Μια θεμελιώδη αρχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κυπριακό, που συνοψίζεται στη φράση: «Η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται». «Δεν νοείται επιβολή θέσεων σε ανεξάρτητο κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία», αναφέρουν στελέχη της Πειραιώς, τονίζοντας ότι η δεύτερη αρχή, η οποία έχει τη δική της μεγάλη βαρύτητα, είναι η διασφάλιση της εθνικής ομοψυχίας Αθηνών-Λευκωσίας. «Είναι διαρκής στρατηγική επιταγή, επιβεβλημένη από τα συμφέροντα του ελληνισμού», σχολιάζουν τα ίδια στελέχη.

Σύμφωνα με όσα έχουν συζητηθεί στις τελευταίες συσκέψεις στη Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το μείζον αυτό εθνικό θέμα, επί της αρχής χαρακτηρίζεται θετικό ότι -έστω και στο παρά πέντε- ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποφάσισε να ενημερώσει θεσμικά τους πολιτικούς αρχηγούς για το πού βρισκόμαστε και το ποιες προοπτικές υπάρχουν για την επίλυση του Κυπριακού. Ωστόσο, «γαλάζιες» πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων δεν συνιστούν συνδιαμόρφωση θέσεων, ούτε και υποκαθιστούν την ευθύνη που έχει η κυβέρνηση και προσθέτουν: «Δεν είναι η ώρα να γίνει κριτική για την πορεία και τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της κυβέρνησης.

Αλλωστε, θα πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση στη συνάντηση της Δευτέρας. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στη διαχρονική της θέση, ότι το σημερινό καθεστώς στην Κύπρο δεν είναι ανεκτό και πρέπει να αλλάξει».

Στην Πειραιώς υπενθυμίζουν ότι σκοπός είναι η επανένωση του νησιού και η επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, έτσι ώστε 42 χρόνια μετά την παράνομη κατάληψη και κατοχή εδάφους ανεξάρτητης χώρας από τουρκικά στρατεύματα επιτέλους Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν σε μια επανενωμένη Κύπρο-μέλος της Ε.Ε. και να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τα ευεργετήματα αυτής της συμμετοχής σε κατάσταση σταθερότητας, Δημοκρατίας και σιγουριάς. «Χωρίς όμως την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων», όπως επισημαίνουν.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η Ν.Δ. στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να επιτευχθεί μια τέτοια λύση που να τύχει της έγκρισης και της συμφωνίας των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί, όπως προβλέπεται στη συμφωνηθείσα διαδικασία, αλλά και των Τουρκοκυπρίων.