Συγκρατημένη και πολύ προσεκτική στάση προσπαθεί να τηρήσει η κυβέρνηση, δύο μέρες μετά την απόφαση του Eurogroup για τα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για δέκα έτη, που κατατέθηκε από τη Γερμανία στο Eurogroup ούτε και τα επιπλέον μέτρα μετά από τη λήξη του προγράμματος (2019 και 2020) που ζητάει το ΔΝΤ και επιμένει πως δεν θα κάνει εκπτώσεις στα εργασιακά.

Παρά τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί από την κυβέρνηση, η δεύτερη αξιολόγηση δεν έκλεισε στις 5 Δεκεμβρίου και μέρα με την ημέρα διαφαίνεται ότι ο ορίζοντας ολοκλήρωσης της διαδικασίας αυτής μπορεί να τραβήξει στο χρόνο. Πρόκειται για μία εξέλιξη την οποία απεύχεται το Μαξίμου, αφού παρατείνει και επιτείνει την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας και εάν αποδειχθεί πολύμηνη θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τους βασικούς στόχους για το 2017 (ποσοτική χαλάρωση, ανάπτυξη, οικονομική και επενδυτική σταθερότητα κλπ). Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θα επιχειρήσουν να… μετακυλήσουν το «βάρος» των διαβουλεύσεων για την β΄ αξιολόγηση σε πολιτικό επίπεδο, έχοντας ως βασικό γνώμονα δύο συνιστάμενες. Η πρώτη έχει να κάνει με το ότι η κυβέρνηση επιθυμεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, χωρίς τη «συνοδεία» νέων μέτρων και το δεύτερο σχετίζεται με την στρατηγική στην οποία θα επιμείνει, στο ακανθώδες ζήτημα των εργασιακών. Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην υιοθέτηση του ευρωπαϊκού μοντέλου που διέπει τις εργασιακές σχέσεις, θέλοντας μ’ αυτό τον τρόπο να απομονώσει τον Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που εκφράζει και τις πιο ακραίες θέσεις στα ζητήματα των συλλογικών συμβάσεων και των ομαδικών απολύσεων. 

Αυτή την ρητορική θα χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας στις επαφές που θα έχει, στο υψηλότερο επίπεδο, το επόμενο διάστημα και εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλιών που θα αναλάβει για πολιτική διαπραγμάτευση της αξιολόγησης. Προς αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 15 Δεκεμβρίου, όπου θα τους θέσει τις ελληνικές επιδιώξεις και θέσεις, σχετικά με την άμεση ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, χωρίς αυτό να σημαίνει επώδυνη λύση για την Ελλάδα.