Χωρίς ορατό χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης μένει πλέον η δεύτερη αξιολόγηση, μετά την αποχώρηση των ομάδων της Αθήνας με όλα τα θέματα, μεγάλα και μικρά, να βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η συνέχεια της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι δύσκολη, αφού, ακόμη και αν υπάρξει λύση στο Eurogroup του Ιανουαρίου, οι Θεσμοί θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα για να φτάσουν σε συμφωνία και για τα υπόλοιπα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

Με την αναστάτωση των τελευταίων ημερών παραμένουν ακόμη ανοιχτά: το δημοσιονομικό για τα έτη 2017 και 2018, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και το θέμα της ενέργειας. Καθυστερήσεις έχουν διαπιστωθεί στην πορεία σύστασης και λειτουργίας του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.
Iδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά πλέον το ποιες είναι οι αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού και το κατά πόσο μπορούν να καλυφθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας μέσα στο α’ τρίμηνο του 2017.

Αυτές είναι:

1. Ομόλογα που τριετούς διάρκειας που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο το 2014 σε μια από τις πρώτες προσπάθειες εξόδου στις αγορές εν μέσω των μνημονίων. Η προθεσμία αποπληρωμής των ομολόγων είναι η 17η Ιουλίου.

2. Στις 18 Ιουλίου, λήγει δόση ύψους 289,8 εκατ. ευρώ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

3. Στις 20 Ιουλίου, εκπνέει η προθεσμία για την αποπληρωμή ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ.