Στον στόχο της αποδοχής από την κοινωνία του θετικού µηνύµατος που εκπέµπει η Ν.∆. και της προοπτικής που προσφέρουν στη χώρα οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη επικεντρώνεται η «γαλάζια» στρατηγική. «Λέµε στους πολίτες να εµπιστευτούν την παράταξή µας, που αλλάζει και διευρύνεται», διαµηνύουν στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, δίνοντας το στίγµα των σκέψεων και των προθέσεών του. Εξάλλου, είναι κοινή εκτίµηση στην Πειραιώς πως το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη και η δηµοσκοπική διαφορά που καταγράφει στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία έναντι του Αλέξη Τσίπρα είναι το ισχυρό «χαρτί» του κόµµατος και, ως εκ τούτου, σε αυτή τη βάση θα πρέπει να οικοδοµηθεί η τακτική της Ν.∆. για τη σταθεροποίηση και, ακολούθως, την ισχυροποίηση του πλειοψηφικού ρεύµατος που σχηµατίζεται υπέρ της. Στο πλαίσιο αυτό, η δραστηριότητα του κ. Μητσοτάκη το αµέσως επόµενο διάστηµα θα κινηθεί στο τρίπτυχο της περαιτέρω ενίσχυσης του κοινωνικού του προφίλ και της εικόνας αξιοπιστίας που προβάλλει στο εξωτερικό, αλλά και της παρουσίασης συγκεκριµένων προτάσεων για ζητήµατα που αφορούν το σύνολο της καθηµερινότητας, οι οποίες επί της ουσίας συνιστούν την πρακτική εφαρµογή της µεταρρυθµιστικής ρητορικής του προέδρου της Ν.∆. και πέραν του µετώπου της οικονοµίας.
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ
Ηδη, το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη έχει καταρτίσει πρόγραµµα νέου κύκλου περιοδειών, σε ακόµη πιο εντατικούς ρυθµούς σε σχέση µε το πρόσφατο παρελθόν, καθώς και επισκέψεις σε κοινωνικές δοµές. Κεντρική στόχευση αυτής της κινητικότητας, που θα αναπτυχθεί τις επόµενες ηµέρες, είναι η προσέλκυση των αναποφάσιστων και η προσέγγιση µε πληθυσµιακές οµάδες που, όπως λένε στελέχη της Πειραιώς, «βρέθηκαν στο επίκεντρο της λαϊκίστικης πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., επειδή ήταν οι πρώτοι που βίωσαν τη λαίλαπα των συνεπειών της κυβερνητικής ανευθυνότητας». Ο λόγος για τους συνταξιούχους, τους δηµόσιους υπαλλήλους και γενικότερα τους πολίτες των λαϊκών περιοχών κυρίως του λεκανοπεδίου Αττικής, τους οποίους «η προπαγάνδα της κυβέρνησης επιχείρησε να περάσει απέναντι από τη Ν.∆.». Σύµφωνα µε υψηλόβαθµους κοµµατικούς παράγοντες, η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων αυτών των ανθρώπων έρχεται µέσα από τη µείωση των φόρων, που θα απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάµεις της χώρας και θα έχει άµεσο αντίκτυπο στην καθηµερινότητα ολόκληρης της ελληνικής οικογένειας.
ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
Για να καταστούν εφικτές οι σχεδιαζόµενες παρεµβάσεις Μητσοτάκη στο Φορολογικό, που αποτελούν και τον κεντρικό πυλώνα του πλάνου της Ν.∆. για την οικονοµία και την ένταξη της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά, θα πρέπει πρώτα από όλα να πειστούν οι εταίροι. Ως εκ τούτου, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κινείται ήδη στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας και της ανάδειξης του ίδιου ως εγγυητή µιας µελλοντικής συµφωνίας, µέσω της οποίας θα παρέχονται στην Ελλάδα πραγµατικά αναπτυξιακά «εργαλεία», από την άλλη, όµως, θα τηρούνται στο έπακρο οι δεσµεύσεις έναντι των δανειστών (και προπαντός τα χρονοδιαγράµµατα για την προώθηση των µεταρρυθµίσεων). «Εµείς δεν λέµε ότι θα κρατάµε το νταούλι για να χορεύουν οι άλλοι.Λέµε ότι θα καταθέτουµε συγκεκριµένες προτάσεις και σοβαρές εναλλακτικές λύσεις, ώστε να πετύχουµε να θέτουµε εµείς την ατζέντα στις συζητήσεις µε τους εταίρους», σηµειώνουν επίλεκτα µέλη της «γαλάζιας» ηγετικής οµάδας. Σηµαντικό βήµα όσον αφορά την ενδυνάµωση των επαφών της Ν.∆. και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη µε τους Ευρωπαίους και την καλλιέργεια αµοιβαίων σχέσεων εµπιστοσύνης θεωρείται ο νέος γύρος ταξιδιών στο εξωτερικό που προετοιµάζεται εδώ και καιρό στην Πειραιώς. Πέραν της Γερµανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Γερµανού «τσάρου» της Οικονοµίας, Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, ο κ. Μητσοτάκης αναµένεται να έχει τετ-α-τετ τόσο µε τον κάτοχο του χρίσµατος της γαλλικής Κεντροδεξιάς για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, Φρανσουά Φιγιόν, όσο και µε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και υψηλόβαθµους παράγοντες της Ε.Ε. Το τρίτο σηµείο στο οποίο εστιάζεται η προσοχή των «γαλάζιων» επιτελών είναι η -σε εύλογο χρονικό διάστηµαπαρουσίαση µιας σειράς πρωτοβουλιών σε θεσµικό επίπεδο, τις οποίες θα αναλάβει η µελλοντική κυβέρνηση Μητσοτάκη.
