Σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκινούν από σήμερα τα συνδικάτα στο πλαίσιο συμμετοχής τους στις διαδηλώσεις με αφορμή την φορολογική αφαίμαξη που φέρνει το νέο πακέτο μέτρων που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη.

Το χορό των κινητοποιήσεων ανοίγουν και οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ που αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 6 π.μ. της Τρίτης έως τις 6 π.μ. της Τετάρτης. Η συγκέντρωση του κλάδου θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 έξω από το κτήριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).

Γενική Απεργία την Τετάρτη
Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τις νέες και τους νέους όλης της χώρας, στην 24ωρη γενική απεργία την προσεχή Τετάρτη 17 Μαΐου και στο συλλαλητήριο των Συνδικάτων την ίδια ημέρα στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα κατά τόπους συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων. Στο συλλαλητήριο καλεί και η ΑΔΕΔΥ, η οποία τονίζει πως «με τα νέα μέτρα η συγκυβέρνηση πετσοκόβει για μία ακόμη φορά μισθούς και συντάξεις».
Σε συγκέντρωση στην πλ. Κοτζιά καλεί την Τετάρτη στις 10:00 το ΠΑΜΕ. Εργατικά κέντρα και σωματεία του ΠΑΜΕ έχουν προγραμματίσει απογευματινό συλλαλητήριο την Πέμπτη 18 Μαΐου στην Ομόνοια, στις 19:00.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.) απευθύνει κάλεσμα ενότητας και συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017, στις 10:30 το πρωί μπροστά στο Ε.Κ.Θ.

Μέσα Μεταφοράς
Τη συμμετοχή της στην 24ωρη γενική απεργία της Τετάρτης αποφάσισε η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ, με τους συρμούς πάντως να κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα προκειμένου να διευκολυνθούν οι απεργοί ώστε να μεταβούν στις συγκεντρώσεις. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό, μια νέα επίθεση έρχεται με τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και φέρνει μια καινούργια φοροεπιδρομή, με άμεσο αποτέλεσμα την επιπλέον μείωση των αποδοχών μας, τη νέα περικοπή των συντάξεων, το ξεπούλημα και των τελευταίων «ασημικών» της δημόσιας περιουσίας, τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και την πλήρη διάλυση του κοινωνικού κράτους.
Επισημαίνουν ότι από τη συμφωνία δεν εξαιρείται ο νευραλγικός χώρος των αστικών συγκοινωνιών και σημειώνουν πως «τα μέτρα που προωθούνται στο χώρο μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που εφαρμόζονται απαρέγκλιτα εδώ και 6 χρόνια, και στοχεύουν σε ένα κράτος- επόπτη των αρμοδιοτήτων, που θα ασκούν ιδιωτικές εταιρείες, ενώ για τις ανάγκες του θα προσλαμβάνει προσωπικό, κυρίως με ελαστικές σχέσεις εργασίας». Τις ίδιες ώρες θα λειτουργήσουν και οι γραμμές του μετρό. Από αύριο, Τρίτη, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ πραγματοποιούν στάσεις εργασίας ως και την Πέμπτη, 18 Μαΐου αντιδρώντας στην ψήφιση των νέων μέτρων που εισάγει το πολυνομοσχέδιο της συμφωνίας. Συγκεκριμένα το επιβατικό κοινό των λεωφορείων του ΟΑΣΑ θα πρέπει να γνωρίζει πως: Την Τρίτη 16 Μαΐου η στάση εργασίας θα είναι από τις 11.00 έως τις 16.00, στις 17, ημέρα Τετάρτη, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας και την Πέμπτη από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας.
«Η ελπίδα που μας πούλησαν μετατράπηκε σε συνεχόμενες συμφωνίες με τους εταίρους, μνημόνια βαφτισμένα με ασφυκτικά μέτρα και διαδοχικές επιθέσεις στους εργαζομένους, καθώς και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες», αναφέρει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Οι εργαζόμενοι στα τρόλει αποφάσισαν στάση εργασίας την Τετάρτη 17/5 από την έναρξη της βάρδιας έως τις 08:30 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

