Ο Δημήτρης Καρύδης πρώην βουλευτής Πειραιά και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο peiraiasnews.gr και στο δημοσιογράφο Παναγιώτη Φωτεινό τόνισε πως μέσα σε 2,5 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν διαψευσθεί πλήρως οι ελπίδες και οι προσδοκίες του κόσμου  που ζει πλέον τον εφιάλτη της φτωχοποίησης και της ανέχειας, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως το τέταρτο μνημόνιο αποτελεί μια βαριά  ήττα για την κυβέρνηση η οποία το μόνο που προσπαθεί να χτίσει και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς, είναι η Νέα Διαπλοκή.

Τέλος αναφέρθηκε στα προβλήματα του Πειραιά, στα μεγάλα στοιχήματα που έχει κερδίσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και δήλωσε παρών στις μάχες του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης δημοκρατικής  παράταξης, όπως ήταν  πάντα, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημήτρη Καρύδη:

Μετά από 2 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τι πιστεύετε πως περίμενε και τι είδε ο κόσμος;

Δυόμισι χρόνια μετά από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τους Συριζανελ ,πιστεύω ότι ο κόσμος βιώνει μια αληθινή τραγωδία. Η διακυβέρνηση των Συριζανελ έχει εξελιχθεί σε ένα τεράστιο φιάσκο.

 Τον Ιανουάριο του 2015 το 85% του κόσμου είχε προσδοκίες για μια καλύτερη ζωή, σήμερα το 85% του κόσμου αισθάνεται ακριβώς το αντίθετο. Έχουν διαψευσθεί πλήρως οι ελπίδες και οι προσδοκίες του και ζει τον εφιάλτη της φτωχοποίησης και της ανέχειας. Οι συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ζει από πρώτο χέρι την κοροϊδία, την πλήρη εξαπάτηση και τα ωμά ψέματα των σημερινών κυβερνώντων.

 Από το σκίσιμο των μνημονίων φθάσαμε στο τρίτο και στο τέταρτο μνημόνιο, από την μικρή έστω Ανάπτυξη του 2014,περάσαμε στη ύφεση, από την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ έχουμε την δημιουργία του Υπερταμείου και την υποθήκευση της εθνικής περιουσίας για 99 χρόνια, από την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος οδηγηθήκαμε σε κλειστές τράπεζες, στα capital controls και τελικά στον αφελληνισμό τους με την κατοχή της πλειοψηφίας των μετοχών από ξένους. Και ας μη μιλήσουμε για φορολογία, μισθούς, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, υγεία, παιδεία, κόκκινα δάνεια, ΕΝΦΙΑ, ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και λειτουργία των Μέσων Ενημέρωσης. Σε κάθε ένα απο τα κορυφαία αυτά θέματα για την ζωή και το μέλλον κάθε οικογένειας και κάθε πολίτη ξεχωριστά, κυριαρχει ένα μεγάλο ψέμα, μια τεράστια κοροϊδία και μια απίθανη απάτη.

Η δήθεν… πρώτη φορά αριστερά ξεπέρασε σε εθνολαϊκισμο, σε δεξιές και αντικοινωνικές πολιτικές, ακόμη και τις πιο νεοφιλελεύθερες δυνάμεις. Αποδείχθηκε μια επικίνδυνη και καταστροφική κυβέρνηση.

Πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε το 4ο μνημόνιο πως επηρεάζεται από αυτό η καθημερινότητα μας;

Το τέταρτο μνημόνιο αποτελεί μια βαριά ήττα για την κυβέρνηση των Συριζανελ. Αποτελεί μια απόλυτη απογύμνωση αυτών, που πριν από 2-2,5 χρόνια έταζαν λαγούς με πετραχήλια στους πολίτες με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και το δήθεν παράλληλο πρόγραμμα. Και δυστυχώς έτσι όπως πάμε, η καθημερινή ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας  των πολιτών στο άμεσο μέλλον θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Τελικά το όραμα των Συριζανελ αποδεικνύεται ότι είναι μια κοινωνία ισοπεδωμένη, φτωχοποιημένη και ανήμπορη. Μια κοινωνία της ανεργίας, των συσσιτίων, χωρίς ελπίδα και προοπτική.

Οι Συριζανελ εξελίχθηκαν στα πιο πειθήνια όργανα των Δανειστών. Κάτω  από την επικοινωνιακή σκόνη που σηκώνουν, εφαρμόζουν τα πιο αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα, μόνο και μόνο για να διατηρηθούν στην εξουσία. Οι δήθεν αντιδράσεις τους είναι προπέτασμα καπνού. Κάθε φορά τα προαπαιτούμενα και οι κόκκινες γραμμές εξαφανίζονται, χωρίς καμία τσίπα και καμία ντροπή.

