Με μια λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πρεσβεία του Παναμά σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη και υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, έκλεισε ο κύκλος των εκδηλώσεων για το μήνα ανεξαρτησίας του Παναμά.
Οι εκδηλώσεις αυτές εντάχθηκαν σε μια θεματική ενότητα δράσεων με τίτλο "Οι γειτονιές του Κόσμου", που εγκαινίασε η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά στο πλαίσιο της διεκδίκησης του Πειραιά ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.
Όλη την εβδομάδα που πέρασε επισκέφθηκαν τη Δημοτική Πινακοθήκη πάνω από τετρακόσιοι πενήντα μαθητές και μαθήτριες του Πειραιά και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη σύγχρονη χώρα του Παναμά μέσα από φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, παραδοσιακά
χειροτεχνήματα, διαδραστικά παιχνίδια και μικρά κεράσματα από τη μακρινή γειτονιά του πλανήτη.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, στο χαιρετισμό του, τόνισε:
"Δεν συμβαίνουν συχνά τέτοια γεγονότα με τόσο πολυσήμαντο μήνυμα. Δύο χώρες που είναι τόσο μακριά και ταυτόχρονα τόσο κοντά. Ήδη, κυρία Πρέσβη, οι ημερομηνίες που αναφέρατε είναι σημαντικές ημερομηνίες και για τη δικιά μας χώρα και το 1821 και η 28η Οκτωβρίου και η 15η Αυγούστου που είναι η ημέρα που εγκαινιάστηκε η διώρυγα του Παναμά και πολλά άλλα.
Και είναι αυτό που συνδέει δύο θάλασσες, δύο προορισμούς, δύο επιδιώξεις κι αυτές τις δύο θάλασσες που συνδέονται με πολλαπλές όχι μόνο οικονομικές και επιχειρηματικές, αλλά γενικότερα κοινωνικές δραστηριότητες, τις οδηγεί στο να χωρέσουν πολλαπλές προσδοκίες και ιστορίες λαών και πολιτισμών. Όπως στη δικιά σας χώρα, ένας λαός με σημαντικές αυτόχθονες ρίζες, μπόρεσε να εξελιχθεί και να κρατήσει την παράδοσή του, να κρατήσει τον πολιτισμό του και ταυτόχρονα να γίνει και μια από τις πιο μεγάλες ναυτιλιακές δυνάμεις, που αυτό σημαίνει παγκόσμια εμβέλεια, ανοιχτοί ορίζοντες, μεγάλοι σχεδιασμοί.
Σας υποδεχόμαστε στην πόλη μας. Είναι πολύ σημαντική αυτή η έκθεση. Οι εκδηλώσεις λήγουν σήμερα. Κάθε τι έχει το τέλος του, αλλά νομίζω ότι αφήνει όχι μόνο μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη και μια γλυκιά γεύση, αλλά αφήνει και μια υπόσχεση και μια συνέχεια στις σχέσεις των χωρών μας, αλλά και των πόλεών μας.
Ο Πειραιάς, το μεγάλο λιμάνι είναι το λιμάνι της υποδοχής και του κατευόδιου, με την δικιά του μεγάλη ιστορία και αυτός ο χώρος εδώ, που σήμερα ο Δήμος
Πειραιά με την ευγενική του παραχώρηση, δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε τα ψήγματα του δικού σας πολιτισμού, είναι ένας χώρος που έχει λειτουργήσει στις δόξες του ως το κεντρικό Ταχυδρομείο της πόλης.
Εδώ, ήταν στην εποχή εκείνη που δεν υπήρχαν ούτε τα τηλέφωνα, ούτε πολύ περισσότερο οι πιο σύγχρονες μορφές επικοινωνίας, το να πάρεις ή να στείλεις ένα γράμμα ήταν για τους ανθρώπους μια ιεροτελεστία. Η χώρα μας είχε πολλούς ξενιτεμένους και σε αυτόν εδώ το χώρο, βίωναν οι άνθρωποι τη λαχτάρα τους, την προσδοκία τους, την ελπίδα τους και την ανάγκη τους να επικοινωνήσουν, να πάρουν ή να στείλουν τα μηνύματά τους στους αγαπημένους τους.
