"Αγάπα τον φίλο σου με τα ελαττώματά του", με αυτή την ελληνική ρήση στα ελληνικά άρχισε την ομιλία του ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμαγερ, στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Και πρόσθεσε: "Αλάνθαστος δεν είναι κανείς στην Ευρώπη, ούτε οι Έλληνες ούτε οι Γερμανοί", τονίζοντας ότι ως καλός φίλος βρίσκεται σήμερα στη χώρα μας και ως καλός φίλος έγινε δεκτός "σε μία εποχή που για την Ελλάδα και για όλους μας στην Ευρώπη δεν είναι μια καλή εποχή".
Ο κ. Στάϊνμαγερ έκανε μία αναφορά στη δεκαετία του ’70 και στη γνωριμία του με τον Έλληνα ομόλογό του, τον οποίο συνεχάρη για τη διδασκαλία και την εργασία του στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, καθώς και για την οργανωτικότητά του, τονίζοντας ότι ο Νίκος Κοτζιάς διακρινόταν ως αγωνιστής της ελεύθερης γνώμης τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία.
"Οι διαφορετικές απόψεις είναι η βάση των αξιών μας στην Ε.Ε.", τόνισε ο Γερμανός ΥΠ.ΕΞ. επισημαίνοντας ότι η σημερινή τιμή του Πανεπιστημίου προς το άτομό του δεν εκλαμβάνεται ως προσωπική από τον ίδιο, αλλά ως ένας επιπλέον λόγος για να εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για μία καλύτερη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον.
Τι συζήτησαν Κοτζιάς - Στάινμάγερ
Η διεύρυνση των διμερών ελληνογερμανικών σχέσεων ήταν ένα από βασικά ζητήματα που εξέτασαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Φράνκ Βάλτερ Στάινμαγερ στο πλαίσιο της κατ' ιδίαν συνάντησης αλλά και των διευρυμένων συνομιλιών με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών, στο Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και του γεύματος εργασίας που ακολούθησε.
Όπως επισήμαναν οι δύο άνδρες, και στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου, κοινή βούληση και στόχος είναι να δοθεί μια νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην οικοδόμηση ενός νέου πλαισίου για την Γερμανο-ελληνική εταιρική σχέση καθώς, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς "Ελλάδα και Γερμανία είναι δύο χώρες με πολύχρονους και βαθείς πολιτισμικούς δεσμούς", που όπως είπε ο κ. Στάινμαϊερ πρέπει "να βρουν τον δρόμο της ανοικοδόμησης των καλών σχέσεων και της εμπιστοσύνης".
Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε η ταχεία σύσταση του Γερμανο-ελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας, με σκοπό την προώθηση του διαλόγου και των ανταλλαγών μεταξύ των νέων των δύο χωρών.
Παράλληλα, αποφασίστηκε μία πιο στενή συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και των επιστημών, καθώς επίσης και στην περαιτέρω εντατικοποίηση της ήδη επιτυχούς συνεργασίας στον τομέα της έρευνας.
Τέλος οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν στη δημιουργία κοινών θεσμών για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας και της υγείας.