Σαν εκλογικό έτος για την Ελλάδα αντιμετωπίζουν το 2017 οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι και τα think tanks του εξωτερικού. Οι αναλυτές αναγνωρίζουν, βέβαια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εξαιρετικά απρόθυμος να προκαλέσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με δεδομένη τη μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις.

Ομως, προειδοποιούν ότι, όσο περισσότερο «σέρνεται» η δεύτερη αξιολόγηση, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες που έχει αυτή η κυβέρνηση να επιβιώσει. Το παράδοξο είναι ότι στα μάτια των ξένων η Ελλάδα αποτελεί μια από τις σπάνιες περιπτώσεις χωρών όπου η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να έχει ακόμα και θετική χροιά. «Από την άποψη των αγορών, οι εκλογές ίσως να μην είναι πραγματικά μια αρνητική εξέλιξη, αφού η Νέα Δημοκρατία είναι πιο φιλική προς την Ευρώπη, τις αγορές και τις επιχειρήσεις», σημειώνει η Morgan Stanley.

Eurasia: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει, αλλά θα διασφαλίσει το προφίλ του ως κόμμα εξουσίας

Η Eurasia «βλέπει» κάλπες ακόμα και τον Μάρτιο, αφού σε μια τέτοια περίπτωση οι εκλογές θα γίνουν με λίστα, δίνοντας στον Αλέξη Τσίπρα το πλεονέκτημα να διαλέξει τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του. Εάν ο Μάρτιος περάσει χωρίς προσφυγή στις κάλπες, τότε το timing των εκλογών μεταφέρεται στο φθινόπωρο, σύμφωνα με την ανάλυση του think tank. 
«Με δεδομένα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει, αλλά, από την άλλη πλευρά, οι πρόωρες εκλογές θα επιτρέψουν στον Τσίπρα να “κλειδώσει” τις ζημιές του και να διασφαλίσει το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικής δύναμης και κόμματος εξουσίας, διατηρώντας ποσοστό όχι χαμηλότερο του 15%-20% επί της λαϊκής ψήφου», εξηγεί ο αναλυτής της Eurasia Μουχτάμπα Ράχμαν. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν η κυβέρνηση αναγκαστεί να πάρει και άλλα μέτρα λιτότητας, χωρίς να έχει στα χέρια της κάποιες χειροπιαστές υποχωρήσεις από την πλευρά των πιστωτών, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επιστρέψει στα μονοψήφια ποσοστά που συγκέντρωνε πριν από το 2012, συνεχίζει. «Εάν επιτευχθεί ένας συμβιβασμός ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, που να προβλέπει έναν ηπιότερο ρόλο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (στο ελληνικό πρόγραμμα), ακόμα και εάν ο συμβιβασμός θυσιάζει την ελάφρυνση του χρέους, αυτό θα μπορούσε να δώσει στον Τσίπρα την ευκαιρία να ξαναχτίσει τα ποσοστά του και τελικά να παραμείνει στην εξουσία», καταλήγει ο Ράχμαν.

Stratfor: Υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού ανάμεσα σε Αθήνα και Ευρωπαίους

Οι ειδικοί της εταιρείας γεωπολιτικών αναλύσεων Stratfor συμφωνούν ότι υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές, παρά τις τεταμένες σχέσεις. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, εκτιμούν ότι η παραίτηση της κυβέρνησης είναι απίθανη -αλλά όχι αδύνατη-, κυρίως γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εγγυήσεις ότι θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία.

HSBC: Αποκλείει τις κάλπες, κλονισμένη η εμπιστοσύνη των εταίρων

Απίθανες χαρακτηρίζει τις πρόωρες εκλογές και η HSBC, εξαιτίας της εικόνας των δημοσκοπήσεων. Ωστόσο, εξηγεί ότι, έπειτα και από τις μονομερείς ανακοινώσεις για παροχές, η εμπιστοσύνη των πιστωτών προς την κυβέρνηση έχει κλονιστεί, με αποτέλεσμα τόσο οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση όσο και η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση (QE) να παρουσιάζουν πλέον σοβαρές καθυστερήσεις.

Bank of America - Merrill Lynch: Η αξιολόγηση θα κρίνει τις τύχες της κυβέρνησης

Για την Bank of America - Merrill Lynch, η επιβίωση της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσει η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. «Η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι πολύπλοκη, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει (συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών). Αυτό θα δοκιμάσει τη σταθερότητα και την ισχύ της σημερινής κυβέρνησης και νέες εκλογές θα μπορούσαν να προκηρυχθούν μέσα στο 2017», γράφει ο αμερικανικός οίκος στην έκθεσή του με τις προοπτικές της νέας χρονιάς. Πραγματικά, πολλοί ξένοι αναλυτές θεωρούν ότι η αξιολόγηση θα «συρθεί» ενδεχομένως και έως το καλοκαίρι (όταν οι υψηλές αποπληρωμές χρεών θα πιέσουν όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία για να αποτρέψουν το πιστωτικό γεγονός), προκαλώντας την ανάλογη καθυστέρηση στην ένταξη της Ελλάδας στο QE.

Citigroup: Πιθανό εκλογικό ατύχημα θα οδηγήσει σε αδιέξοδο

Η Citigroup, από την πλευρά της, εκτιμά μεν ότι οι εντάσεις στις σχέσεις με τους πιστωτές θα είναι έντονες κατά τους επόμενους μήνες, όμως δεν προβλέπει την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό και με δεδομένο το μεγάλο προβάδισμα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στη Νέα Δημοκρατία, τα κίνητρα του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μειώνονται, σημειώνει ο οίκος. Εάν, πάντως, υπάρξει προσφυγή στις κάλπες, αυτό θα σημάνει μια νέα περίοδο πολιτικού αδιεξόδου και αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, η οποία θα απομακρύνει τις πιθανότητες επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος στα μέσα του 2018.

Credit Suisse: Ανώδυνες για την οικονομία, χωρίς σοβαρές επιπτώσεις

Η Credit Suisse δεν περιμένει ιδιαίτερες επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Το κεντρικό μας σενάριο προβλέπει ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία με το Eurogroup και το ΔΝΤ σύντομα, αλλά σε αντίθετη περίπτωση οι πρόωρες εκλογές την άνοιξη δεν μπορούν να αποκλειστούν», αναφέρουν οι αναλυτές του ελβετικού οίκου στην έκθεσή τους με τα δέκα μεγάλα ζητήματα που θα απασχολήσουν την Ευρώπη μέσα στο 2017. Σε αυτό το σενάριο, η Credit Suisse περιμένει τη νίκη της Κεντροδεξιάς και προβλέπει ότι οι εκλογές θα είναι λίγο-πολύ ανώδυνες για την οικονομία. «Με αυτά τα δεδομένα, δεν περιμένουμε σοβαρές επιπτώσεις από τις πρόωρες εκλογές, πέραν κάποιας βραχυπρόθεσμης αβεβαιότητας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.