Ηχηρό μήνυμα προς την κυβερνητική πλειοψηφία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε από τη Βουλή και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος καλώντας τους να αφήσουν κατά μέρος τις ιδεοληψίες και τις παιδικές ασθένειες που κουβαλάνε γύρω από τη σχέση τους με την Εκκλησία καθώς το καράβι βουλιάζει. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα χωρισμού Κράτους -Εκκλησίας όπως προβάλλεται από πολλούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και δείχνοντας και προς τον Ν.Φίλη για τα όσα είπε για τον ρόλο της εκκλησίας στην καρατόμησή του ανέφερε: “Με στενοχωρεί εμένα αν δεν ορκίζεστε; Με νοιάζει εμένα αν δεν θέλετε να αγιαστείτε; Δεν πρέπει να παίζουμε με τέτοια πράγματα. Και όλοι μας έχουμε δυστυχώς παιδικές αρρώστιες και ιδεοληψίες. Πρέπει να τις αφήσουμε στην άκρη. Το καράβι βουλιάζει κι αν βουλιάξει το καράβι δεν γλιτώνει κανένας. Ούτε ο αφεντικός, ούτε ο μούτσος”.

Ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε ότι στην ποιμαντική της Εκκλησίας ο όρος χωρισμός δεν υπάρχει. “Όποιος θέλει μπορεί να φύγει. Η Εκκλησία δεν χωρίζει. Και δεν σβήνει και κανέναν. Αν θέλει μετά να επιστρέψει θα είμαστε εκεί και θα τον περιμένουμε” είπε. 

Αναφερόμενος στον διάδοχο του Νίκου Φίλη , Κωνσταντίνο Γαβρόγλου ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλυψε ότι στην πρώτη τους συνάντηση ότι ο νέος Υπουργός του είπε πως έχουν να κάνουν πολλά πράγματα . “Του είπα ότι αν πάμε καλά έχουμε να κάνουμε και πολλά και καλά πράγματα να κάνουμε
Μπορούμε να κάνουμε μια καλή αρχή και να γίνει κάτι που θα βοηθήσει τον τόπο” είπε ο κ. Ιερώνυμος.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε ζήτημα αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Πολιτεία δεν στάθηκε με εντιμότητα απέναντι στην Εκκλησία και ζήτησε να της αποδοθούν όλα τα ακίνητα που είχε παραχωρήσει στο Κράτος χωρίς αυτά να αξιοποιηθούν ποτέ. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα έκταση 330 στρεμμάτων στην Κατεχάκη, δίπλα στο Σωτηρία την οποία η Εκκλησία είχε παραχωρήσει στο κράτος για νοσοκομείο, το οποίο δεν έγινε ποτέ. Προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη και το αίτημα απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους επειδή δεν είχαμε πληρώσει ΕΝΦΙΑ. Τι ΕΝΦΙΑ να πληρώσουμε όταν το έχουμε παραχωρήσει στο κράτος;” είπε ο κ. Ιερώνυμος.

Από τη συνεδρίαση πάντως δεν έλειψαν και στιγμές έντασης, όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία διέκοψε τον Αρχιεπίσκοπο όταν είπε πως η Εκκλησία είναι δημοκρατικός χώρος και ο καθένας πρέπει να έχει τις απόψεις του και να τις λέει. “ Ακόμα κι αν αυτές είναι φωνές μίσους;” φώναξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φωτογραφίζοντας τις δηλώσεις Αμβρόσιου κατά Φίλη. “Θεωρείτε ότι ακόμα και αυτοί δεν εκπροσωπούν κάποιον κόσμο” απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε προκαλώντας την αντίδραση από τα έδρανα της Ν.Δ για τη συμπεριφορά της με τον Αρχιεπίσκοπο να κλείνει ως εξής: “Θα του πω ότι είσαι λάθος γραμμή αλλά δεν μπορώ να του κόψω το κεφάλι”.

Θέμα της συνεδρίασης ήταν ο ρόλος της Εκκλησίας στην εθνική ταυτότητα των ομογενών, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να εξάρει τη συνεισφορά των ομογενών στην αντιμετώπιση της κρίσης. “ Ποιος διερωτήθηκε πως μπορεί η Εκκλησία να ταΐζει 53 .000 ανθρώπους στην Αθήνα;
Πως μπορούμε να δίνουμε φάρμακα, δωμάτια σε φοιτητές και τόσα άλλα; Η Εκκλησία δεν μπορεί να λειτουργήσει τους ναούς της. Είναι παραμύθι η περιουσία της εκκλησίας. Να το δουν οι ομογενείς , να πάρουν θάρρος , να δουν τι έκαναν. Η Ομογένεια έστειλε τον ιδρώτα και τον κόπο της για την αντιμετώπιση της κρίσης”.