Οι μισθοί μειώνονται, με δικά τους στοιχεία ο μέσος όρος των συντάξεων δεν θα ξεπερνά τα 600-700 ευρώ, οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, το ΕΚΑΣ αποτελεί παρελθόν, τα προνοιακά επιδόματα για φτωχούς και ανάπηρους συμπολίτες μας εξαφανίστηκαν, οι ομαδικές απολύσεις και το λοκ αουτ έρχονται, στα κόκκινα δάνεια ακόμη και η πρώτη κατοικία, μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα περάσουν στα χέρια ξένων επιθετικών funds, ο ΕΝΦΙΑ που θα μειωνόταν αυξάνεται. Η δημόσια υγεία και παιδεία υποβαθμίζονται καθημερινά και καταρρέουν. Στα νοσοκομεία γίνεται πλιάτσικο από οργανωμένες συμμορίες και η κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί ανήμπορη να αντιδράσει. Οι δομές καταπολέμησης της φτώχειας( κοινωνικά ιατρεία, παντοπωλεία, υπνωτήρια) υπολειτουργούν και οι περισσότερες είναι κλειστές. Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ προχωρά με ρυθμούς χελώνας με αποτέλεσμα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να χάνουν πολύτιμους πόρους και να κλείνουν η μια μετά την άλλη μη αντέχοντας την υπερφορολόγηση και τις υπέρογκες  ασφαλιστικές εισφορές.

Και ας μη μιλήσουμε για τη ρύθμιση του χρέους. Τα περί μονομερούς διαγραφής του επονείδιστου χρέος έχουν πάει στα σκουπίδια. Σήμερα αυτά που διεκδικούν βρίσκονται πολύ πιο πίσω και απο την συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2012 ,την οποία  λοιδορούσαν στο παρελθόν και τώρα την εξυμνούν.

 Δυστυχώς σε λίγο θα πανηγυρίζουν ακόμη και αν πάρουν μια απλή επιμήκυνση του χρέους για κάποια χρόνια, με σκληρούς όρους για την επίτευξη πλεονασμάτων 3,5% για την επόμενη πενταετία και 2% έως το 2060.Ειναι για γέλια και κλάματα ταυτόχρονα.

Στο μόνο τομέα που κινούνται με απίστευτη ταχύτητα, επιμονή και μεθοδικότητα είναι στην επιβολή της Νέας Διαπλοκής. Μετά φιάσκο με τις τηλεοπτικές άδειες, τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα βρέθηκε ο νέος εκλεκτός Ιβαν Σαββιδης, με ρυθμίσεις χρεών και προστίμων αλλά και την είσοδο με τις ευλογίες τους, σε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια.

Τι μπορεί να δώσει ελπίδα ξανά στον κόσμο;

Το πρώτο βήμα είναι να φύγουν οι Συριζανελ από την διακυβέρνηση της χώρας. Να σταματήσει επιτέλους το ψέμα, η απάτη, η υποκρισία και η κοροϊδία, που έχουν θέσει την Πατρίδα μας στο περιθώριο των εξελίξεων.

Για να ξαναγεννηθεί η Ελπίδα στις καρδιές των πολιτών χρειάζεται ένα Εθνικό Σχέδιο όχι μόνο εξόδου από την κρίση αλλά και ταυτόχρονης  παραγωγικής, κοινωνικής και πολιτιστικής αναδιοργάνωσης της Ελλάδας.

Σήμερα υπάρχει μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα πολιτικά κόμματα.

Απαιτείται Εθνική Συνεννόηση. Να παραδειγματιστούμε απο την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ισπανία. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ ,στη Δημοκρατική Συμπαράταξη παλεύουμε εδώ και χρόνια για να το πετύχουμε ,αλλά δυστυχώς διασταυρωθήκαμε με τις ακραίες λογικές των προγραμμάτων της Θεσσαλονίκης και των Ζαππειων.

Σήμερα τα πράγματα έχουν ωριμάσει. Ο ελληνικός λαός έχει μπροστά του πλέον όλα τα δεδομένα -μια και έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των συμπεριφορών όλων των πολιτικών δυνάμεων -και  έτσι μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Οι ιδέες και τα προγράμματα υπάρχουν, αυτό που λείπει είναι η τόλμη και η αποφασιστικότητα ,να εφαρμοσθούν αλλαγές που θα υπερβαίνουν τα μικροκομματικά και πελατειακού χαρακτήρα συμφέροντα.

