Η Ελλάδα είναι μια «ελαττωματική δημοκρατία» αλλά και η λιγότερο δημοκρατική χώρα στην Ευρώπη, διαπιστώνει με σημερινή του μελέτη το έγκυρο think tank Economist Intelligence Unit.

Ο Democracy Index, τον οποίο καταρτίζει κάθε χρόνο το EIU, χαρακτηρίζεται σαν μια «φωτογραφία της στιγμής» για την κατάσταση της δημοκρατίας σε 165 κράτη του κόσμου. Για τη διαμόρφωση του δείκτη, οι αναλυτές χρησιμοποιούν πέντε παραμέτρους: Την εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό, τις πολιτικές ελευθερίες, τη λειτουργία της κυβέρνησης, την πολιτική συμμετοχή και την πολιτική κουλτούρα.

Με βάση αυτά τα κριτήρια, οι χώρες κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: Της «πλήρους δημοκρατίας», της «ελαττωματικής δημοκρατίας», του «υβριδικού καθεστώτος» και του «απολυταρχικού καθεστώτος».

Έτσι, οι αναλυτές του EIU τοποθετούν την Ελλάδα στην κατηγορία των «ελαττωματικών δημοκρατιών» και συγκεκριμένα στην 44η θέση παγκοσμίως, καθώς η χώρα εμφανίζει επιδόσεις χειρότερες από τη Σλοβακία και το Τιμόρ-Λέστε αλλά καλύτερες από τον Παναμά και το Τρινιδάδ και Τομπάγκο.

Παρότι η Ελλάδα «σκοράρει» καλά στα κριτήρια της εκλογικής διαδικασίας και του πλουραλισμού (με βαθμολογία 9,58 με άριστα το 10) και των πολιτικών ελευθεριών (8,82), παίρνει «βαθμό» 6,25 στην πολιτική κουλτούρα, 6,11 στην πολιτική συμμετοχή και μόνο 5,36 στη λειτουργία της κυβέρνησης.

Μάλιστα, η ίδια έρευνα αποτυπώνει την κρίση της δημοκρατίας στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια. Ο Democracy Index της χώρας διαμορφώθηκε για το 2016 στο 7,23 από 7,45 που ήταν το 2015 και το 2014 και έναντι 8,13 που ήταν το 2006.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές του Economist, ανάμεσα στους παράγοντες που υπονομεύουν τη δημοκρατία είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης στους θεσμούς, τις κυβερνήσεις, τα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς, το οποίο διαπιστώνεται πολύ μεγάλο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Στις χώρες αυτές, αναφέρει η μελέτη, «γίνεται δύσκολο να συντηρηθεί η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, με τη σημερινή μορφή της».

Όσο για τις πέντε πιο δημοκρατικές χώρες του κόσμου, αυτές είναι η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Ν. Ζηλανδία και η Δανία. Αντίθετα, οι ΗΠΑ «υποβαθμίστηκαν» φέτος από τις πλήρεις δημοκρατίες στις ελαττωματικές.