Σοβαρή εμπλοκή μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης λόγω των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα, με τους δανειστές να ανακοινώνουν επίσημα πως "παγώνουν" τα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, ως "αντίδραση" στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Ως τον Ιανουάριο τουλάχιστον αναμένεται να διαρκέσει το πάγωμα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάικλ Ρέινς.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup αναφέρει πως οι θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως "οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες".

Παράλληλα ο εκπρόσωπος βρίσκει πως κάποιες χώρες μοιράζονται τις απόψεις αυτές και συνεπώς δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων και καταλήγει λέγοντας πως "αναμένουμε μια πλήρη έκθεση από τους θεσμούς ως τον Ιανουάριο".

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ESM τόνισε ότι οι θεσμοί θα εξετάσουν τις πιθανές επιπτώσεις των κυβερνητικών εξαγγελιών στο πρόγραμμα του ESM και στη συνέχεια θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν ή όχι τα μέτρα για το χρέος.

Η ξαφνική εμπλοκή σημαίνει ότι ο «μποναμάς» στους συνταξιούχους και η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά μπαίνουν στο μκροσκόπιο της Τρόικας για να ελεγχθεί η συμβατότητα των έκτακτων παροχών με τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Τέλος, σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος με τον ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο βρίσκεται και η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκα Τίσενχάουζεν η οποία επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφεύγει να παίρνει μονομερή μέτρα.