Σε πολιτικό παιχνίδι που στόχο έχει την Γερμανική κοινή γνώμη αποδίδουν τα στελέχη της κυβέρνησης τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Β. Σόιμπλε για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως επεσήμαιναν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το ΔΝΤ από τον Ιούνιο του 2014 -οπότε και ολοκληρώθηκε η πέμπτη αξιολόγηση –μετέχει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος στο πρόγραμμα επιβλέποντας το πότε θα ολοκληρωθούν οι στόχοι και αποφεύγοντας με κάθε τρόπο να εμπλακεί οικονομικά στα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας. Με αυτό το καθεστώς άλλωστε μετέχει το ταμείο και στο τρίτο μνημόνιο ενώ οι παρεμβάσεις του την συγκεκριμένη στιγμή έχουν να κάνουν μόνο με την επιβολή νέων μέτρων για την περίοδο από το 2018 και μετά.

Οι δηλώσεις λοιπόν του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών που εμπεριέχουν και στοιχεία απειλής όπως για παράδειγμα το ότι « δεν θα συνιστούσα στην Ελλάδα να διώξει το ΔΝΤ» περισσότερο στοχεύουν στο εσωτερικό της Γερμανίας παρά δημιουργούν πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Άλλωστε ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε στις αρχικές του δηλώσεις είχε ξεκαθαρίσει ότι εάν φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα αντικατασταθεί από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό ESM ο οποίος θα συνδράμει το ελληνικό πρόγραμμα σε τεχνικό επίπεδο.

Οι ίδιοι άνθρωποι ωστόσο παραδέχονται ότι εάν ο ισχυρός άνδρας της Ευρώπης θελήσει να περιπλέξει τα πράγματα δημιουργώντας νέα προσκόμματα στην ολοκλήρωση του προγράμματος μπορεί να το καταφέρει καθώς μπορεί να ζητήσει νέες μεγαλύτερες εγγυήσεις για να κλείσει η αξιολόγηση ενώ θα απαιτήσει να περάσει την όποια συμφωνία από την Γερμανική Βουλή. 
Επισημαίνουν ακόμα ότι ο Β. Σόιμπλε θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ακόμα και με αυτό το καθεστώς καθώς οι τεχνοκράτες επιβάλουν τα σκληρά μέτρα και τα μνημόνια πολύ πιο εύκολα από τους πολιτικούς οι οποίοι κάποια στιγμή καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες των επιλογών τους.

Για τον λόγο αυτό λοιπόν η κυβέρνηση επιμένει από την πρώτη στιγμή ότι η λύση του θέματος είναι πολιτική και όχι τεχνοκρατική ενώ τα στελέχη της με κάθε τρόπο αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν επιθυμούν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η απάντηση που έδωσε για το θέμα αυτό ο υπουργός εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης "Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να προχωρήσει και χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου... Είναι προτιμότερο για τη χώρα μας να έχει απέναντί της έναν πολιτικό συνομιλητή, έστω και αν διαφωνεί, διότι με αυτόν γίνεται η διαπραγμάτευση, παρά έναν ψυχρό τεχνοκράτη, ο οποίος θέλει με έναν άκαμπτο τρόπο να υλοποιήσει κάποιες συνταγές, που στις περισσότερες χώρες, όπου έχουν εφαρμοστεί, δεν έχουν και θετικά αποτελέσματα είπε ο Πάνος Σκουρλέτης»