Ξεκινά μέσα στην ημέρα, στη Γενεύη, η διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία αποτελεί το επόμενο στάδιο των διμερών εντατικών διαπραγματεύσεων που είχαν το προηγούμενο τριήμερο ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μ. Ακιντζί. Η διάσκεψη θα είναι πολυμερής, με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων, των τριών εγγυητριών χωρών, των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ. Αποκλειστικό θέμα που θα συζητηθεί θα είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Όπως, όμως, σημείωνε κορυφαία κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί». Τότε και μόνο, αν διαφανεί λύση δηλαδή, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στη Γενεύη. Όσον αφορά αυτή καθαυτή τη Διάσκεψη, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσής της, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε διευκρινιστεί, ούτως ή άλλως, ότι είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος.

Οι συνομιλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί οδήγησαν χθες στην ανταλλαγή χαρτών που κινούνταν στα ποσοστά (τουρκοκυπριακού εδάφους) μεταξύ 28,2% και 29,2%, δηλαδή στο πλαίσιο το οποίο είχε τεθεί στο Μον Πελερέν.

«Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού (είναι) η κατάθεση χαρτών»: Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δια του Προέδρου Αναστασιάδη, μέσω twitter. Και προσθέτει: «Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού».

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, που έκανε γνωστό, από την άλλη, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει, εγγράφως, τις αντιρρήσεις της στην τουρκοκυπριακή πρόταση.