Προς τα πίσω φαίνεται ότι πηγαίνουν τα κρίσιμα ορόσημα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και της εξόδου στις αγορές.

Το ορόσημο του Ιανουαρίου για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου χάθηκε με αποτέλεσμα η στάση των δανειστών σε συνδυασμό με την ραστώνη της εορταστικής περιόδου να οδηγούν σε δεδομένη αποτυχία ενός ακόμη Ελληνικού χρονοδιαγράμματος.

Το οικονομικό επιτελείο βλέπει τον κίνδυνο και ανησυχεί. Πλέον στόχος είναι να εξασφαλιστεί η επιστροφή των δανειστών αμέσως μετά το EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου ώστε να επαναληφθούν άμεσα οι διαδικασίες της αξιολόγησης. 
Αν και η κυβέρνηση σε αυτή τη συνεδρίαση περιμένει και επίσημα το «ξεπάγωμα» των διαδικασιών για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων διευθέτησης του χρέους, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Ανεπισήμως, ωστόσο, κάποιες κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου είναι μάλλον ανέφικτη και ως πιο ρεαλιστικός στόχος εμφανίζεται πλέον το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Εκεί θα φανεί αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ικανοποιήθηκε με την επιστολή Τσακαλώτου, στην οποία διατυπώνει την πίστη του στο πρόγραμμα και τους στόχους που θέτει. Εκεί θα φανεί και αν οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να «τρέξουν» τις διαδικασίες της δεύτερης αξιολόγησης ή θα μας πιάσει η άνοιξη.

Στο οικονομικό επιτελείο απορρίπτουν το σενάριο των νέων καθυστερήσεων και της επανάληψης της διαπραγμάτευσης του 2015 η οποία οδήγησε σε ταμειακή ασφυξία.

Στις επόμενες ημέρες αναμένονται πρωτοβουλίες του οικονομικού επιτελείου για την επανέναρξη των συζητήσεων, δεδομένου ότι δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ούτε κλείσιμο της αξιολόγησης πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ούτε άμεση επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Κατά τις πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιδιώξει επικοινωνία με τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ, τον Πιερ Μοσκοβισί και τους «συμμάχους» στο Eurogroup (με πρώτους τους ομολόγους του Γαλλίας και Ιταλίας Μισέλ Σαπέν και Πιερ Κάρλο Παντοάν). Οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοικτό και το ενδεχόμενο ενός τετ α τετ του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με αντικείμενο την ένταξη της χώρας (εάν κλείσει η αξιολόγηση) στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Με στελέχη του ΔΝΤ, αντίστοιχα, ενδέχεται να συναντηθεί επί αμερικανικού εδάφους ο Γιώργος Χουλιαράκης, παρότι το επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ χαρακτηρίζεται ως «προσωπικό».