Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και στην ουσία καλεί τον πρωθυπουργό να κλείσει τη συμφωνία .

“Η χώρα βουλιάζει σε ένα τέλμα αποσύνθεσης και μηδενισμού” τόνισε μιλώντας στους τομεάρχες της Κ.Ο του κόμματος του. Χαρακτήρισε “ψεύτικα τα πανηγύρια της 20ης Φεβρουαρίου”. “Δυστυχώς, ο λογαριασμός της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα είναι βαρύς” τόνισε.
Θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται, για άλλη μια φορά, εγκλωβισμένη σε ένα τραγικό αδιέξοδο και η καθυστέρηση έχει δραματικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία (εκροή καταθέσεων, επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, πάγωμα οικονομικής δραστηριότητας, αναστολή επενδύσεων κλπ). 
Εκφράζει έντονη ανησυχία ότι δυσκολεύει και ο στόχος να μπορέσει η χώρα να δανειστεί από τις αγορές για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος. “Αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα οδηγηθούμε σε ένα τέταρτο μνημόνιο από την πίσω πόρτα” προεξοφλεί και επισημαίνει ότι στον αέρα είναι και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να δανειστεί η χώρα από τις αγορές.


Στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας και για την παταγώδη διάψευση που δέχθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ. Ενώ ο πρωθυπουργός υποστήριζε ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια “η κυβέρνηση είναι σε θέση να συνθέσει την άνοιξη της ελληνικής οικονομίας” και ανέφερε ότι «η χώρα έχει επιστρέψει ήδη σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» η ΕΛΣΤΑΤ τον προσγείωσε απότομα. 

“Η οικονομία επέστρεψε σε ύφεση το 2015 και δυστυχώς παρέμεινε και το 2016” τόνισε μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ηλεκτρικών Συσκευών (ΣΒΕΗΣ). “Αποδεικνύεται έτσι ότι οι τοποθετήσεις της ΝΔ δεν είναι καταστροφολογία. Είναι μια ακριβής αποτύπωση της εικόνας της αγοράς. Οσο η αβεβαιότητα παραμένει, η οικονομία θα αποσταθεροποιείται ακόμα περισσότερο. Δεν έχουμε πλέον χώρο ούτε για αυταπάτες, ούτε για πολιτικές απάτες” επισήμανε.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι πρότινος καταλόγιζε ευθύνες αποκλειστικά στην κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου που με τις καθυστερήσεις της εξωθούσε τους δανειστές σε ακραία μέτρα όπως τόνιζε. Είναι διάχυτη όμως η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι φταίνε και εκείνοι που το ελληνικό πρόγραμμα έχει αποτύχει. Ηταν αχίλλειος πτέρνα αυτή η πολιτική κριτική του προέδρου της ΝΔ και το Μαξίμου την χτυπούσε. Εξαπέλυσε πυρά και κατά των δανειστών μιλώντας στους επιχειρηματίες. «Η Ελλάδα σήμερα είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι δύο χρόνια πριν” τόνισε. “ Δεν χάσαμε μόνο αυτά τα δυο χρόνια. Χάσαμε πολύ περισσότερα. Γιατί ανακόπηκε η όποια δυναμική υπήρχε το 2014... Τα λάθη είναι πάνω κάτω γνωστά. Και η αλήθεια είναι ότι, τα τελευταία χρόνια, έγιναν αρκετά λάθη. Από όλες τις μεριές, όχι μόνο από την ελληνική πλευρά. Λάθη έκαναν και οι δανειστές μας. Πολλές φορές ήταν “ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι “εάν δεν υπέδειξαν, ανέχτηκαν με σχετική άνεση το γεγονός ότι σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης Κυβέρνησης ανετράπησαν από την σημερινή».