Κρίσιμο 48ωρο για τη διαπραγμάτευση καθώς αν η κυβέρνηση θέλει συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα πρέπει τις επόμενες ώρες να... τρέξει, να...διαπραγματευθεί και εν τέλει να συμφωνήσει στο πλαίσιο συμφωνίας που θα τεθεί στο τραπέζι των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών.
Σε διαφορετική περίπτωση τα νεότερα θα πρέπει να τα περιμένουμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο κάτι που πιθανότατα θα "φουσκώσει" το λογαριασμό των μέτρων που θα ζητήσουν οι δανειστές.
Ημερομηνία επιστροφής της Τρόικας προς το παρόν δεν υπάρχει. Αν υπάρξει απάντηση της κυβέρνησης στο τελεσίγραφο που έδωσαν την Παρασκευή στον κύριο Τσακαλώτο οι θεσμοί, ενδεχομένως να επιστρέψουν αυτήν την εβδομάδα, από Τρίτη και μετά. Επισήμως όμως δεν έχει γίνει γνωστό να υπήρξε έστω και μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι Θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να δεχθεί μέτρα 3,6 δισ. στη διετία 2018-2019, εκ των οποίων τα μισά στο 2018. Μάλιστα απαιτούν την ψήφιση προληπτικών μέτρων από τη φετινή χρονιά, προκειμένου να εφαρμοστούν σε περίπτωση που πιάσει τους στόχους.
Βάσει της πρόταση των δανειστών η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει από το 2018 το αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 5.900-6.000 ευρώ, ενώ για το 2019 στο στόχαστρο μπαίνουν οι περικοπές στις συντάξεις, με περικοπή της προσωπικής διαφοράς.
Εφόσον θεσμοί και κυβέρνηση καταλήξουν σε μείωση του αφορολογήτου, θα πληρώσουν φόρο 20-600 ευρώ και σχεδόν ένα εκατομμύριο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες που έμεναν ως τώρα αφορολόγητοι, με εισοδήματα 6.000-8600 ευρώ το χρόνο.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος σε μία ομιλία γεμάτη μηνύματα προς το ΔΝΤ αλλά και το εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν θα κουβαλήσει μόνος τους τις ευθύνες μίας επώδυνης συμφωνίας λέγοντας: «Η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λευκή επιταγή. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές», βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αλλά και τα υπόλοιπα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος όπως τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση για τον οποίο είπε «εξήγησα τι είναι το 1/3, 1/3,1/3…» .
Και επέμεινε « Καλώς κρατάμε κάτι στο τέλος της διαπραγμάτευσης. Έτσι κάνουν όλοι οι διαπραγματευτές. Φτάνει ένα σημείο που τίποτα δεν κλείνει μέχρι όλα να κλείσουν... Όλοι προσπαθούν να βρουν λύση με διάφορους περιορισμούς».