Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη χώρα εκφράζει ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος παρακολουθεί την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και της ελληνικής οικονομίας.
Τις τελευταίες μέρες, ο πρώην πρωθυπουργός λέει στους ανθρώπους του στενού του κύκλου ότι «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο». Για τον ίδιο, όλα όσα συμβαίνουν με την ανατολή του 2017 στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις διεθνείς αγορές προμηνύουν εξαιρετικά δύσκολες και απρόβλεπτες εξελίξεις, με την Ελλάδα να βρίσκεται απροστάτευτη σε όλες τις επερχόμενες προκλήσεις και αλλαγές.
Ο Καραμανλής τοποθετεί την πορεία της χώρας εντός του 2017 σε ένα ευρύτερο νέο πλαίσιο πολιτικής που διαμορφώνεται στον παγκόσμιο χάρτη και εκτιμά ότι όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε ασταθές περιβάλλον με ανοιχτές τις εκκρεμότητές της στις συμφωνίες με τους δανειστές τόσο πιο εκτεθειμένη θα είναι με το πέρασμα του χρόνου. Οπως λέει ο ίδιος στους συνομιλητές του «για ακόμα μία φορά υπάρχει καθυστέρηση στην αξιολόγηση και αυτό δημιουργεί περαιτέρω ασφυκτικές συνθήκες στην οικονομία».
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα έπειτα από 7 χρόνια μνημονιακών προσαρμογών και με τέσσερις κυβερνήσεις να έχουν ήδη περάσει στην διακυβέρνηση, δημιουργεί για τον πρώην πρωθυπουργό μια εντεινόμενη κατάσταση κόπωσης τόσο για τους Ελληνες όσο και για τους δανειστές. Ο Κ. Καραμανλής στο σκεπτικό που αναπτύσει με όσους συζητά αυτόν τον καιρό εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την αποσάθρωση των κοινωνικών δομών και τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό, ο οποίος οδηγεί τους απελπισμένους στα σαγόνια νέων «σωτήρων», αλλά και σε μεγαλύτερη απαξίωση συνολικά του πολιτικού συστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν προκάλεσε έκπληξη η επιρροή του Αρτέμη Σώρρα σε ένα κομμάτι του πληθυσμού, το οποίο γιά τον Καραμανλή δεν είναι αμελητέο και, αν δεν υπάρξει προσεκτική αντιμετώπιση, δεν αποκλείεται να απασχολήσει περισσότερο στο μέλλον. Για την κυβέρνηση, οι εκτιμήσεις που γίνονται στην Παναγή Κυριακού συγκλίνουν στο ότι έχασε πολύτιμο χρόνο για να κλείσει την κρίσιμη αξιολόγηση, από το περασμένο φθινόπωρο, όταν ήταν γνωστό ότι θα είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας. «Ο Τσίπρας έχασε ένα τρίμηνο στην εκτίμηση ότι μπορεί να είχε όφελος από την κόντρα Βερολίνου και ΔΝΤ, που θα είχε ως συνέπεια την αποχώρηση του Ταμείου, με αποτέλεσμα έναν πιο εύκολο δρόμο στην αξιολόγηση», είναι η άποψη του Κ. Καραμανλή σε συνεργάτες του.
Οσο για τις προθέσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του για τη συνέχεια, κλίνει περισσότερο στην άποψη της λογικής ότι θα επιχειρήσει να κλείσει το συντομότερο δυνατό την αξιολόγηση, με στόχο να έχει όσο γίνεται μικρότερο βάρος, αλλά και μια δυνατότητα να περιορίσει το εύρος των μέτρων που θα χρειαστούν για να μπορέσει να συνεχίσει. Ο Καραμανλής δεν βλέπει, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, εκλογές και πιστεύει ότι οι καθυστερήσεις αυτής της περιόδου γίνονται για να υπάρξει η αναγκαία περίοδος ώστε να «χωνέψουν» την έλευση μέτρων και οι βουλευτές του αλλά και η κοινωνία. Ωστόσο, δεν αποκλείει άλλες εξελίξεις, που μπορεί να οδηγήσουν και σε κάλπες, συνεπεία ατυχήματος ή εκ νέου λάνθασμένων χειρισμών που μπορεί να αλλάξουν τον αρχικό σχεδιασμό.
Οι θέσεις αυτές περί των κινήσεων του κ. Τσίπρα περιγράφονται σε γενικές γραμμές και στο σκεπτικό της Πειραιώς και του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επίσης πιστεύει ότι, πέρα από τη «φασαρία» και την ξιφομαχία με τον κακό Σόιμπλε και το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να «σερβίρει» τα νέα μέτρα. Στον αντίποδα, κορυφαία στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, εκτιμούν ότι δεν θα τα καταφέρει και πως οι κάλπες είναι κοντά. Για τη ΝΔ ο Κ. Καραμανλής πιστεύει ότι οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί και θα είναι η αναμφισβήτητα κυρίαρχη πολιτική δύναμη στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.
Πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός ρίχνει το βάρος για την επόμενη κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη όχι στο πώς θα μπει στο Μαξίμου, αλλά στο πώς θα... βγει, υπό την έννοια ότι, σε ένα επταετές περιβάλλον αναξιοπιστίας για τη χώρα και με την πρόθεση του Κυριάκου να κάνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις, τα περιθώρια είναι στενά. Εδώ ενέχει πάντοτε ο κίνδυνος του ατυχήματος και αυτό πρέπει να είναι διαρκώς στις σκέψεις του Μητσοτάκη, ώστε να μπορεί να πλεύσει σύντομα με σταθερότητα σε πιο ασφαλή νερά.
«Αλλο φτωχός και άλλο πεινασμένος»
Τα σενάρια δραχμής ο Καραμανλής τα τοποθετεί ακριβώς σε αυτούς του κινδύνους του ατυχήματος και όχι σε προθέσεις όλων των εμπλεκομένων στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, στους συνομιλητές του εξηγεί ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη νομικά και διοικητικά να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Οπως εξηγεί, «είναι άλλο ο φτωχός και άλλο ο πεινασμένος».
Εάν έρθει το κακό, δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης, αφού τις νέες συνθήκες θα πρέπει να τις νομοθετεί η Βουλή και να εφαρμόζονται αστραπιαία. Οι θεσμοί, η Δικαιοσύνη, τα υπουργεία δεν έχουν μπούσουλα και θα επικρατήσουν και συνθήκες κοινωνικής αναταραχής. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Καραμανλής θεωρεί ότι η ΝΔ οφείλει να είναι κι εκείνη πανέτοιμη να στρίψει το καράβι γρήγορα και με σταθερή πορεία. Γκρίνιες από στελέχη της ΝΔ φτάνουν στα αυτιά του, αλλά το σημαντικό εκτιμά πως είναι να αξιοποιηθούν όλοι όσοι συμβάλλουν στην εκπόνηση σοβαρού κυβερνητικού σχεδίου, είτε βρίσκονται εντός κόμματος είτε εκτός, και έχουν τις δυνατότητες να συμβάλουν στον πολιτικό σχεδιασμό.
Από την εφημερίδα "Επένδυση"