Με διπλό εκβιασμό απαντάει η κυβέρνηση στις πιέσεις του Β. Σόιμπλε και του ΔΝΤ, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, λόγω των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα για την 13η σύνταξη και το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και το ρεπορτάζ της Ελένης Καλογεροπούλου το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να λέει «εκλογές ή δημοψήφισμα», καθώς ο πρωθυπουργός – τη συγκεκριμένη στιγμή- εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει, αποδεχόμενος ένα νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα.
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα, όπως αναφέρουν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, είναι τη δεδομένη στιγμή να φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα, καθώς οι ακραίες θέσεις του φέρνουν προβλήματα στο κλείσιμο του προγράμματος και καινούργια μέτρα μετά το 2018. Αυτό, άλλωστε, επεσήμανε και ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, προβάλλοντας παράλληλα όσα έχει κάνει η Ελλάδα στο προσφυγικό.
Ενδεχόμενα
Μοιραία λοιπόν το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, αφού ο Β. Σόιμπλε απειλεί και πάλι με Grexit. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη στα χέρια του ένα «αντισχέδιο» για να οδηγήσει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο τη χώρα σε μια εκλογική αναμέτρηση, αν και εφόσον τα πράγματα πάρουν τη χειρότερη τροπή για την κυβέρνηση και για τη χώρα.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το σχέδιο αυτό θα ξεκινήσει μέσα από μια μετωπική σύγκρουση με τον Β. Σόιμπλε και τους «δορυφόρους» τους, καθώς οι παρεμβάσεις τους έχουν ως στόχο να καθορίσουν και πάλι της εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα, και θα κορυφωθεί με τη δημιουργία ενός εθνικοπατριωτικού μετώπου με λαϊκά χαρακτηριστικά, το ποίο θα εκφραστεί συγκεκριμένα αμέσως μετά τι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Δεν είναι διόλου τυχαίο, άλλωστε, ότι ο πρωθυπουργός όλο το τελευταίο διάστημα θέτει στις ομιλίες του θέμα εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της χώρας.
Στόχος του Αλ. Τσίπρα είναι να συσπειρώσει γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ το πατριωτικό κομμάτι της Κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού τόξου – αυτό δηλαδή που στο παρελθόν είχε εκφραστεί από το βασικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες». Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει, ακόμα, στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, για τον οποίο ο ίδιος αγωνίστηκε και υποχώρησε, αποδεχόμενος ένα δύσκολο Μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015, όταν μπήκε στο τραπέζι το θέμα του Grexit, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η τακτική αυτή των Γερμανών όχι μόνο δεν βοηθάει την Ελλάδα να βγει από την κρίση, αλλά αντίθετα τη βάζει όλο και πιο βαθιά στην ύφεση. Οι κάλπες, λοιπόν, αναμένεται να δώσουν τη λύση και σε αυτή την αντιπαράθεση, εάν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιμείνει στη σκληρή «γραμμή», ζητώντας και πάλι «αίμα» από την κυβέρνηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους συνεργάτες του, ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει ούτε ένα επιπλέον μέτρο από αυτά που ήδη περιλαμβάνει το τρίτο Μνημόνιο. «Οποιος θέλει να με ρίξει δεν έχει παρά να τορπιλίσει τη συμφωνία. Ομως, θα είναι αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη για ό,τι συμβεί στη χώρα. Εμείς τηρήσαμε κατά γράμμα το Μνημόνιο και ο ελληνικός λαός το πλήρωσε με το παραπάνω. Αλλα μέτρα εμείς δεν πρόκειται να επιβάλουμε. Ας τα φέρει και ας τα εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη στιγμή δεν επιθυμεί την προσφυγή στις κάλπες, καθώς όλα είναι εναντίον της. Από τις δημοσκοπήσεις μέχρι τους εργαζομένους, που δυσανασχετούν κάτω από το βάρος της σκληρής φορολογικής πολιτικής. Ο χρονικός ορίζοντας που -κάτω από κανονικές συνθήκεςβάζουν τα στελέχη της κυβέρνησης για μια νέα εκλογική αναμέτρηση είναι το τέλος του 2017 ή το πρώτο εξάμηνο του 2018, οπότε θεωρούν ότι το κλίμα θα έχει γυρίσει για την κυβέρνηση μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις που θα έχουν γίνει μέχρι τότε.
