Η Ελλάδα συμφώνησε για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων για το 2019, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες μέρες.
Στη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών πριν από το Eurogroup, συμφωνήθηκε η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, κάτι που επισημοποιήθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup.
Μαξίμου: Απαράβατος όρος μας το «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα»
Η κυβέρνηση έσπευσε αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup να "ωραιοποιήσει" τη συμφωνία για νέα προληπτικά μέτρα, παρόλο που εδώ και έναν μήνα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ διαμήνυαν σε όλους τους τόνους ότι νέα μέτρα δεν θα ψηφιστούν.
Όπως τονίζει ο Μαξίμου, "Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα»", ενώ εξηγεί ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο υπό προϋποθέσεις από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Ολόκληρο το non paper:
Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών. Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.
Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς".
Ντάισελμπλουμ: "Μέτρα σε ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, εργασιακά - Δεν μιλήσαμε για τέλος της λιτότητας"
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το non paper της κυβέρνησης, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί για κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πως πρέπει να αλλάξει το "μείγμα" των μέτρων, ώστε να υπάρχουν και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε αναπτυξιακά μέτρα.
"Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχει γίνει πολλή δουλειά στην Ελλάδα και βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατεύθυνση από ότι στο παρελθόν. Αν το πακέτο μεταρρυθμίσεων είναι σημαντικό και πηγαίνει εις βάθος, θα υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο. Η Ελλάδα θα πρέπει να μας φέρει σημαντικές προτάσεις. Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων και όσα προκύψουν από αυτές", σημείωσε.
Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας για την Ελλάδα, "Ωστόσο όλοι νιώθουμε την πίεση του χρόνου για το θέμα της αξιοπιστία της Ελλάδας, η οποία έχει επιστρέψει και θέλουμε να διατηρηθεί. Πρέπει οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν το συντομότερο δυνατόν", σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. "Εντατικοποιήσαμε τις συζητήσεις μας με τους Θεσμούς. Θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα δουλέψουν με τις ελληνικές αρχές. Θα υπάρξει κανονισμός, μια αλλαγή, θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα", κατέληξε.