«Οι µεταρρυθµίσεις στο ∆ηµόσιο και το φορολογικό σύστηµα δεν αρκούν για να καταστήσουν την Ελλάδα πόλο έλξης επενδύσεων και ένα σύγχρονο κράτος. Θα πρέπει να αλλάξουµε ως κοινωνία γενικότερα», λένε συνοµιλητές της «γαλάζιας» ηγεσίας. Ετσι, από τις πρώτες ηµέρες του 2017, οι αρµόδιοι σκιώδεις υπουργοί-τοµεάρχες, σε συνεργασία µε τον ηγετικό πυρήνα, επεξεργάζονται προτάσεις σε θέµατα όπως η ασφάλεια, η πάταξη της γραφειοκρατίας, το σύστηµα Υγείας, η δηµόσια Παιδεία και η ευελιξία στην απονοµή της δικαιοσύνης.
Συνεχίζονται οι επαφές με στελέχη του Κέντρου
Μετά το πολιτικό deal µε τη ∆ράση του Θεόδωρου Σκυλακάκη και την προσχώρηση του προερχόµενου από το Ποτάµι και µέχρι πρότινος ανεξάρτητου βουλευτή Ιάσονα Φωτήλα στη Ν.∆., η Πειραιώς συνεχίζει τη δραστηριότητα και τις επαφές της στον χώρο του Κέντρου, ώστε να ενισχυθεί η εικόνα του κόµµατος ως πολυσυλλεκτικού πόλου, ο οποίος µπορεί να συσπειρώσει το σύνολο των υπεύθυνων πολιτικών και κοινωνικών δυνάµεων.«Ισως πολύ σύντοµα να έχουµε νέες εξελίξεις», υπογραµµίζουν οι γνωρίζοντες τα σχετικά παρασκήνια. Αλλωστε, πέραν του κ. Φωτήλα, µε κολακευτικά λόγια για τη Ν.∆. του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει εκφραστεί κατά καιρούς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης (ο οποίος είχε και κατ’ ιδίαν συναντήσεις µε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, αν και δηµοσίως κρατά σαφείς αποστάσεις) και ακόµη περισσότερο το κοινοβουλευτικό στέλεχος του Ποταµιού, Γιώργος Αµυράς. Την ίδια ώρα, το σύστηµα Μητσοτάκη παρατηρεί µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τις ισορροπίες που διαµορφώνονται στην Κεντροαριστερά, όχι µόνο στη ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη, αλλά και στους κόλπους του πολιτικού εγχειρήµατος των ∆ιαµαντοπούλου-Ραγκούση-Φλωρίδη.
Στη δεύτερη περίπτωση, στέκονται στα ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια που ακούγονται από κύκλους των άλλοτε… εκσυγχρονιστών για τις γέφυρες που ρίχνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ η πλευρά Παπανδρέου, µετά τη συµπόρευση µε ΠΑΣΟΚ και ∆Η.ΜΑΡ. «Αυτός θα είναι κοµβικός παράγοντας στη… µάχη ισορροπιών του Κέντρου», σηµειώνουν µε νόηµα «γαλάζιοι» θιασώτες του κεντρώου χώρου, υπενθυµίζοντας το σκληρό δίπολο λαϊκισµού-υπευθυνότητας που «στήνεται» ενόψει των επόµενων εθνικών εκλογών και το κάλεσµα του Κυριάκου Μητσοτάκη για µεταρρυθµιστική συστράτευση.