ΝΕΟ ΑΦΗΓΗΜΑ
Για τον λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να χτίζει ένα νέο αφήγημα με τις εξαγγελίες για τη 13η σύνταξη και το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νησιά, καθώς οι συνεργάτες του θεωρούν ότι μέσα από αυτά τα δύο θέματα η κυβέρνηση θα επιστρέψει με συνοπτικές διαδικασίες στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Εχοντας, μάλιστα, στο πλευρό του αυτή τη φορά ισχυρούς συµµάχους -ιδιαίτερα αυτούς που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόµµα-, ο πρωθυπουργός ετοιµάζεται να προχωρήσει σε ρήξη και κατά µέτωπο επίθεση εναντίον όλων όσοι επιθυµούν τη διατήρηση της λιτότητας στις χώρες της Ευρώπης, κάνοντας τη δική του µικρή επανάσταση. Η συγκυρία τη συγκεκριµένη στιγµή τον ευνοεί, καθώς κάτω από τη διαφαινόµενη αύξηση των ποσοστών των ακροδεξιών κοµµάτων µια µεγάλη µερίδα Ευρωπαίων πολιτικών εµφανίζονται προβληµατισµένοι από τα σκληρά µνηµόνια που επέβαλαν στις οικονοµικά προβληµατικές χώρες υπό την καθοδήγηση του Β. Σόιµπλε. Το δύσκολο ευρωπαϊκό περιβάλλον αναµένεται να εκµεταλλευτεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει αποφασίσει να πάρει τα πράγµατα στα χέρια του, δροµολογώντας τις εξελίξεις και κάνοντας ηρωική έξοδο, αντιδρώντας δυναµικά στις πιέσεις των Γερµανών.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Το δηµοψήφισµα αποτελεί σίγουρα µια λύση, λύση όµως µε µεγάλο ρίσκο, καθώς θα δηµιουργήσει στους Ελληνες ψηφοφόρους ένα πραγµατικό deja vu, ξυπνώντας τους µνήµες του 2015, όταν το «όχι» έγινε «ναι» και η χώρα µπήκε σε ακόµα ένα Μνηµόνιο. Οπως λένε, ωστόσο, στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, σηµασία έχει µε ποιο ερώτηµα θα πάει η κυβέρνηση στο δηµοψήφισµα, καθώς η στάση της Γερµανίας και του ∆ΝΤ έχει αφυπνίσει τα αντιµνηµονιακά αντανακλαστικά των πολιτών, τα οποία ενδέχεται να εκφραστούν δυναµικά. Από την άλλη, το σενάριο αυτό µπορεί να αποδυναµωθεί, καθώς τα στελέχη της κυβέρνησης τα απασχολεί η στάση που θα κρατήσει η Ν.∆. Εάν, δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητήσει από τους ψηφοφόρους του να µην προσέλθουν στις κάλπες, τότε δεν αποκλείεται το δηµοψήφισµα να καταπέσει και µοιραία ο πρωθυπουργός να συρθεί σε βουλευτικές εκλογές λόγω του δηµοψηφισµατικού φιάσκου. Το σενάριο των εκλογών, από την άλλη, φαίνεται να αποκτά ισχυρό έρεισµα, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι, ακόµα και αν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η διαφορά µε τη Ν.∆. θα έχει µικρύνει αισθητά, σε σηµείο µάλιστα που κανείς να µην µπορεί να αποκλείσει και δεύτερη εκλογική αναµέτρηση. Οπως λένε κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, εάν η κυβέρνηση πέσει από τις πιέσεις της Γερµανίας και του ∆ΝΤ, τότε τα πράγµατα θα αποκτήσουν άλλη δυναµική, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα εµφανιστεί στους Ελληνες ψηφοφόρους ως ο πολιτικός που συµβιβάστηκε για το καλό της χώρας, τήρησε τις δεσµεύσεις του και, όταν αποφάσισε να απεγκλωβίσει τη χώρα από τα µνηµόνια, βρέθηκε αντιµέτωπος µε το... Τρίτο Ράιχ. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι σε αυτή την περίπτωση η διαφορά µε τη Ν.∆. θα µειωθεί αισθητά, καθώς θα παρουσιάσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον εκφραστή της πολιτικής του Β. Σόιµπλε και του ∆ΝΤ και ως λάτρη της λιτότητας και των σκληρών µέτρων. Ανάµεσα στα επιχειρήµατα που θα χρησιµοποιήσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το «παρών» που ψήφισε η Ν.∆. για τη 13η σύνταξη στη Βουλή την Πέµπτη.
