Συνθήκες διαμονής των προσφύγων που προκαλούν «ανησυχία» εντόπισαν ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας κατά την επίσκεψή τους σε κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας και των νησιών.
Η ερευνητική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας ολοκλήρωσε χτες τη δεκαήμερη επίσκεψή της στην Ελλάδα που είχε ως στόχο την αξιολόγηση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και τα νησιά. Τα ευρήματα της επίσκεψής τους παρουσιάζουν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι ερευνητές βρέθηκαν στο Ελληνικό, τη Ριτσώνα, το παλιό κτίριο της Softex στη Θεσσαλονίκη, τη Νέα Καβάλα Κιλκίς, όπως επίσης στη Μόρια και το Καρά Τεπέ στη Λέσβο. Κατά τις επισκέψεις τους συνομίλησαν με πρόσφυγες και μετανάστες, υπεύθυνους λειτουργίας των δομών, ακτιβιστές και εκπροσώπους ΜΚΟ.
Σχετικά με τα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, οι ερευνητές κάνουν λόγο για «συνθήκες που συνεχίζουν να αποτελούν παράγοντα ανησυχίας» και «ανεπαρκή διαμονή». «Δεν μπορούμε να εκφράσουμε γνώμη για όλα τα κέντρα φιλοξενίας», διευκρινίζει η Μόνικα Κόστα Ρίμπα, επικεφαλής της αποστολής της Διεθνούς Αμνηστίας, «ωστόσο αυτά που είδαμε είναι ακατάλληλα για μακρόχρονη διαμονή». Παρά το γεγονός ότι οι σκηνές έχουν αντικατασταθεί από κοντέινερ, περιγράφει η ίδια, «αυτό δεν είναι απαραίτητα μεγάλη βελτίωση».
Οι ερευνητές είδαν εγκύους και μωρά να κοιμούνται στο πάτωμα μέσα σε κοντέινερς, ανυπαρξία ζεστού νερού, απουσία εκπαίδευσης για κάποια παιδιά, αλλά και «απουσία θεραπείας για την ψυχική κατάσταση πολλών προσφύγων. Η αβεβαιότητα για το μέλλον έπειτα από ένα χρόνο που είναι παγιδευμένοι στην Ελλάδα σε τρομερές συνθήκες τους οδηγεί σε άγχος και κατάθλιψη».