Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά , με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζει το κείμενο του Φώτη Κόντογλου «Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου», σε μια θεατροποιημένη σκηνική παρουσίαση με τη Χάρις Αλεξίου και την Όλια Λαζαρίδου, στη Κεντρική Σκηνή του Δ.Θ.Π., από την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου και για λίγες παραστάσεις.

Με την παράσταση Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου ξεκινά το ΠΕΙΡΑΙΑΣ ARTPORT II μια διοργάνωση του Δ.Θ.Π. , η οποία θα διαρκέσει 9 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου.

Ο ζωγράφος και ποιητής Φώτης Κόντογλου (1895-1965), αντιπροσωπευτικός της Γενιάς του ’30, αναπολεί και καταγράφει μαρτυρίες ανθρώπων και ιστορίες από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αϊβαλί. Εκεί που γεννήθηκε και έζησε μέχρι και τα 17 του χρόνια. Μέσα από την προσωπική του γλώσσα, αναζητά την αυθεντική ελληνικότητα κι αφήνει να ξεφύγει μέσα από τις λέξεις και το ύφος του, ένας βαθύς αναστεναγμός για εκείνα τα σκοτεινά χρόνια του Διωγμού και της Καταστροφής.Η παράσταση βασίστηκε σε αποσπάσματα από το «Αϊβαλί η Πατρίδα μου» του Φώτη Κόντογλου.

Το έργο-υπό μορφή θεατρικού αναλογίου-σχεδιάστηκε από τις Όλια Λαζαρίδου, Αμαλία Μουτούση και Δάφνη Ρόκου και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2018, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της Μονάδας ανακουφιστικής φροντίδας Γαλιλαία.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΝΤΗΡΗΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ ARTPORT II

«Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου»
Πρεμιέρα: Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου
για 14 παραστάσεις
Παίζουν: Χάρις Αλεξίου και Όλια Λαζαρίδου.
Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου
Μουσική επιμέλεια: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Συμμετέχουν μέλη της ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας