Υψηλού επιπέδου αθλητικό θέαμα, προσέφεραν οι ομάδες πόλο που αγωνίστηκαν στο 2ο Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης Μίνι Παίδων "Ανδρέας Γαρύφαλλος", στο Δημοτικό Κολυμβητήριο του Πειραιά στα Βοτσαλάκια.
Το τριήμερο τουρνουά διοργάνωσε ο Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν.) με τον Εθνικό Πειραιά, στο οποίο συμμετείχαν παιδιά έως 12 ετών από τις ομάδες υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π., του Εθνικού Πειραιώς, του Π.Α.Ο.Κ., του Α.Ν.Ο.Γ., του Παναθηναϊκού και της Γερμανικής S.G. Neukölln.
Οι μικροί αθλητές του υγρού στίβου ενθουσίασαν με την αγωνιστική τους εμφάνιση και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που έσπευσε στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της πόλης για να στηρίξει την προσπάθειά τους.
Ο πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. του Δήμου Πειραιά,Σταύρος Ελληνιάδης, δήλωσε: "Θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να αποκτήσουν την εμπειρία των αγώνων, γι΄ αυτό και διοργανώσαμε το τουρνουά, καθώς συμμετείχαν ηλικίες που δεν λαμβάνουν μέρος σε πρωταθλήματα. Παρακολουθήσαμε ωραίους αγώνες με ανταγωνισμό. Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον του αθλήματος. Εύχομαι το 3ο τουρνουά να γίνει στο κολυμβητήριο που θα έχει αποκτήσει το όνομα του Ανδρέα Γαρύφαλλου. Όπως ξέρετε, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Π.Α.Ν. ενέκρινε την ονομασία του κολυμβητηρίου σε "Ανδρέας Γαρύφαλλος" και σύντομα θα έρθει ως πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τον "Πατριάρχη" της ελληνικής υδατοσφαίρισης".
Ο Πρόεδρος του Εθνικού Πειραιά, Αντώνης Πρίντεζης, τόνισε: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, τον πρόεδρο του Ο.Π.Α.Ν., Σταύρο Ελληνιάδη, τους συνεργάτες του Οργανισμού, καθώς και όλους όσοι συνέβαλλαν στην άρτια διεξαγωγή του τουρνουά. Ελπίζω αυτό το τουρνουά να εξελιχθεί σε θεσμό, όχι μόνο του υγρού στίβου, αλλά να καθιερωθεί ως ένα σημαντικό αθλητικό δρώμενο για τον Πειραιά. Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Πολύ σημαντική είναι επίσης η πρόταση του Ο.Π.Α.Ν. να δώσει το όνομα του Ανδρέα Γαρύφαλλου στο κολυμβητήριο. Εύχομαι στο μέλλον το τουρνουά να αναπτυχθεί και να συμμετάσχουν μεγάλες ομάδες του εξωτερικού".
Λίγα λόγια για τον "πατριάρχη" της ελληνικής υδατοσφαίρισης
Ο Ανδρέας Γαρύφαλλος γεννήθηκε το 1931 και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών τον Φεβρουάριο του 2015.
Ο "πατριάρχης" του ελληνικού πόλο, είχε μεγάλη συμβολή στη δημιουργία του Εθνικού Πειραιά, της ομάδας που έφτασε στην κατάκτηση 37 Πρωταθλημάτων Ελλάδος. Ο Γαρύφαλλος είχε κερδίσει οκτώ Πρωταθλήματα στους Πανελλήνιους Κολυμβητικούς Αγώνες, 18 πρωταθλήματα και έξι Κύπελλα Ελλάδας στο πόλο, μέτρησε 140 συμμετοχές στην Εθνική Ομάδα, της οποίας ήταν αρχηγός, όπως και στον Εθνικό, ενώ διακρίθηκε και στην Εθνική Ενόπλων Δυνάμεων, όπου ήταν παίκτης - προπονητής και αρχηγός κατακτώντας δύο φορές τον Παγκόσμιο τίτλο!
Σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1958 (Βουδαπέστη)
Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 (Μέξικο), όπου ήταν και προπονητής ταυτόχρονα, πετυχαίνοντας 4 γκολ. Νωρίτερα με την Εθνική Ομάδα μετείχε στους 1ους Μεσογειακούς Αγώνες (Αλεξάνδρεια) όπου η Ελλάδα ήταν 3η, καθώς και το 1967 στην Τύνιδα (4η η Ελλάδα). Το 1958 ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής κολύμβησης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.
Η ομάδα του Εθνικού Πειραιά το 1953 (ο Γαρύφαλλος διακρίνεται κάτω αριστερά)
Εργάσθηκε και ως προπονητής για περισσότερα από 15 χρόνια στις Εθνικές Ομάδες Ανδρών και Νέων, οδηγώντας τις σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες, σε πέντε Παγκόσμια και σε έξι Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Επίσης υπήρξε προπονητής στον Εθνικό, στον Αρη Θεσσαλονίκης, στο Ν.Α.Ο. Κέρκυρας, στον Παναθηναϊκό, στο Ν.Ο. Χίου και στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, ενώ διατέλεσε και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού.
Ως ομοσπονδιακός τεχνικός, οδήγησε σε δύο διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων την Εθνική μας ομάδα την οποία κοουτσάρισε το 1968 και την περίοδο 1973 - 1982. Το 1968 στο Μεξικό (14η) και το 1980 στη Μόσχα (10η). Ήταν προπονητής της στα Προολυμπιακά του 1968 στο Μιλάνο, του 1979 στο Χβαρ και το 1980 στη Σόφια.
Μαζί του Εθνική Ομάδα μετείχε σε 3 Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Το 1973 στο Βελιγράδι (12η), το 1978 στο Βερολίνο (12η) και το 1982 στο Γκουαγιακίλ (12η). Ακόμη στα προκριματικά του 1973 στο Χβαρ και του 1975 επίσης στο Χβαρ (αποκλείστηκε).
Στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 1977 στο Φάλκοπινγκ (9η/1η στη Β’ κατηγορία) και του 1981 στο Σπλιτ (10η/2η στη Β’ κατηγορία), καθώς και στα προκριματικά του 1974 στο Λονδίνο (4η αποκλείστηκε) και του 1981 στην Κίκιντα (3η)
Επίσης, υπό την καθοδήγησή του η Εθνική Νέων κατέκτησε στην Ουγγαρία το αργυρό μετάλλιο, που ήταν το πρώτο που κέρδισε η Ελλάδα σε αυτή την κατηγορία.