Για την επόμενη ημέρα και την δημιουργία του ελληνικού CSI που σκοπεύει να δημιουργήσει μετά την αποχώρησή του από την θέση του Επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μίλησε ο Μανώλης Σφακιανάκης στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1, και στην εκπομπή του Σωτήρη Ξενάκη και του Βασίλη Αδαμόπουλου.

Ο κ. Σφακιανάκης σημείωσε αρχικά ότι αφήνει την υπηρεσία του σε πολύ καλά χέρια και συνέχισε: «Πάω παρακάτω. Δεν κρατάω κακία σε κανέναν. Όταν με βρίζουν, εγώ προχωράω και κάνω έργο. Όταν έφυγα από την υπηρεσία πριν από λίγες ημέρες την άφησα με δύναμη και προσωπικό. Άφησα την υπηρεσία μου σε άριστα χέρια. Για την επόμενη ημέρα ο κ. Σφακιανάκης αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να συνεχίσει το έργο του, ιδιωτεύοντας αυτή τη φορά, και φτιάχνοντας ένα ινστιτούτο με ότι αφορά την ασφάλεια στο ίντερντ. Ένα μέρος του ινστιτούτου θα αφορά την ασφάλεια του διαδικτύου.

Οι άνθρωποι που θα ασχοληθούν μέσα σ’ αυτό θα αφοσιωθούν και με τα παιδιά, και με τους γονείς και με τα σχολεία. Θέλω να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Θα κοιτάξουμε την θετική όψη της τεχνολογίας για πρώτη φορά.

Ο κ. Σφακιανάκης σημείωσε ότι το Ινστιτούτο θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μέσω του οποίου τα παιδιά θα μπορούν να μαθαίνουν  προγραμματισμό και κώδικα, ενώ όνισε ότι μέσω της πλατφόρμας – που θα βγει άμεσα- θα μπορούν δωρεάν όλοι να μορφώνονται. Όσον αφορά στο γεγονός της αποστρατείας πολλών συναδέλφων του σε παραγωγική ηλικία σημείωσε: «Γνώριζα ότι είχα μπει στο στόχαστρο. Υπολόγισα και την επόμενη ημέρα. Εμείς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Έπρεπε να υπάρχει μια παράλληλη επετηρίδα για αντικατάσταση ή πρέπει και οι ίδιοι να υπολογίζουν την επόμενη ημέρα. Πάντα είχα στο μυαλό μου ότι μετά την αστυνομία να χτίσω αυτό που έχτισα γιατί πάντα πίστευα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ηλεκτρονικά αναλφάβητοι.

Εμένα μ’ αξίωσε ο Θεός και χτίζω κάτι. Όμως άλλοι άνθρωποι στην ίδια ηλικία με εμένα φεύγουν και μένουν στα σπίτια τους κλεισμένοι. Εγώ δεν κλαίγομαι για μένα. Βλέπω όμως δίπλα μου τι συμβαίνει. Μου ζήτησαν πολλές εταιρείες για να συνεργαστώ μαζί τους. Οι υπόλοιποι συνάδελφοί όμως που είναι πολλοί δεν έχουν τι να κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις».