Μόλις μια ώρα κράτησε η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα εργασιακά και το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει αγεφύρωτο.
Την σκληρότερη στάση, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο, κράτησε το ΔΝΤ αναφορικά με το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, που δεν αποδέχεται τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές , προκειμένου να αποδεχτεί την επιστροφή των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
«Το ΔΝΤ δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνουν βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές». Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, περιγράφοντας το αποτέλεσμα της σύντομης σημερινής συνάντησης της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των θεσμών για τα εργασιακά.
Για τις ομαδικές απολυσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ελληνική πλευρά πόνταρε στη στάση των εκπροσώπων της Κομισιον, ωστόσο, οι εκπρόσωποι της, κράτησαν ουδέτερη στάση , μη διαχωρίζοντας τη θέση τους από τη σκληρή στάση του ΔΝΤ.
Οι δανειστές ζητούν τη αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%, αλλά και την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων που διατηρεί ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας.
Παράλληλα, αρνούνται την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, που θέτει το υπουργείο Εργασίας.
Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων το προηγούμενο διάστημα οι δανειστές, και παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα της εκ των προτέρων έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον υπουργό Εργασίας, με ένα διοικητικό σύστημα κοινοποίησης του πλάνου ομαδικών απολύσεων, μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται η συμμόρφωση της επιχείρησης με τα όσα προβλέπει ο νόμος για πληροφόρηση και διαβούλευση με τους εργαζομένους.
Κορυφαίο στέλεχος ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση για το εργασιακό, πιθανώς και αύριο.