Σε μία πρωτοφανή πρόκληση προχώρησαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, καθώς δύο φουσκωτά των ειδικών δυνάμεων μαζί με πυραυλάκατο προσέγγισαν τα Ίμια, ανήμερα της 21ης επετείου της κρίσης στη βραχονησίδα. Μάλιστα, στο πλοίο επέβαινε και ο Τούρκος Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ.

Το πρωί της Κυριακής δύο φουκωτά με τους Τούρκους κομάντος ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια και έφθασαν μέχρι τα Ίμια. Μαζί με τη πυραυλάκατο έμειναν στο σημείο για περίπου 20 λεπτά, ενώ δεν επιχειρήθηκε αποβίβαση.

Στο σημείο έσπευσε άμεσα η ελληνική κανονιοφόρος «Κραταιός» και έπειτα από τη μετάδοση μηνυμάτων απο την ελληνική προς την τουρκική πλευρά, οι τουρκικές δυνάμεις αποχώρησαν με κατεύθυνση προς την Αλικαρνασσό.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες, υποστηρίζοντας πως το πλοίο πραγματοποίησε έλεγχο στην περιοχή.
Το επεισόδιο φαίνεται πως συνδέεται με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών από τις ελληνικές αρχές, με την Άγκυρα να πιέζει την Αθήνα με διαφορετικούς τρόπους.