Ανάμεσα στα πρέπει και στα θέλω βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup που θα κρίνει την τύχη της αξιολόγησης και ενώ το ΔΝΤ εμφανίζεται πρόθυμο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Προκειμένου μάλιστα η κυβέρνηση να κάμψει τις πιέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για την εφαρμογή νέου πακέτου μέτρων έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον πιο επίσημο τρόπο το θέμα του κόφτη για την περίοδο 2019-2021.
«Είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων, τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Όμως όπως έχω επίσης δημοσίως και επανειλημμένως πει, θεωρώ ότι αυτές οι κατηγορίες μέτρων είναι απίθανο να χρειαστούν» είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης τσακαλώτος μιλώντας στο ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «έχει μεγάλη σημασία να καταγραφεί πρόοδος στο Eurogroup», καθώς κανένας από τους βασικούς παίκτες δεν κερδίζει από την αδράνεια και κανένας δεν θέλει να ξαναδεί την αναβίωση του 2015.
Την ίδια ώρα πάντως πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται ανήσυχα για το που μπορεί να φτάσει η διαπραγμάτευση κάτω από τις πιέσεις των εταίρων. Άλλωστε όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι βουλευτές του κόμματος ζητούσαν ενημέρωση καθώς σύντομα θα κληθούν να ψηφίσουν μια νέα συμφωνία.
«Υπάρχουν όρια στη διαπραγμάτευση, τα οποία πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης εκφράζοντας τις ανησυχίες μεγάλου μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Υπουργός Εσωτερικών επέμεινε και πάλι ότι «πολιτικά είναι προς όφελός μας η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, διότι θα αδυνάτιζε το μέτωπο των δυνάμεων που προωθούν σκληρές απόψεις και επιζητούν σκληρά μέτρα από την Ελλάδα εδώ και τώρα».