Πάνω σε τεντωμένο σκοινί κινείται η δεύτερη αξιολόγησης και δίνει τροφή στα σενάρια περί Grexit τα οποία τα τελευταία 24 ωρα έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Και αυτά μετά την διαρροή επιστολής - προόδου που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος στους θεσμούς λίγο πριν το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, με την οποία ενημερώνει για τα μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης που παραμένουν ακόμη ανοιχτά και τα προαπαιτούμενα που έχει ολοκληρώσει από την πλευρά της η Αθήνα.

Τα ξένα δημοσιεύματα αναβιώνουν την απειλή του Grexit εφόσον η Ελλάδα δεν υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών. Την ίδια στιγμή, αναδεικνύουν και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, εξαιτίας της καθυστέρησης στην διαπραγμάτευση για το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των κόκκινων δανείων. Σε αυτό το πλαίσιο επαναφέρουν την απειλή του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων, εφόσον χρειαστεί ακόμα μια ανακεφαλαιοποίηση για τα τραπεζικά ιδρύματα.

Οι παρασκηνιακές ζυμώσεις οι οποίες ξεκίνησαν πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, αναδεικνύουν την οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για ακόμα μια φορά στο Ελληνικό ζήτημα.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg κατέθεσε υπόμνημα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις στους θεσμούς την προηγούμενη οι οποίες κρίθηκαν ως μη επαρκείς. Η πίεση που ασκείται στην Αθήνα προκειμένου να δεχθεί τα μέτρα του ΔΝΤ και να τα ψηφίσει προκαταβολικά (μαζί με το κενό των 400-500 εκατ. ευρώ του 2018) είναι ασφυκτική.

Η κυβέρνηση πάντως, με αφετηρία το πλεόνασμα του 2016 που διαμορφώνεται στο 2% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,53% , φαίνεται να συζητά το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων για μετά το 2018 όχι όμως και να τα ψηφίσει απλώς να τα περιγράψει.

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται να αποδέχεται μέτρα έως 2,5 δισ. ευρώ και όχι 4,5 δισ. ευρώ που απαιτούν οι θεσμοί, για να διασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου που είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνουν μείωση του αφορολογήτου στις 6.000 ή 7.000 ευρώ, όχι όμως και τη μείωση της προσωπικής διαφορά στις συντάξεις.