 Ιδιωτικοί υπάλληλοι
Στην απεργία της 17ης Μαΐου που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που διαμαρτύρονται κατά του «συμπληρωματικού μνημονίου που συνεχίζει την κατεδάφιση της οικονομίας, της κοινωνίας, των εργαζομένων και όσων δικαιωμάτων έχουν μείνει όρθια». Το νέο μνημόνιο, σύμφωνα με την ΟΙΥΕ φέρνει και νέα μέτρα που χτυπούν τις εργασιακές σχέσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα: καταργείται το Υπουργικό βέτο που υπήρχε στις ομαδικές απολύσεις με σκοπό να αμβλύνονται οι κοινωνικές επιπτώσεις, οι επιχειρήσεις μπορούν να απολύουν μαζικά εργαζόμενους ελεύθερα και χωρίς καμία προέγκριση, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας θα εξετάζει εκ των υστέρων μόνο την τυπική νομιμότητα και όχι τις κοινωνικές συνέπειες οι ΣΣΕ δεν επανέρχονται, ούτε η κήρυξή τους ως υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες η Μεσολάβηση και η Διαιτησία (ΟΜΕΔ) θα μπουν ξανά στο στόχαστρο το απεργιακό δικαίωμα θα συρρικνωθεί.

Νοσοκομεία
Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει οι ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ για την ερχόμενη Τετάρτη 17 Μαΐου ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Βγαίνουμε για άλλη μια φορά στο δρόμο ενάντια στην υπογραφή του 4ου μνημονίου, κατά όλων των μνημονίων, αναφέρει η ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, στην οποία κάνει γνωστό ότι διεκδικεί: -ανάκτηση των απωλειών -δωρεάν δημοσιά υγειά του ΕΣΥ και της προνοίας-επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση-ένταξη στα ΒΑΕ. Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία της στις 10.00 π.μ.» Η απεργιακή συγκέντρωση είναι καθορισμένη για τις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Τραπεζουπάλληλοι
Η ΟΤΟΕ, εκφράζοντας τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 17 Μαΐου και ενώνει τη φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης των εργαζομένων στις Τράπεζες με τη φωνή όλων των εργαζομένων της χώρας των ανέργων, των συνταξιούχων, της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της που παλεύει για επιβίωση

Επαγγελματίες
Τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης 17 Μαΐου, ημέρα Γενικής Απεργίας, ανακοίνωσε και η ΓΣΕΒΕΕ Οι επαγγελματοβιοτέχνες αποφάσισαν να αντιδράσουν δυναμικά στην απόφαση για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και στα γενικότερα προβλήματα που βιώνουν όλοι οι επαγγελματίες όπως οι αυξημένες επιβαρύνσεις στο ασφαλιστικό, η αύξηση του ΦΠΑ, η μείωση του κύκλου εργασιών και κατανάλωσης και το φορολογικό. Στο πλαίσιο αυτό ΓΣΕΒΕΕ καλεί όλους τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαίους και εμπόρους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις δίνοντας μια βροντερή απάντηση στις προσπάθειες που γίνονται για ολιγοπώληση της αγοράς. Η ΓΣΕΒΕΕ γνωστοποιεί ότι θα συμμετέχει στην κεντρική κινητοποίηση της Αθήνας, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 17 Μαΐου και ώρα 11πμ στην Πλ. Κλαυθμώνος με πορεία στη Βουλή.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Αγκυροβολημένα στα λιμάνια πρόκειται να μείνουν τα καράβια για ένα 48ωρο καθώς η ΠΝΟ ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την 00.01 της Τρίτης 16 Μαΐου και λήξη στις 24.00 της Τετάρτης 16 Μαΐου, αποφάσισε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, προειδοποιώντας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της.Όπως αναφέρει η ΠΝΟ σε σχετική ανακοίνωσή της, «οι ναυτεργάτες ενώνουν τη φωνή και τη δύναμή τους με τους λοιπούς εργαζομένους της χώρας βροντοφωνάζοντας ‘πάρτε πίσω τα νέα μέτρα’ και διατρανώνουν για μια ακόμη φορά την απόφασή τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα για την επίλυση των ειδικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος».