Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται το Μαξίμου από τις δυσμενείς προοπτικές που δημιουργούνται σε βάρος της κυβέρνησης από τρία στοιχεία: (α) την παραταθείσα καθυστέρηση της αξιολόγησης, (β) τη διαφαινόμενη πρόθεση των δανειστών να εξουθενώσουν στην κυριολεξία τον Αλέξη Τσίπρα, από τη στιγμή που διαπιστώνουν ότι είναι διατεθειμένος, έστω και με καθυστέρηση, να υπογράψει τα πάντα, προκειμένου να μείνει στην εξουσία, (γ) την επιταχυνόμενη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ.
Το αδιέξοδο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι διχασμένες οι απόψεις των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, με τους κ. Φλαμπουράρη και Βερναρδάκη να προτείνουν τον απεγκλωβισμό από τα προβλήματα αυτά μέσω εκλογών και τον κ. Τσίπρα να υιοθετεί τις απόψεις του κ. Νίκου Παππά περί παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας. Σχετικές είναι και οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες σε κλειστή σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Τσίπρας ο κ. Βερναρδάκης, προκειμένου να τονίσει τη σημασία της φυγής μέσω εκλογών -λύσης την οποία ευνοεί και ο κ. Φλαμπουράρης, όπως υπογραμμίστηκε πιο πάνω-, παρουσίασε προβολή των δημοσκοπικών στοιχείων. Οπως τόνισε, εφ’ όσον παραμείνει η κυβέρνηση στην εξουσία και συγχρόνως υπάρχει σε εκκρεμότητα το θέμα της αξιολόγησης, αλλά και των συνεχών απαιτήσεων των δανειστών, τότε το φθινόπωρο τα στοιχεία θα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινδυνεύει να χάσει και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά από εκλογές, και να κυλήσει στην τρίτη θέση! Ο προβληματισμός που υπάρχει πλέον στο Μαξίμου έχει συγκεκριμένη αιτία και σχετίζεται τόσο με πληροφορίες που έχουν από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για τη στάση των δανειστών, υπό την καθοδήγηση του Σόιμπλε, όσο και με τις αστοχίες της κυβερνητικής πολιτικής στο εσωτερικό, που έχουν ξεσηκώσει σειρά επαγγελματικών τάξεων.
ΑΠΟΞΕΝΩΜΕΝΟΣ. Ειδικότερα, ασφαλείς πληροφορίες που έρχονται απέξω είναι ότι, πρώτον, θεωρούν τον κ. Τσίπρα τελειωμένο, υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα που χρειάζεται στη χώρα. Δεύτερον, ότι τα καλά λόγια που κατά καιρούς λέγονται υπέρ της Ελλάδος δημοσίως από κορυφαίους αξιωματούχους (λ.χ. Ντάισελμπλουμ) δεν έχουν καμία σχέση με τη σκληρή έως και προσβλητική στάση που τηρείται όταν κλείνουν οι πόρτες και αντιμετωπίζουν οι Ελληνες αξιωματούχοι τους εκπροσώπους των δανειστών. Τρίτον, κυριολεκτικώς όλοι υπακούουν στις εντολές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, όπως έχει ενημερώσει τους συνομιλητές του, θα παραμείνει αμείλικτος απέναντι στον κ. Τσίπρα, δεδομένου ότι, κατά την άποψή του, η ελληνική κυβέρνηση έχει συμβάλει σημαντικά ώστε να τον καθυβρίζουν όλοι στην Ελλάδα. Γι’ αυτό άλλωστε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας έκανε έκκληση στην καγκελάριο να συστήσει στον υπουργό της των Οικονομικών να μην επιτίθεται κατά της Ελλάδος. Κάτι βεβαίως που η Α. Μέρκελ δεν πρόκειται να κάνει -ενόψει μάλιστα εκλογών-, καθώς αναγνωρίζει την ισχύ του Σόιμπλε μέσα στο κόμμα, αλλά και γενικότερα στον πολιτικό χώρο της Γερμανίας. Ενα δείγμα της σκληρής στάσης του ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών και ισχυρός οικονομικός παράγοντας στην ευρωζώνη το έδωσε με την πρόσφατη δήλωσή του, ότι «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει μόνο εκτός ευρωζώνης. Πέραν αυτών, διαπιστώνεται μια αισιόδοξη προοπτική, που εκφράζεται στο Μαξίμου, ότι: (α) Με την εκλογή σοσιαλιστών στην Ευρώπη θα αλλάξουν οι συσχετισμοί και θα δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο κλίμα για την Ελλάδα. (β) Διά των πιέσεων και της ζημίας που θα προκαλέσει στην Ευρώπη η πολιτική Τραμπ θα δημιουργήσει παράπλευρες ευνοϊκές συνθήκες για το ελληνικό πρόβλημα.
Ο ΕΝΦΙΑ του Τσίπρα θα είναι τα μπλοκάκια λένε οι «53»
Όσον αφορά τις αστοχίες της κυβερνητικής πολιτικής, που δείχνουν ερασιτεχνισμό στην άσκηση της εξουσίας και άρα έχουν τις επιπτώσεις τους και αντιστοίχως πολιτικό κόστος -και γι’ αυτό έχουν προβληματιστεί στο Μαξίμου-, ένα τελευταίο παράδειγμα που συζητείται είναι η ρύθμιση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων όσων εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Μετά από πολλές παλινδρομήσεις, που οφείλονται στο ότι η κυβέρνηση αντελήφθη τις αστοχίες της συγκεκριμένης ρύθμισης, έχει εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος, που και αυτή όμως είναι προσωρινή, μέχρις οριστικής ρυθμίσεως του θέματος. Οπως παρατηρούσαν σκωπτικώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ανήκουν βεβαίως στην ομάδα των «53», αλλά και στελέχη της «Αυγής», τα «μπλοκάκια» μπορεί να εξελιχθούν όπως ο ΕΝΦΙΑ για τη Ν.Δ., υπενθυμίζοντας έτσι τις επιπτώσεις που είχε επί του εκλογικού αποτελέσματος ο φόρος αυτός επί των ακινήτων.
ΑΝΕΔΑΦΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ. Πρόκειται όμως για ανεδαφικές εκτιμήσεις, για τους εξής λόγους: Πρώτον, μέχρι να γίνουν οι εκλογές στις ευρωπαϊκές χώρες, θα έχει περάσει μεγάλο διάστημα και ο χρόνος τρέχει σε βάρος της Ελλάδας. Δεύτερον, δεν μπορεί να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το αποτέλεσμα των εκλογών και, επομένως, για την επικράτηση των Σοσιαλιστών. Λόγου χάριν, παρά το κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ Μέρκελ και Σουλτς, κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι τις εκλογές θα τις χάσει η Μέρκελ. Χώρια που ο Σουλτς δεν φείδεται μεν ωραίων λόγων δημοσίως, αλλά κεκλεισμένων των θυρών είναι ιδιαίτερα καυστικός για την Ελλάδα. Επιπλέον, για να αναφέρουμε ένα άλλο παράδειγμα, στην Ολλανδία καλπάζει ο ακροδεξιός υποψήφιος, τη στιγμή που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατρακυλάει στην τέταρτη θέση. Ενας τρίτος λόγος που καθιστά ανεδαφικές τις εκτιμήσεις του Μαξίμου, αλλά και ρίχνει νερό στον μύλο των αντιδράσεων των Ευρωπαίων κατά της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η προοπτική η πολιτική Τραμπ να προκαλέσει ρήγμα στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη, για να επωφεληθεί η Ελλάδα. Και τούτο διότι είναι σαν να τάσσεται ένα μέλος της Ε.Ε. αλλά και της ευρωζώνης υπέρ της διάλυσής τους! Επιπλέον, τα όσα είπε ο προοριζόμενος για τη θέση του πρεσβευτού των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Τ. Μάλοχ, περί βεβαίας διάλυσης της Ε.Ε. ερεθίζουν ακόμη περισσότερο τους Ευρωπαίους σε βάρος μιας κυβέρνησης η οποία δείχνει να βασίζεται σε μια τέτοια προοπτική, προκειμένου να επιλυθεί το δικό της πρόβλημα. πως είπε συγκεκριμένα ο στενός αυτός συνεργάτης του Τραμπ, «το εάν η ευρωζώνη θα επιβιώσει, αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα». «Είχαμε την έξοδο της Βρετανίας και θα γίνουν εκλογές σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, οπότε το εάν θα αντέξει η ευρωζώνη είναι κάτι που θα αποφασιστεί μέσα στην επόμενη χρονιά ή στον επόμενο ενάμιση χρόνο. Το ενδιαφέρον στοιχείο αφορά την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα είναι ξανά στο χείλος του γκρεμού. Είναι σαν να έχουμε ξαναδεί το έργο. Σαν να μην τελειώνει ποτέ. Πιστεύω ότι αυτή τη φορά, πρέπει να πω, οι πιθανότητες είναι ισχυρότερες ότι η Ελλάδα από μόνη της θα αποφασίσει να εγκαταλείψει το ευρώ».