Όλα αυτά συνθέτουν έναν εξαιρετικό συμβολισμό και έναν εξαιρετικό δυναμισμό. Δεν θα μιλήσω, όπως είχα προγραμματίσει στο κείμενό μου, για τις ναυτιλιακές μας σχέσεις και την ναυτιλία. Νομίζω ότι αυτό έχει μόνο του τον δυναμισμό του.
Θέλω να μας δοθούν και πολλές άλλες ευκαιρίες για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων και του Πειραιά και της Ελλάδας με τις δικές σας πόλεις, με τα δικά σας λιμάνια και με τη δική σας χώρα.
Σας εύχομαι να αισθάνεστε, γιατί έχετε και τις ελληνικές ρίζες, ότι πραγματικά μπορούμε να ενώσουμε τα βιώματά μας, τους πολιτισμούς μας, τις παραδόσεις μας και κάτι δείχνει ότι πράγματι έχει φροντίσει η ίδια η ιστορία να το σηματοδοτήσει αυτό. Οι ημερομηνίες δεν είναι καθόλου κάτι ευκαταφρόνητο να το ξεπεράσουμε έτσι επιπόλαια.
Καλή συνέχεια, καλή δύναμη, νέες δημιουργίες και πολλές ευχές για ευημερία, πρόοδο και προκοπή στο λαό σας. Ευχαριστώ πάρα πολύ".
Η Πρέσβης του Παναμά στην Ελλάδα, Cristina Liakopoulos de Papadikis, ανέφερε:
"Σας ευχαριστώ πολύ όλους που μας τιμάτε με την παρουσία σας στον εορτασμό της εθνικής ημέρας του Παναμά. Ο μήνας Νοέμβριος για τον Παναμά θεωρείται ο μήνας της πατρίδας. Γιορτάζουμε στις 3 Νοεμβρίου την απελευθέρωση από την Κολομβία και στις 28 Οκτωβρίου από την Ισπανία.
Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού και σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά και με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά, υλοποιήσαμε μια εβδομάδα δράσεων, όπου είχαμε την χαρά να παρουσιάσουμε τη χώρα μας, τον Παναμά, σε περίπου 450 παιδιά σχολείων του Πειραιά.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το προσωπικό της Πινακοθήκης που τόσο θερμά «αγκάλιασαν» και εργάστηκαν σε αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς και τον Ιωάννη Μητσάκη που διέθεσε το φωτογραφικό υλικό από το ταξίδι του στον Παναμά.
Ελπίζουμε στο μέλλον να μας δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσουμε τέτοιου είδους συνεργασίες, οι οποίες δυναμώνουν τις σχέσεις των δύο λαών μας.
Ευχόμαστε τη θετική έκβαση της υποψηφιότητας του Δήμου Πειραιά για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας και ελπίζω να περάσετε μια όμορφη βραδιά".
Στο χαιρετισμό της, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, Ειρήνη Νταϊφά, τόνισε μεταξύ άλλων, τα εξής:
"Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά σε μία ακόμη ξεχωριστή εκδήλωση που διοργάνωσε η πρεσβεία του Παναμά σε συνεργασία με το Δήμο μας.
Κατ’ αρχήν να πω ότι πρόσφατα είχαμε τα εγκαίνια μιας υπέροχης έκθεσης πάλι στον ίδιο χώρο, οπότε αισθάνομαι πολύ οικεία πλέον με όλους σας. Μια σημαντική και πολύπλευρη δράση, που έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει μέχρι και αύριο την ευκαιρία σε πολλούς μαθητές κυρίως, να γνωρίσουν και να μάθουν τη σύγχρονη ιστορία και τον πολιτισμό της πανέμορφης χώρας του Παναμά. Σήμερα είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τη λήξη των εκδηλώσεων του μήνα Νοεμβρίου, που είναι ο μήνας ανεξαρτησίας για τον Παναμά.
Η Δημοκρατία του Παναμά είναι ένα κράτος ανεξάρτητο, όμως χρειάστηκε να ξαναπολεμήσει για την ανεξαρτησία της, την οποία είχε αποκτήσει από την Ισπανία τον Νοέμβριο του 1821 και την οποία επίπονα κατάφερε να κατακτήσει πάλι το Νοέμβριο του 1903.
