης ανέφερε στον Σεβασμιώτατο τις εντυπώσεις του από το Άγιον Όρος στο οποίο βρέθηκε προσκυνητής πριν από λίγες ημέρες, ενώ ο κ.Σεραφείμ εξέφρασε το θαυμασμό του για την χώρα του κ. Μάσλοβ την οποία είχε την χαρά να επισκευθεί τον Νοέμβριο του 2016 ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στα Γεννέθλια του Ρώσου Πατριάρχη.

Κατά την συζήτηση που ακολούθησε ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός σε αυτή την εποχή που είναι η μεγάλη σύγχυση των πραγμάτων, η πίστη μας να αρθρώνει ένα λόγο ενωτικό που υπερβαίνει τα ψεύδη, τις κακίες, την αντιπαλότητα, την εχθροπάθεια και προσφέρει ένα πνεύμα καταλλαγής και αγάπης».

«Και αυτό το διακονούμε εδώ στην Ελλάδα πάρα πολύ έντονα» υπογράμισε ο Μητροπολίτης Πειραιώς», προσθέτοντας πως «είμαστε σταυροδρόμι πλέον και πύλη της Ευρώπης. Όλοι οι πολιτισμοί από εδώ διέρχονται. Εμείς στην Μητρόπολη Πειραιώς, παρότι είμαστε μια Μητρόπολη τριάντα (30) μόνον Ενοριών, καθημερινά προσφέρουμε 6.000 μερίδες φαγητό χωρίς καμία διάκριση. Δεν ενδιαφερόμεθα παρά μόνο για τους ανθρώπους. Ο άνθρωπος για εμάς έχει τεράστια αξία και αυτή είναι η πίστη και ο πολιτισμός των Ορθοδόξων.Και αυτό το κάνουμε με όλη μας την καρδιά». Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρέσβης ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την συμφωνία του «στο ότι οι σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών μας είναι εξαιρετικές», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα 1.000 ρωσικής μοναχικής παρουσίας στο Άγιον Όρος.

«Θα ήθελα να αξιοποιήσω την σημερινή μας συνάντηση για να σας ενημερώσω για την δραστηριότητα της Πρεσβείας στο Ιστορικό Ρωσικό νεκροταφείο στο Κοιμητήριο της Αναστάσεως», επεσήμανε ο κ. Αντρέι Μάσλοβ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτός ο χώρος αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο των Ρωσο-Ελληνικών διαχρονικών σχέσεων». Αναφέρθηκε στις ενέργιες των Ρώσων για τον εξωραϊσμό και την ανάδειξη του χώρου ύστερα από έγκριση του δήμου Πειραιώς, τονίζοντας πως η δράση αυτή ενισχύει την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Στο μέλλον προγραμματίζεται μια σειρά έργων αναστήλωσης στο Ρωσικό νεκροταφείο. Επισκευή του μνημείου των ρώσων ναυτικών με την εικόνα του Χριστού και τοποθέτηση τρούλου στο παρεκκλήσιο της Αγίας Όλγας» είπε χαρακτηριστικά, ενώ καταλήγοντας σημείωσε: «Θα εκτιμούσαμε την Ευλογία σας για την επιτυχία της αναστήλωσης του Παρεκκλησίου της Αγίας Όλγας που έχει ιδιαίτερη σημασία για όλη τη ρωσική κοινότητα στην Αθήνα. Ως αποτέλεσμα του έργου αναμένουμε την ανάδειξη της ιστορίας του μνημείου αυτού που αντανακλά την μακραίωνη κοινή ιστορική διαδρομή των δύο λαών».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς από την πλευρά του ανέφερε: «Είναι μεγάλη μας η χαρά, η τιμή και η Ευλογία και με όλη μου την καρδιά θεωρώ ότι είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για την Μητρόπολη Πειραιώς η ανάδειξη του Ιερού αυτού Ναού στην ομορφιά και τη δόξα της Αγίας Ρωσίας. Και για την πόλη του Πειραιώς και για τον Ελληνικό λαό, θα είναι ένα σημείο ενότητος και μία γέφυρα αδελφικής αγάπης».