Καλά κρατεί το παζάρι κυβέρνησης και κουαρτέτου για τα επώδυνα μέτρα τα οποία θα υλοποιηθούν από τις αρχές του 2019 . Στην χθεσινή τετράωση σύσκεψη που είχαν οι υπουργοί της κυβέρνησης κ.κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των θεσμών συζήτησαν τις πρώτες προτάσεις για τα μέτρα και τα πιθανά αντίμετρα που θα απαιτηθούν για να κλείσει η αξιολόγηση.
Στο οικονομικό επιτελείο της και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ακονίζουν τα μαχαίρια για το αφορολόγητο όριο και τη νέα μείωση εισοδημάτων των φορολογουμένων, ενώ ετοιμάζουν ως αντίβαρο και πιθανές ελαφρύνσεις αν και εφόσον υπερκαλυφθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος. Σήμερα τη σκυτάλη παραλαμβάνουν τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών τα οποία θα ασχοληθούν με τον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού των επομένων ετών και από τις μετρήσεις τους θα φανεί αν υπάρχει τελικά περιθώριο μείωσης του τελικού λογαριασμού.
Μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου θα πρέπει να εφαρμοστεί μείωση του αφορολογήτου και των καταβαλλόμενων συντάξεων, με στόχο εξοικονομήσεις ύψους 2% του ΑΕΠ. Αυτή ήταν η θέση του ΔΝΤ , στην οποία τελικά συντάχθηκαν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Το αφορολόγητο
Σήμερα το αφορολόγητο όριο δίνεται μέσω έκπτωσης φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, στον φόρο που προκύπτει από την κλίμακα των μισθωτών, συνταξιούχων και κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Πιο συγκεκριμένα, η έκπτωση 1.900 ευρώ δίνεται σε μισθωτούς χωρίς παιδιά, 1.950 σε μισθωτούς με ένα παιδί, 2.000 σε μισθωτούς με δύο παιδιά και 2.100 ευρώ για μισθωτούς με τρία ή περισσότερα παιδιά. Η έκπτωση αυτή μεταφράζεται σε έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 έως 9.545 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Η αρχική θέση των δανειστών αφορά σε μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ.Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές ζητούν μείωση των ανώτατων συντελεστών φορολογίας εισοδήματος (σήμερα 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ και 37% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ) αλλά και του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων (29%).
Οι αλλαγές που προτείνουν οι δανειστές φέρνουν στο προσκήνιο μια νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ αν συνοδευόταν από διατήρηση του ισχύοντος πρώτου συντελεστή 22% θα σήμαινε φόρο 462 ευρώ για έναν ιδιωτικό υπάλληλο με μηνιαίες αποδοχές 571 ευρώ ή 8.000 ευρώ το χρόνο. Ξαφνικά η εφορία θα του ζητούσε, σχεδόν ένα μηνιάτικο.
Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες ένα χαμηλότερο πρώτο συντελεστή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μια πιθανή γραμμή συμβιβασμού θα ήταν στην περιοχή του 12%. Σε αυτή την περίπτωση, μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ για τον υπάλληλο των 517 ευρώ το μήνα, θα σήμαινε φόρο 252 ευρώ.
Οι συντάξεις
Οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες απορρίπτουν κατηγορηματικά τις προτάσεις σταδιακής μείωσης των συντάξεων όσο και της χαμηλότερης συνολικά δημοσιονομικής παρέμβασης. Ζητούν από την κυβέρνηση, μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ από το 2019 με στόχο εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς μια κι έξω στις συντάξεις και όχι σταδιακά.