Σήμερα γιορτάζουν μαζί μας την εθνική τους εορτή. Τιμούμε την επέτειο ανεξαρτησίας την οποία έχουμε χρέος να διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού. Ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία της χώρας τους.
Σε αυτούς που πρωταγωνίστησαν σε μεγάλες εθνικές μάχες για να υπάρχουν σήμερα τα υπέρτατα αγαθά της εθνικής ανεξαρτησίας, της ειρήνης και της ευημερίας. Με σεβασμό σε όλους εκείνους που δεν δίστασαν προκειμένου να υπερασπιστούν τα ιδανικά και της αξίες του έθνους τους.
Αγαπητοί καλεσμένοι,
αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη που βρίσκομαι απόψε εδώ. Τέτοιες εκδηλώσεις πέραν του ότι κρατούν ζωντανή την ιστορία κάθε χώρας - και εν προκειμένω του Παναμά - σφυρηλατούν και ακατάλυτους δεσμούς μεταξύ μας, καθώς θεμελιώνουν εθνική ομοψυχία. Η σημερινή επέτειος δεν αποτελεί μόνο μια ηχηρή υπενθύμιση της ιστορίας του Παναμά, αλλά κι ένα τρανό παράδειγμα μεγάλης δύναμης ενός λαού που πάλεψε, πολέμησε και τελικά τα κατάφερε.
Κυρίες και κύριοι,
σε αυτήν την επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας του Παναμά ανανεώνεται η απόφαση για δικαίωση με αισιοδοξία, ενότητα και συμπόρευση, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουμε το δρόμο της προοπτικής και της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.
Ο Πειραιάς παραμένει άοκνος συμπαραστάτης του Παναμά για ανεξαρτησία, ειρήνη και πρόοδο και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε συνδρομή και υποστήριξη στη Δημοκρατία του, ως φόρο τιμής και υποχρέωσης στο παρελθόν και το μέλλον αυτής της χώρας, στην ιστορία, την κουλτούρα, τα ήθη της και τα έθιμά της, με απεριόριστο σεβασμό πάντα στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το κοινοτικό κεκτημένο και τις σκέψεις αυτές γιορτάζουμε σήμερα. Ενωμένοι και αδελφωμένοι όλοι. Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλους σας. Να είστε καλά. Σας ευχαριστούμε πολύ που είσαστε εδώ".
Η Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, καθηγήτρια Φανή Σακελλαριάδου, είπε:
"Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πρόσκληση που κάνατε, στο Πανεπιστήμιο, να παραβρεθούμε σήμερα σε αυτήν την μεγάλη ημέρα. Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσά σας και να εκπροσωπώ το Πανεπιστήμιό μου, το Πανεπιστήμιο του Πειραιά και ειδικότερα το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών.
Εκτιμώ ότι έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, τόσο το Πανεπιστήμιο όσο η Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Παναμά και φυσικά ο Δήμος του Πειραιά, που αφορούν την παιδεία, την κουλτούρα και φυσικά την κοινή μας αγάπη για την θάλασσα και την ναυτιλία, που σε εμάς, τους Έλληνες πάει πίσω στην εποχή του πολυμήχανου Οδυσσέα. Θέλω να πιστεύω ότι σήμερα μπαίνει ένας ακόμη σπόρος για να ξεκινήσουμε μια συνεργασία μεταξύ αυτών των τριών πυλώνων και εκτιμώ ότι θα έχουμε σύντομα πολύ καλά και σίγουρα για όλους μας ελπιδοφόρα αποτελέσματα και μηνύματα.
Θα ήθελα να σας ευχηθώ Χρόνια Πολλά για αυτήν την επέτειο που γιορτάζετε σήμερα. Να σας ευχαριστήσω και πάλι και να ευχηθώ τα καλύτερα στους στόχους σας".
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Φώλιας, ο Αντιπεριφερειάρχης Νησιών Σαρωνικού, Παναγιώτης Χατζηπέρος, Πρέσβεις και εκπρόσωποι άλλων χωρών, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Δικτύων του Δήμου Πειραιά, Αλέξανδρος Αργουδέλης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νικόλαος Πλατανησιώτης, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Γιώργος Σωτηρίου και πολύς κόσμος.