Σχεδόν διπλασιασμός της ζήτησης για τερματικά μηχανήματα POS από τους εμπόρους καταγράφεται ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του 2017. Με βάση τον ρυθμό που καταγράφει η ζήτηση για νέα μηχανήματα και εφόσον η τάση αυτή συνεχιστεί, τα νέα POS εκτιμάται ότι θα φτάσουν ακόμα και τα 8.000 ανά μήνα, ξεπερνώντας κατά πολύ τη μέση ζήτηση των προηγούμενων μηνών, που ήταν περί τα 4.000.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, ο αριθμός των POS σε εμπορικά σημεία προσεγγίζει πλέον περίπου τα 320.000, με έντονη παρουσία στις εμπορικές πιάτσες της Αθήνας, όπου και πραγματοποιείται το 80% του τζίρου του λιανεμπορίου. Η διείσδυση, βεβαίως, σε ό,τι αφορά την κάλυψη σε όλα τα εμπορικά σημεία απέχει από το επιθυμητό επίπεδο και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, διαμορφώνεται κοντά στο 50%, ενώ ακόμα μικρότερη είναι σε ό,τι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν διαθέτει τερματικό μηχάνημα που δέχεται κάρτες. Η νέα νομοθεσία, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί στην αγορά.
Οι αρχικές αντιστάσεις εκ μέρους των επαγγελματιών ήταν αφενός το επίπεδο της ζήτησης (το οποίο, ωστόσο, συνεχώς αυξάνεται), αλλά και το υψηλό κόστος χρήματος που απαιτεί η υιοθέτηση μηχανημάτων POS. Σημειώνεται ότι, πέρα από την προμήθεια εκ μέρους του διαχειριστή των συστημάτων POS (τράπεζες ή άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες), οι επαγγελματίες προβάλλουν ως αντικίνητρο την πίεση που δέχονται στη ρευστότητά τους (το φυσικό χρήμα εισρέει άμεσα στο ταμείο, ενώ μέσω πλαστικού χρήματος πιστώνονται στον λογαριασμό του επαγγελματία έπειτα από περίπου δύο ημέρες, τη στιγμή που αρκετοί πληρώνουν μετρητοίς αναλώσιμα και εμπορεύματα).
ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Η θετική επίδραση στα δημόσια έσοδα από την αυξημένη χρήση πλαστικού χρήματος έχει ήδη καταγραφεί πριν από την ισχύ του νέου νόμου. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2016 εκτιμάται ότι η συμβολή της αυξημένης χρήσης καρτών πληρωμής στα έσοδα ΦΠΑ ανέρχεται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Εκτός από τα αμιγώς δημοσιονομικά οφέλη, η διεύρυνση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, στον βαθμό που περιορίζει το περιθώριο απόκρυψης συναλλαγών, μπορεί να αποτελέσει, κατά την ΤτΕ, όχημα και για τη δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους προς όφελος των συνεπών φορολογουμένων.
Σήμερα οι προμήθειες με τις οποίες χρεώνουν οι τράπεζες τις επιχειρήσεις που προμηθεύουν τη συσκευή POS και εκκαθαρίζουν τη συναλλαγή φτάνουν μέχρι το 3,5% επί της αξίας της συναλλαγής. Οι τράπεζες, ωστόσο, δίνουν προσωποποιημένη τιμολόγηση με βάση τις ανάγκες και το μέγεθος της επιχείρησής και κατά μέσο όρο οι προμήθειες φαίνεται να υποχωρούν στο εύρος μεταξύ 0,50 και 1,2 ευρώ. Το κόστος προμήθειας ενός συστήματος POS (μπορεί να γίνει από τράπεζες ή άλλα καταστήματα) ξεκινά περίπου από τα 120 ευρώ και φτάνει έως τα 450 ευρώ, ενώ οι ενοικιάσεις εξοπλισμού χρεώνονται με τιμές που ξεκινούν κάτω από 10 ευρώ τον μήνα. Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, μάλιστα, εξέδωσε πρόσφατα ενημέρωση για τις συναλλαγές με κάρτες για καταναλωτές και επαγγελματίες και διαβεβαιώνει ότι οι προμήθειες επί των συναλλαγών είναι από τις πλέον ανταγωνιστικές στην Ευρώπη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αύξηση χρήσης των καρτών πληρωμών συνεπάγεται για τους εμπόρους σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης των μετρητών (π.χ., διαχείριση κερμάτων, κόστος χρηματαποστολών, απώλειες από ληστείες, διαχείριση ακατάλληλων προς κυκλοφορία χαρτονομισμάτων, χρόνος εξυπηρέτησης πελατών κ.λπ.), που με βάση τη διεθνή εμπειρία σε πολλές περιπτώσεις υπερκαλύπτουν την προμήθεια αποδοχής συναλλαγών καρτών πληρωμών. Το ετήσιο κόστος διαχείρισης μετρητών, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, ανέρχεται από 0,7% έως 2,5% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, ειδικότερα δε στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 2,3% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, ήτοι 4 δισ. ευρώ περίπου.
ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΕΡΜΑΤΙΚΩΝ
Ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, οι τράπεζες και άλλα καταστήματα διαθέτουν τριών ειδών τερματικά: Α) Το ενσύρματο τερματικό που συνδέεται μέσω τηλεφωνικής γραμμής ή internet στο δίκτυο της τράπεζας. Χρησιμεύει κυρίως σε επιχειρήσεις με ταμείο στο οποίο πηγαίνει ο πελάτης (π.χ., σουπερμάρκετ, καταστήματα λιανικής, περίπτερα κ.ά.). Β) Το ασύρματο τερματικό, που είναι μια μικρότερη και ελαφρύτερη συσκευή από το ενσύρματο τερματικό. Συνδέεται με το σημείο πρόσβασης ασύρματα και χρησιμοποιείται κυρίως σε καφετέριες, εστιατόρια και γενικά σε καταστήματα όπου ο πελάτης πληρώνει από τη θέση του. Γ) Το mobile τερματικό, που είναι μια συσκευή που συνδέεται με το σύστημα της τράπεζας μέσω του smartphone ή του tablet του χρήστη (σε περιβάλλον Αndroid ή iOS). Απαραίτητη για τη λειτουργία του είναι η σύνδεση mobile internet. Χρησιμοποιείται συνήθως από επιχειρήσεις που πηγαίνουν στην τοποθεσία του πελάτη (courier, ιδιοκτήτες ταξί, ασφαλιστές κ.ά.).