Προσπάθεια εγκλωβισμού της από την κυβέρνηση καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία, επικαλούμενη σενάρια τα οποία αναφέρουν ότι η αντιπολίτευση θα κληθεί να στηρίξει  μαζί με την κυβέρνηση νέα σκληρά μέτρα προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση που θα οδηγήσει στην απομείωση του χρέους, διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές και σε ένα τέταρτο μνημόνιο.

Στην Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται επικοινωνιακή αντεπίθεση προκειμένου να βγει η μπάλα από το γαλάζιο γήπεδο και να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση. «Δεν θα συνδράμουμε στην ανευθυνότητα της κυβέρνησης, η οποία τώρα που έφτασε σε αδιέξοδο, αναζητά την στήριξη της αντιπολίτευσης ως άλλοθι για τα σκληρά μέτρα που θα υπογράψει», σημείωναν χθες κορυφαία στελέχη της ΝΔ και συμπλήρωναν πως «η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της κι όχι να ισχυρίζεται πως οι εκλογές θα φέρουν το τέταρτο μνημόνιο και τη ΝΔ στην εξουσία».

Στην Πειραιώς μάλιστα διαπιστώνεται και η απόπειρα της κυβέρνησης να «φορτώσουν» στη Ν.Δ. την όποια αρνητική εξέλιξη ως προς τη διαπραγμάτευση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας αλλά και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισαν ότι αποτελεί γαλάζιο στόχο η διενέργεια εκλογών και η υπογραφή ενός τέταρτου μνημονίου. Στην γαλάζια έδρα θεωρούν ότι η τακτική αυτή δεν έχει μόνον ως στόχο να σύρει την αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει άλλωστε αποδείξει ήδη από το καλοκαίρι του 2015 την υπευθυνότητά της, αλλά παράλληλα αποτελεί και πολιτικό – επικοινωνιακό εργαλείο στα χέρια του Πρωθυπουργού, στην περίπτωση που βρεθεί σε αδιέξοδο και επιλέξει να... αποδράσει μέσω εκλογών.

Διόλου τυχαία, χθες, η Ν.Δ., δια του Β. Κικίλια, υπογράμμισε, σχολιάζοντας την απουσία Τσίπρα στην Κούβα, ότι ο Πρωθυπουργός από τις ευθύνες του δεν μπορεί να δραπετεύσει, ούτε βέβαια να τις κληροδοτήσει στην επόμενη κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει, ότι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία συνιστά αίτημα όχι μόνον της Ν.Δ. αλλά της πλειοψηφίας πλέον των πολιτών και, παράλληλα, αποτελεί την προϋπόθεση για την ανάδειξη μίας νέας κυβέρνησης που θα υλοποιήσει χωρίς χρονοτριβή τα απαιτούμενα μέτρα, διεκδικώντας παράλληλα από τους εταίρους έμπρακτη στήριξη τόσο ως προς το χρέος όσο και ως προς τη μείωση, από 3,5% σε 2%, του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο μείωσης των φόρων και χρηματοδότησης αναπτυξιακών δράσεων.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, σημειώνουν, απλώς η σημερινή κατάσταση θα παραταθεί, δίνοντας τελικά στην οικονομία τη χαριστική βολή.