"Η Ελλάδα ευχαρίστησε τους δανειστές για τη μετριοπαθή ελάφρυνση χρέους την ημέρα του Αγίου Νικολάου στις Βρυξέλλες, αλλά δεν έκρυψε την απογοήτευσή της που δεν θα πάρει το χριστουγεννιάτικο δώρο που θέλει – το πέρασμα στην τελική φάση του προγράμματος διάσωσής της”. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters, με αφορμή τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, που εκτίμησε πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί εντός του 2016, και επισημαίνει πως κάποιοι άλλοι, προεξάρχοντος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχουν άλλη άποψη, καθώς στο Eurogroup αναδείχθηκαν οι διαφωνίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το κατά πόσον η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις στη χθεσινή συνεδρίαση να καταλήξουν σε αδιέξοδο.

“Θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει με αυτό μέχρι το τέλος του έτους, αλλά οι Γερμανοί είναι αμετακίνητοι”, δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος, υποστηρίζοντας πως “η Ελλάδα έχει κάνει πολλά” και “δεν έχουμε υπάρξει τόσο αυστηροί σε άλλα προγράμματα”.
Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που συμμετείχε στις συνομιλίες της Δευτέρας, τις περιέγραψε ως «άχρηστες» όσον αφορά την προώθηση της συμφωνίας.

Ο ίδιος ο Σόιμπλε δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει ακόμα να κάνει πολλά: “Η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ξεκάθαρα θέλει χρόνο ακόμα”, είπε στους δημοσιογράφους. “Υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις, αλλά υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος”.

Μεταξύ των μέτρων που η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εφαρμόσει είναι οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά. Η κυβέρνηση, όπως σημειώνει το Reuters, έχει να αντιμετωπίσει έναν κουρασμένο από τη λιτότητα πληθυσμό, προειδοποίησε τους πιστωτές πως δεν χρειάζεται να «πιέσουν» κι άλλο την κατάσταση.
Το Eurogroup συμφώνησε σε μια σειρά από βραχυπρόθεσμες προσαρμογές στη δομή του ελληνικού χρέους που θα απαλύνουν τις αποπληρωμές και μειώσουν το κόστος σε μακροπρόθεσμη βάση.

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, το αποτέλεσμα του Eurogroup ήταν «σημαντική επιτυχία», ωστόσο, τόνισε πως η Αθήνα θέλει από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους για περισσότερη λιτότητα.