Δυσάρεστα είναι τα νέα που έρχονται από τις Βρυξέλλες σχετικά με το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, καθώς πληθαίνουν ολοένα οι φωνές που μιλούν για μη επίτευξη συμφωνίας.

Χαρακτηριστική, είναι η εκτίμηση ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, που θεωρεί απίθανη την επίτευξη μιας συμφωνίας-πακέτο στο Eurogroup της Δευτέρας, «γκρεμίζοντας» τις  όποιες ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί, τοποθετώντας το χρονικό πλαίσιο συμφωνίας μετά το Eurogroup και πριν το τέλος του έτους.

Υποστηρίζει ότι, «έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών και των ελληνικών Αρχών και οι διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες γίνονται σε «κλίμα καλής συνεργασίας», όμως παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, κυρίως στο θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «καλύτερο σενάριο» θα ήταν μια «τεράστια πρόοδο στο τεχνικό επίπεδο» ως το Eurogroup και συμφωνία μεταξύ ελληνικών Αρχών, Ευρωπαϊκών Θεσμών και ΔΝΤ πριν τα Χριστούγεννα.

Διευκρίνισε πως τα τεχνικά κλιμάκια έχουν «κολλήσει» και πλέον δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις, και για αυτό το λόγο θα χρειαστεί πρωτοβουλία σε ανώτερο επίπεδο, αφήνοντας να εννοηθεί πως απαιτείται πολιτικός διάλογος.
Κατά τον ίδιο η ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί οι «ακριβείς λεπτομέρειες» για τη μεσοπρόθεσμη μείωση του χρέους.

Στο μεταξύ  η Wall Street Journal αποκάλυψε το σχέδιο του ESM για την ελάφρυση του χρέους

Το εξασέλιδο έγγραφο του ESM με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, προβλέπει μέτρα που θα ληφθούν στο κοντινό μέλλον για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Πρόκειται ουσιαστικά για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία όμως αναφέρεται στο έγγραφο θα μπορούσε ως το 2060 να ελαφρύνει το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 21,8%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικάνικης εφημερίδας το έγγραφο προτείνει μέτρα για την επιμήκυνση των ωριμάνσεων και το «κλείδωμα» των επιτοκίων σε ορισμένα από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα, για να προστατεύσει τη χώρα από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

«Είναι ένα έγγραφο εργασίας του ESM το οποίο δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.Το έγγραφο έρχεται ως απάντηση στην εντολή που έλαβε ο ESM στις 25 Μαίου (από το Eurogroup) να εργαστεί για το βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε μια σειρά από μέτρα που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας» ανέφερε εκπρόσωπος του ESM.

O ίδιος σημείωσε ότι ο γενικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα παρουσιάσει τις προτάσεις στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν ως το τέλος του προγράμματος διάσωσης στα μέσα του 2018.

Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης και μέτρα για την επιμήκυνση της ωρίμανσης ορισμένων δανείων στα 32,5 έτη από 28,3.

Ένα άλλο μέτρο θα είναι η άρση του προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια της το 2017, σχετικά με στόχους ιδιωτικοποιήσεων. Η κατάργηση του προστίμου από το 2018 και έπειτα θα εξεταστεί στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων.