Τελικά, δεν ήταν απόφαση της στιγμής η ενίσχυση των συνταξιούχων, παραμονές των γιορτών. Oλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ήταν η απαρχή ενός σχεδιασμού του Μαξίμου, με ορίζοντα τον Μάρτιο και στόχο τη δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. «Δεν θέλουμε τις κάλπες, αλλά, αν χρειαστεί, θα πρέπει να δημιουργήσουμε τους δικούς μας όρους εκλογικής αναμέτρησης», είναι τα λόγια επιτελικού στελέχους της κυβέρνησης. Κι αυτό μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που διαρκώς βαραίνει.

Το εκλογικό plan b της κυβέρνησης καταρτίζεται και ήδη υλοποιείται με τη συναίνεση του ίδιου του πρωθυπουργού, σε συνεργασία με στενό κύκλο συνεργατών του και παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζουν κορυφαίοι υπουργοί, οπαδοί της εξάντλησης της τετραετίας. Οι παροχές, οι περιοδείες του πρωθυπουργού και τα εγκαίνια οδικών αξόνων εκτυλίσσονται με «χαλί» το προσεχές τρίμηνο-διάστημα καθοριστικών εξελίξεων για τις πρωθυπουργικές αποφάσεις.

Παρά τις προσδοκίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του Ιανουαρίου, όλα δείχνουν πως πάμε για παράταση άγνωστης διάρκειας που πιθανότατα θα επεκταθεί και πέρα από την άνοιξη. Η εκκρεμότητα αυτή ενισχύεται τόσο από την αδιαλλαξία του κ.Σόιμπλε για τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν, από τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα -η κυβέρνηση επουδενίθέλειτην εμπλοκή του Ταμείου, και μάλιστα ως χρηματοδότη του προγράμματος-, αλλά και από την αλλαγή κλίματος στις Βρυξέλλες. Ακόμα και παράγοντες ευνοϊκά προσκείμενοι ή με ανοχή στην κυβέρνηση Τσίπρα, όπως ο κ. Γιουνκέρ ή ο κ. Μοσκοβισί, φαίνεται να μεταστρέφονται μετά τη μονομερή απόφαση της κυβέρνησης για την ενίσχυση των συνταξιούχων. Η πιθανή παράταση της εκκρεμότητας ανησυχεί το Μαξίμου και, παράλληλα, του δίνει «χώρο» για έναν «εφεδρικό» προεκλογικό σχεδιασμό. «Θα ζυγίσουμε τις τελικές επιλογές των θεσμών σε κάθε βήμα. Αν κάθε φορά μας ζητούν όλο και περισσότερα, δεν είναιδυνατόν να συρθούμε σε αυτήν τη λογική», σημειώνουν επιτελείς στο Μαξίμου. Οι ίδιοι παραπέμπουν στην τακτική των δανειστών απέναντι στην... κυβέρνηση Σαμαρά και στις συνεχώς προστιθέμενες απαιτήσεις που έθεταν στον τότε υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με ολοφάνερο στόχο της ανατροπή του κ. Σαμαρά. Ακόμα και η ενεργοποίηση του «κόφτη» τον Απρίλιο δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει το πρώτο τρίμηνο του χρόνου για εκλογική προετοιμασία-αν και το οικονομικό επιτελείο θεωρεί κάτι παραπάνω από βέβαιο πως η κάλυψη των στόχων για το 2016 δεν θα επιφέρει την ενεργοποίησή του.

Ηδη οι περιοδείες του πρωθυπουργού δρομολογούνται, ενώ οι διορισμοί πυκνώνουν τόσο με τις πρόσφατες τροπολογίες παραμονές των γιορτών όσο και με δικαστικές αποφάσεις που ανοίγουν παράθυρο για μονιμοποίηση συμβασιούχων. Την ίδια ώρα, οι οδικοί άξονες γίνονται μέρος μιας σειράς εμφανίσεων του πρωθυπουργού αλλά και των αρμόδιων υπουργών-τόσο του κ. Σπίρτζη όσο και αυτών στις εκλογικές περιφέρειες των οποίων εξελίσσονται τα έργα. Υπάρχει, βεβαίως, λόγος για τη σπουδή αυτή. Ο βασικός όγκος των εργασιών στους οδικούς άξονες ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου και οι συμπληρωματικές επιμέρους εργασίες μέχρι το φθινόπωρο δεν αρκούν για να ανακόψουν το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες απασχολούμενοι στα μεγάλα έργα θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Η αλήθεια είναι πως ο αιφνιδιασμός του κ. Τσίπρα με το επίδομα προς τους συνταξιούχους -ακόμα και κορυφαίοι υπουργοί του μάθαιναν τα νέα από το διάγγελμά του-θύμισε την ανατροπή που επέλεξε με το δημοψήφισμα του «όχι». Οσο πιέζεται ο πρωθυπουργός από τους δανειστές, τόσο προστρέχει σε μια λογική εξόδου μέσω της κάλπης-αλλά όχι χωρίς «μαξιλάρια» ασφαλείας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη λογική αυτή,όπου προσχωρούν υπουργοί με πάγιες απόψεις σε αυτήν την κατεύθυνση αλλά και μεγάλη μερίδα βουλευτών, αντιστέκονται στελέχη της κυβέρνησης που εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ανάγκη να κλείσει πάση θυσία η αξιολόγηση και να συντηρηθεί η πολιτική σταθερότητα με την προοπτική εξάντλησης της τετραετίας. «Και το 2017 θα έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», ήταν η μόνιμη απάντηση υπουργού στις ευχές που δεχόταν στις γιορτές... Ανάμεσα στους θιασώτες για αποφυγή εκλογικού αιφνιδιασμού ξεχωρίζουν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, και ο υπουργός Ενέργειας,Γιώργος Σταθάκης. Εκπληξη αποτελεί η συμπόρευση στη γραμμή αυτή και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, που, παρά τις ιδεοληψίες του, διακρίνεται στην παρούσα φάση από αίσθημα πολιτικού ρεαλισμού. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και ο υφυπουργός Οικονομίας,Στέργιος Πιτσιόρλας, με τον προϊστάμενό του υπουργό, Δήμο Παπαδημητρίου, να συγκλίνει, αλλά όχι και να ταυτίζεται με τις θέσεις αυτές.

Η ομάδα των «ρεαλιστών» πιστεύει ακόμα πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις ευνοούν την Ελλάδα, καθώς, παρά την πίεση από το μεταναστευτικό, παραμένει «νησίδα» σταθερότητας, την ώρα που η αναταραχή στην Τουρκία, ο πόλεμος στη Συρία αλλά και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία βρίσκονται σε εξέλιξη και προκαλούν κραδασμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση του αμερικανικού παράγοντα, καθώς, όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, «την ώρα που ο Ερντογάν απειλεί με κλείσιμο της βάσης στο Ιντσιρλίκ, στην Ελλάδα οι νατοϊκές δυνάμεις επιχειρούν ανεμπόδιστα. Και αυτό δεν μπορεί παρά να εκτιμηθεί»...

Μια «ασύμμετρη απειλή»

Αγνωστος Χ για την κυβέρνηση αλλά και τη διεθνή κοινότητα παραμένει η έκβαση των συνομιλιών για το Κυπριακό, που αρχίζουν σε λίγες μέρες στη Γενεύη. Δεν είναι μυστικό ότι στην κυβέρνηση τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όσο και ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, «καραδοκούν» για την περίπτωση ενός συμβιβασμού που θα θεωρηθεί «μη λύση». Ενα ενδεχόμενο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ασφαλώς θα επιτείνει τις υποβόσκουσες αντιθέσεις εντός της κυβέρνησης. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το ξέσπασμα μιας κρίσης για το Κυπριακό αποτελεί «ασύμμετρη απειλή» για τη σταθερότητα της κυβέρνησης και ενδεχομένως αυτή να οδηγήσει σε εκλογές. Αλλοι θεωρούν ότι μια κρίση στο Κυπριακό μπορεί να δώσει τη λαβή στον κ. Τσίπρα να ενεργοποιήσει το plan Β για κάλπες, επικαλούμενος εθνικούς λόγους. Αλλά αυτό είναι κάτι που σύντομα θα διαπιστωθεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.