Για τις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί το ραντεβού ανάμεσα στους εκπροσώπους των Θεσμών και του οικονομικού επιτελείου έτσι ώστε να παρουσιαστεί στους δεύτερους η συνολική πρόταση των Θεσμών σε μία προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο αν και από πηγές που γνωρίζουν καλά την πορεία των διαπραγματεύσεων, είναι πολύ νωρίς ακόμα για μία τέτοια εξέλιξη.

Στην ατζέντα των δανειστών βρίσκονται ιδιαίτερα σκληρά μέτρα τα οποία πλέον έχουν γίνει γνωστά και στην πλευρά της κυβέρνησης μετά τις χθεσινές συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης

Συγκεκριμένα ζητούνται μέτρα 2% του ΑΕΠ με τη μια ποσοστιαία μονάδα να προέρχεται από τις συντάξεις και η άλλη από φόρους.

Επίσης, οι θεσμοί έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη» μέσα στο 2018 και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Σύμφωνα με πηγές των θεσμών, η ατζέντα των απαιτήσεων των δανειστών περιλαμβάνει επίσης αποκρατικοποιήσεις, ενεργειακά.

Η στάση της κυβέρνησης

Δεν κλείνει τίποτα αν δεν κλείσουν όλα τα θέματα μαζί ως πακέτο διαμηνύει η κυβέρνηση λίγες ώρες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους των θεσμών και τους έλληνες υπουργούς. Η λύση πακέτο για την οποία μιλά η κυβέρνηση αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης –με τα μέτρα και τα αντίμετρα-αλλά και συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος η οποία θα φέρει την ένταξη της Ελλάδας στο QE ,δηλαδή στην ποσοτική χαλάρωση.