Σύσφιξη σχέσεων με ΠΑΣΟΚ
Ενα πρώτο σημαντικό βήμα για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ έγινε στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Ευρωσοσιαλιστών. Εκεί για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά, εμφανίστηκε να στηρίζει τις θέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, επιτιθέμενη μάλιστα με σφοδρότητα εναντίον του Β. Σόιμπλε. Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα το ΠΑΣΟΚ τασσόταν υπέρ της 13ης σύνταξης κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή, ενώ για ακόμα μία φορά ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφωνούσε με τη θέση αυτή και ζητούσε τη συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. Η στάση αυτή της Φώφης Γεννηματά πυροδότησε, όπως ήταν φυσικό, πολλά σενάρια, αφού το αντι-βενιζελικό μπλοκ του Κινήματος φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να παίξει όλα του τα χαρτιά στον απεγκλωβισμό του ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. και τη συμπόρευσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, εκείνοι που πιστεύουν ότι ο κυβερνητικός εναγκαλισμός των δύο πρώην κυβερνητικών εταίρων έφερε περισσότερα προβλήματα στο εσωτερικό του Κινήματος από αυτά που έλυσε. Παράλληλα, θεωρούν ότι τους απομάκρυνε ακόμα περισσότερο από την κοινωνία, τη στιγμή που θα έπρεπε να προσεγγίσουν τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα εμφανίζονται να αναζητούν και πάλι πολιτική στέγη. Η στάση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η οποία ταυτίζεται με τη συνολική στάση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, χαροποίησε ιδιαίτερα την κυβέρνηση, καθώς όλα δείχνουν ότι μελλοντικά τα δύο κόμματα μπορούν και να συμπορευθούν και να συνυπάρξουν μέσα σε ένα κυβερνητικό σχήμα.
Έφυγε με άδεια χέρια
ΣΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσµών και του Eurogroup παρέπεµψε η Γερµανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, τα θέµατα που αφορούν τις εκκρεµότητες στην αξιολόγηση, αλλά και το πρόβληµα µε την εφάπαξ παροχή στους συνταξιούχους, που προκάλεσε αντιδράσεις στις Βρυξέλλες. Κατά τις κοινές δηλώσεις, χτες, της κ. Μέρκελ και του Αλ. Τσίπρα, πριν από τις συνοµιλίες τους στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η οικονοµία στη χώρα µας µπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και ότι «η Ελλάδα από µέρος της κρίσης γίνεται µέρος της λύσης σε ό,τι αφορά την οικονοµία και τη γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή». Ηδη, από το περιθώριο των διαβουλεύσεων κατά τη Σύνοδο Κορυφής, προχτές, στις Βρυξέλλες, η γερµανική πλευρά είχε καταστήσει σαφές ότι δεν θα υπάρξει διαπραγµάτευση µε τον Ελληνα πρωθυπουργό εκτός ευρωπαϊκών θεσµικών πλαισίων. Παρ’ όλα αυτά, κύκλοι του πρωθυπουργού εκτιµούσαν ότι τα εκκρεµή θέµατα θα έµπαιναν στο τραπέζι των συζητήσεων, σε µια προσπάθεια πολιτικής διευθέτησης των διαφωνιών που έχουν ανακύψει, ιδιαίτερα στην προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Ειδική αναφορά από την κ. Μέρκελ έγινε στο Προσφυγικό, καθώς αναγνώρισε το βάρος που πέφτει στην Ελλάδα από τις µεταναστευτικές ροές, ενώ για το Κυπριακό υπογράµµισε τον ρόλο τόσο της Ε.Ε. όσο και ειδικά της χώρας µας στην υποστηρικτική εργασία που έχει καταβάλει για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιµης λύσης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη να απεγκλωβιστεί η Ευρώπη από τις πολλαπλές κρίσεις, στην προοπτική ενός νέου οράµατος για την Ευρώπη. Κάλεσε, µάλιστα, την Ε.Ε. να παίξει ενεργό ρόλο, ώστε η λύση για το Κυπριακό να είναι στην κατεύθυνση µιας ανεξάρτητης, επανενωµένης, οµοσπονδιακής Κυπριακής ∆ηµοκρατίας.