Οι αλλαγές στην χώρα είναι ανάγκη να είναι καθολικές και σε βάθος, με προτεραιότητα το κράτος, την οικονομία, τις επενδύσεις, την παιδεία, την υγεία την κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη.

Η  Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει μπροστά της να κερδίσει δυο μεγάλα στοιχήματα:

-Το πρώτο αφορά την διαμόρφωση συγκεκριμένων  θέσεων για το παρόν και το μέλλον της χώρας, με το πολιτικό- προγραμματικό της Συνέδριο  στο τέλος Ιουνίου, που θα συγκινήσουν και θα εμπνεύσουν τον ελληνικό λαό,

- και το δεύτερο να πετύχει την Ενότητα,την Ανανέωση και την Διευρυνση των δυνάμεων της. Χρειαζεται η εκ βάθρων ανασυγκρότηση και αναγέννηση του ευρύτερου σοσιαλιστικού και προοδευτικού χώρου, σε μια νέα και ενιαία παράταξη με την εκλογή Προεδρου απο τη βάση.

Η ενότητα, η  ενδυνάμωση και η ισχυροποίηση της ευρύτερης δημοκρατικής αποτελούν τον καταλύτη ,για να  αναπτερωθούν οι ελπίδες  του λαού μας, για ένα καλύτερο αύριο.

Πως θα περιγράφατε τον Πειραιά και ποια πιστεύετε πως είναι τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα στον Πειραιά;

Τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά είναι η ανεργία, η φτώχεια,  η μεγάλη αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον.

Ο Πειραιάς είναι το πρώτο λιμάνι της χώρας με τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα στη Ναυτιλία, στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, στις θαλάσσιες μεταφορές, στον θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα, στη ναυπηγική βιομηχανία, στην παιδεία και στον πολιτισμό. Ο ευρύτερος Πειραιάς είναι μια περιοχή με ισχυρή κοινωνική ταυτότητα και μακραίωνης ιστορία. Είναι  μια πόλη χιλιοτραγουδισμένη στην οποία βρήκαν καταφύγιο διαχρονικά οι πιο δυναμικές κοινότητες της υπόλοιπης Ελλάδας και του ελληνισμού γενικότερα.

Από τους Μικρασιάτες, τους Ποντίους και τους Αρμένιους μέχρι τους Μανιάτες, τους Κρήτες και τους νησιώτες του Αιγαίου και του Ιονίου, οι οποίοι σφράγισαν καθοριστικά την φυσιογνωμία του Πειραιά.

Πως πρέπει  να είναι ο Πειραιάς σε 10 χρόνια από τώρα;

Τα μεγάλα όπλα του Πειραιά για τις επόμενες δεκαετίες είναι η Ναυτιλία, το λιμάνι, η Ναυπηγοεπισκευη, ο θαλάσσιος τουρισμός και η κρουαζιέρα, το εμπόριο, το πανεπιστήμιο του, ο πολιτισμός, η ιστορία του, οι ομορφιές του τόσο στη ακτογραμμή όσο και στις γειτονιές του.

Πάνω σε αυτούς τους πυλώνες πρέπει να στηριχθεί ένα οραματικό σχέδιο ανάπτυξης του Πειραια που θα φέρει επενδύσεις, δουλειές και εισόδημα. Ο Πειραιάς έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή της Αττικής αρκεί η κυβέρνηση, η περιφέρεια, οι Δήμοι και οι παραγωγικές του δυνάμεις να δουλέψουν συντονισμένα και με σχέδιο για τα επόμενα χρόνια.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα το δείγμα γραφής από την κυβέρνηση των Συριζανελ είναι αρνητικό. Μεγάλα έργα όπως το Μετρό και το Τραμ καθυστερούν απαράδεκτα, ο χρόνος κατασκευής διπλασιάζεται από τα αρχικά σχέδια  και οι επιπτώσεις στην κοινωνική και εμπορική λειτουργία της πόλης είναι τεράστιες.

Παράλληλα όλα τα θέματα της προοπτικής του Πειραιά έχουν κυριολεκτικά παραδοθεί άνευ όρων, στους Κινέζους. Από εκεί που τα προηγούμενα χρόνια οι Κινέζοι ήταν για τους Συριζανελ οι διάβολοι, τώρα… είναι οι σωτήρες. Από το μαύρο στο άσπρο.

