Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η προσπάθεια φίμωσης των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ με την εισβολή στα γραφεία της εφημερίδας και τις συλλήψεις και διώξεις σε βάρος του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη και του γενικού διευθυντή του Ομίλου Παναγιώτη Τζένου μετά από μήνυση του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου. Με δηλώσεις τους στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ οι πολιτικοί αρχηγοί καταδικάζουν αυτές τις πρακτικές και κάνουν λόγο για καθεστώς τρομοκρατίας και εκφοβισμού από την κυβέρνηση.


Κυριάκος Μητσοτάκης:Οι συλλήψεις εγείρουν ερωτήματα

Στην Ελλάδα του 2017, η ελευθερία γνώμης και η άσκηση κριτικής στην εξουσία είναι αδιαπραγμάτευτες. Οσο και αν κάποιοι επιδιώκουν το αντίθετο. Συλλήψεις και αγωγές σε βάρος δημοσιογράφων από μια κυβέρνηση που έχει δείξει την αποστροφή της στον πλουραλισμό και στην πολυφωνία εγείρουν σοβαρά ερωτήματα. Ας καταλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ότι ο έλεγχος της εξουσίας είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας.

Φώφη Γεννηματά:Καθεστωτικός κατήφορος

Η επιχείρηση εκφοβισμού των στελεχών της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» με τις συλλήψεις είναι ακόμα ένα βήμα στον καθεστωτικό κατήφορο της κυβέρνησης. Δικαίωμα, βέβαια, του κάθε πολιτικού είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, εάν πιστεύει ότι θίγεται η τιμή του από ένα δημοσίευμα. Ακόμη και εάν αυτός έχει βασίσει όλη την πορεία του στο ψέμα, στον διχασμό και στον λαϊκισμό. Ομως, αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα πρωτοφανή γεγονότα που έγιναν με την υποκίνηση του κ. Καμμένου κατά των στελεχών της εφημερίδας. Γεγονότα που δεν ταιριάζουν σε μια Δημοκρατία, εκθέτουν τη χώρα και θυμίζουν άλλες, «μαύρες» εποχές. Καταδικάζω ευθέως αυτές τις πρακτικές.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Απαράδεκτες οι συλλήψεις

Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν ανάμεσα σε πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφους μπορούν να επιλυθούν με τη δημόσια καταγγελία, την πολιτική αντιπαράθεση και κριτική και όχι με δικαστικές διώξεις και συλλήψεις δημοσιογράφων, τις οποίες θεωρούμε απαράδεκτες. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το αυτονόητο γεγονός ότι όλα τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι χρειάζεται να τηρούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία και να ασκούν κριτική με υπεύθυνο τρόπο.

Σταύρος Θεοδωράκης:Ο Καμμένος τρομοκρατεί

Ο υπουργός Αμύνης χρησιμοποιεί τη θέση του και τη στενή του σχέση με τον κ. Τσίπρα για να τρομοκρατήσει όσους του κάνουν κριτική. Μιλάει εκ μέρους του πρωθυπουργού, πιέζει δικαστές, απειλεί, χρησιμοποιεί την Αστυνομία, κάνει αγωγές... Στόχος του είναι ένας: Να φοβούνται όλοι να μιλήσουν, να γράψουν ή να πουν κάτι για αυτόν. Ο ίδιος, βέβαια, μπορεί να βρίζει, να λέει ψέματα, να συκοφαντεί και να κρύβεται πίσω από τη βουλευτική του ασυλία. Ομως, ζούμε ακόμη σε μια δημοκρατική χώρα. Η ελευθερία του Τύπου, όπως και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είναι προπύργιά της. Και θα παραμείνουν, παρά τις ισοπεδωτικές, αυταρχικές συμπεριφορές του νέου καθεστώτος.

Βασίλης Λεβέντης: Η τιμή δεν προστατεύεται από δικαστή

Η Δικαιοσύνη όταν χρησιμοποιείται για τη σύλληψη δημοσιογράφων δεν είναι καλό πράγμα. Βέβαια, και οι δημοσιογράφοι πολλές φορές κάνουν δημοσιεύματα υπερβολικά, που θίγουν υπολήψεις, αλλά εν γένει ο πολιτικός -ο κάθε πολιτικόςπρέπει με την παρουσία του και τις ενέργειές του να περιφρουρεί τον εαυτό του, και όχι αυτό να το αναθέτει στους δικαστές. Εμένα προσωπικά με έχουν θίξει πολλές φορές πάρα πολλοί δημοσιογράφοι και πολλά έντυπα, αλλά δεν κατέφυγα ποτέ στη Δικαιοσύνη. Αφησα να καταλάβουν μόνοι τους οι δημοσιογράφοι το λάθος τους και να καταλάβει και η κοινωνία ότι βάλλομαι. Το να ακούγεται στην Ευρώπη ότι συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι δεν είναι καλό. Δεν θεωρώ πως η τιμή ενός πολιτικού αποκαθίσταται ή προστατεύεται από έναν δικαστή. Η τιμή ενός πολιτικού προστατεύεται από τις ενέργειές του και μόνο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος:Κρίση Δημοκρατίας

Η οικονομική και κοινωνική κρίση δεν πρέπει να μετατραπούν σε κρίση Δημοκρατίας. Αυτό θα οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς. Μας εντυπωσίασε η διαδικασία της αυτόφωρης διαδικασίας, με δέκα αστυνομικούς, για συκοφαντική δυσφήμηση. Αν σε κάθε περίπτωση που υπήρχε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση υπήρχε μια τέτοια διαδικασία, τότε τα Αυτόφωρα στη χώρα μας δεν θα προλάβαιναν. Το λέω αυτό γιατί εδώ φαίνεται ότι ακολουθήθηκε μια λογική η οποία είναι έξω από τη συνηθισμένη και, βεβαίως, επικρατεί έντονη ανησυχία για παρέμβαση των διωκτικών Αρχών σε δημοσιογραφικά γραφεία. Βεβαίως, η Δικαιοσύνη, όταν γίνονται μηνύσεις, έχει τον κύριο και πρωτεύοντα λόγο και εμπιστευόμαστε τον ρόλο της, αλλά, από εκεί και μετά, από αυτό που είδαμε νομίζω ότι μερικοί δεν αντιλαμβάνονται τον ρόλο του Τύπου σε μια Δημοκρατία. Βεβαίως, έχει το δικαίωμα ο κάθε πολίτης, όπως έχει το δικαίωμα και ο κάθε υπουργός να κάνει και τη μήνυσή του, αλλά αυτά με τους δέκα αστυνομικούς με πολιτικά να μπαίνουν σε μια εφημερίδα για να συλλάβουν τους υπευθύνους της και να τους στείλουν σε αυτόφωρη διαδικασία για συκοφαντική δυσφήμηση νομίζω ότι ξεπερνούν όσα έχουμε δει έως τώρα.