Ένα εικοσιτετράωρο πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης οι θεσμοί διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι προϋπόθεση για να επιστρέψουν στην Αθήνα είναι να νομοθετεί τα μέτρα με τα οποία θα διασφαλίζονται οι στόχοι για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Η πρόταση που επεξεργάζονται οι θεσμοί δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναιρέσει τα επώδυνα μέτρα που θα ψηφίσει προκαταβολικά, με την προϋπόθεση πως πρώτα θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ.

Από την άλλη πλευρά ο Πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση ο κρίσιμος παράγοντας που θα κρίνει το εάν το ΔΝΤ θα μετέχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα είναι το εάν θα χαρακτηρίσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. 

Όπως δείχνουν τα πράγματα η αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup δεν θα καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ στόχος είναι να τεθούν οι βάσεις για μια συμφωνία μέχρι τη μεθεπόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 20 Φεβρουαρίου. Άλλωστε και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι «θα δούμε πώς μπορούμε να φτάσουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αύριο, ελπίζουμε όμως το συντομότερο δυνατό».

Ο χρόνος πιέζει την κυβέρνηση που χρειάζεται την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να αρχίσει να υλοποιείται ο οδικός χάρτης με τη σειρά την οποία έχει θέσει: ολοκλήρωση δεύτερης αξιολόγησης, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, άρση περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, έξοδος στις αγορές.

Ωστόσο, πιέζει και τις κυβερνήσεις που έχουν εκλογές τους επόμενες μήνες, δηλαδή της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες δεν θέλουν από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν καμία συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.

Ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης θα αναχωρήσουν σήμερα το απόγευμα για τις Βρυξέλλες όπου θα έχουν συναντήσεις τεχνικού χαρακτήρα πριν το αυριανό Eurogroup.