Εμείς θέλουμε να υπάρχει δημιουργική συνεργασία, κανόνες και έλεγχος προς όφελος όλων των μερών. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι το λιμάνι του Πειραιά αναπτύσσεται, που γίνονται επενδύσεις και δημιουργούνται θέσεις εργασίας αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απομονωθεί από την πόλη του Πειραιά.

Η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του λιμανιού να μην αποδοθούν χώροι πολιτισμού όπως το Σιλό  για να χρησιμοποιηθούν από το Δήμο για τις "Ημέρες Θάλασσας" είναι σε λάθος κατεύθυνση και πρέπει να αλλάξει.

Η Δημοτική Αρχή δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση;

Ο Δήμος Πειραιά με τη στρατηγική της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης που έχει εκπονήσει και προσπαθεί να εφαρμόσει δουλεύει ουσιαστικά, με σχέδιο προς την κατεύθυνση της Ανάπτυξης του Πειραιά σε όλους τους τομείς αξιοποιώντας όλα τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία και δίνοντας βάρος σε καινοτόμες δράσεις πολύπλευρης επιχειρηματικής συνεργασίας.

 Το έργο του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη και των συνεργατών του είναι αληθινά  πολύ δύσκολο στις σημερινές συνθήκες της κρίσης και της υποχρηματοδότησης των Δήμων. Πολύτιμη προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η προσφορά του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη.

 Είναι γεγονός ότι στη πόλη γίνονται νέα πράγματα που δημιουργούν αισιοδοξία και ελπίδες όπως είναι οι «Ημέρες Θάλασσας ενός νέου θεσμού που κινητοποιεί παραγωγικές και πολιτιστικές δυνάμεις και φέρνει τον Πειραιά στο κέντρο των εξελίξεων.

Είναι επίσης θετικό ότι για πρώτη φορά εκδηλώνονται προθέσεις από επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις στον Πειραιά, στην οικονομία και τον τουρισμό. Ο δρόμος όμως είναι ακόμα μακρύς. Όλες οι ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις του Πειραιά πρέπει να ενώσουν δυνάμεις για ένα ισχυρό, σύγχρονο και ανεπτυγμένο Πειραιά.

Η συνεργασία με τη κυβέρνηση πρέπει να είναι αυτονόητη. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να διεκδικήσουμε ότι μας αναλογεί με αποφασιστικό και μαχητικό τρόπο.

Πιστεύω και προτείνω το ΣΕΦ και οι γύρο χώροι, να περάσουν στην ευθύνη της περιφέρειας και του Δήμου Πειραιά. Η πολύχρονη εμπειρία έχει πλέον δείξει ότι οι χώροι αθλητισμού και πολιτισμού μπορούν να αναπτυχθούν και να συντηρηθούν καλύτερα, αν την ευθύνη τους την έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό βέβαια μπορεί να υπάρξει συνεργασία και με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Σε διαφορετική περίπτωση εκατοντάδες στρέμματα εγκαταλείπονται και μαραζώνουν.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε επιθέσεις από στελέχη της κυβέρνησης κατά του Ολυμπιακού. Ποια είναι η προσωπική σας θέση σε αυτό;

Οι επιθέσεις του Πάνου Καμμένου και του Κώστα Ζουράρη ήταν ανοίκειες και χυδαίες, σε διατεταγμένη υπηρεσία κατά του κόσμου του Ολυμπιακού. Είναι πρωτοφανές στα χρονικά ,οι υπουργοί μιας κυβέρνησης να λειτουργούν ως χούλιγκαν εναντίον του κόσμου μιας δημοφιλούς ομάδας όπως ο Ολυμπιακός που έχει τιμήσει τη Ελλάδα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Να λειτουργούν διχαστικά και να δημιουργούν εμφυλιοπολεμικό κλίμα μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν μικροκομματικά συμφέροντα.

Φυσικά έλαβαν πληρωμένη απάντηση. Η θέση μου -όπως την εξέφρασα και στην συγκέντρωση που διοργάνωσαν όλοι οι φορείς του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη - είναι οτι πρέπει να αποπεμφθούν από την κυβέρνηση, διαφορετικά την ευθύνη την αναλαμβάνει αποκλειστικά ο κ Τσιπρας.

Ο Δημήτρης Καρύδης θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Πάντα ήμουν και είμαι παρών στις μάχες του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης δημοκρατικής  παράταξης, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους.