Με την δεύτερη αξιολόγηση να έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά και το σενάριο να χαθεί και η ημερομηνία της 20ης Φεβρουαρίου (συνεδρίαση του Eurogroup), που αποτελεί ορόσημο για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου η ανησυχία έχει κυριεύσει το Μαξίμου.

Στο σκηνικό προστίθενται και οι πληροφορίες ότι το ΔΝΤ δεν θα λάβει απόφαση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ούτε καν την ερχόμενη Δευτέρα. Η 6η Φεβρουαρίου έχει κριθεί ως σημαντική ημερομηνία, αφού το ξεκαθάρισμα των προθέσεων του Ταμείου μπορεί να οδηγήσει υπό προϋποθέσεις σε συμφωνία στο eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. 

Στον πυρετό των διαβουλεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς πληροφορίες που επικαλείται η ΗΜΕΡΗΣΙΑ υποστηρίζουν ότι έχει πέσει στο τραπέζι "συμβιβαστική" πρόταση από μέρους των Ευρωπαίων προκειμένου να πειστεί το Ταμείο να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αμφίβολο βέβαια παραμένει αν αυτή θα γίνει δεκτή τόσο από το Ταμείο όσο και από την κυβέρνηση αν και η τελευταία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο


Η λύση λοιπόν που φαίνεται να πέφτει στο τραπέζι προβλέπει τα ακόλουθα:
 

-1,8 δισ. ευρώ μέτρα θα νομοθετηθούν με τη λογική του κόφτη, θα είναι συγκεκριμένα και θα ληφθούν εφόσον οι στόχοι για το 2018 δεν επιτευχθούν.

-Αλλα 1,8 δισ. μέτρα πλέον των προαναφερόμενων θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς, αλλά δεν θα μετουσιωθούν σε νόμο. Απλώς θα αποτελέσουν μία "δεξαμενή" από την οποία θα ανασύρονται κάθε φορά που θα προκύπτει απόκλιση από τους στόχους και μόνον τότε θα τίθενται προς ψήφιση από την Ελληνική Βουλή.