Του Γιώργου Νόκου

Δύο είναι τα επίπεδα στα οποία προετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον τελευταίο καιρό και, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση και το χρέος, οι ρυθμοί έχουν ενταθεί σε μεγάλο βαθμό. Εκτός από την προετοιμασία για πρόωρες εκλογές, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχεδιάζει τα επόμενα βήματα μετά τις εκλογές και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το κυβερνητικό σχήμα.

Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά τον τρόπο σκέψης του προέδρου της Ν.Δ. και το πώς σχεδιάζει να κινηθεί όντας ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι το modus operandi της κυβέρνησής του θα είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με το ισχύον. Αυτό μεταφράζεται όχι μόνο σε ανοίγματα στους άλλους πολιτικούς χώρους, όπως έδειξε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά σε ένα μικρότερο και πολύ πιο ευέλικτο Υπουργικό Συμβούλιο και στην παρουσία αρκετών εξωκοινοβουλευτικών σε αυτό.

Στόχος, μάλιστα, είναι τα πρόσωπα αυτά να αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια που βρίσκονται στη διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να μην υπάρχει ο φόβος του πολιτικού κόστους που οδηγεί νομοτελειακά είτε σε υστέρηση έναντι των στόχων είτε σε λαϊκιστικές κορώνες.

ΠΡΟΣΩΠΑ

Στο σημειωματάριο του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν σημειωθεί ήδη τα πρώτα ονόματα, τα οποία θεωρείται ότι μπορούν να αναλάβουν ρόλο στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ενα από αυτά είναι και αυτό του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου. Το όνομά του, μάλιστα, έχει πέσει στο τραπέζι ακόμα και για την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αφού η αλληλοεκτίμηση που υπάρχει ανάμεσα στον ίδιο και τον πρόεδρο της Ν.Δ. είναι μεγάλη. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, και η παρουσία του στην πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αγιον Ορος. Το καλοκαίρι, μάλιστα, με δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο Βloomberg χαρακτήρισε τον Κυριάκο ως «το μοναδικό πρόσωπο που μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας για τη σωτηρία της χώρας».

Ισχυρή υποψηφιότητα για μια από τις κορυφαίες θέσεις στο οικονομικό επιτελείο που θα δημιουργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί ο Τάκης Αράπογλου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας επί Κώστα Καραμανλή. Πρόκειται για έναν τεχνοκράτη που χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τον πρόεδρο της Ν.Δ. και ένα από τα μεγάλα του προσόντα θεωρείται η εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική Τράπεζα, μια από τις τελευταίες αναλαμπές εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας πριν να βυθιστεί στην κρίση.

Τα ονόματα του Γιώργου Παγουλάτου και του Πλάτωνα Τήνιου βρίσκονται πολύ ψηλά στις σημειώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώτου, καθηγητή της ΑΣΟΕΕ ο οποίος διετέλεσε διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και σύμβουλος του Λουκά Παπαδήμου, επιβεβαίωσε την εκτίμηση που υπάρχει στο πρόσωπό του, αλλά και την πρόθεσή του να μην υποκύψει σε εσωκομματικές αντιδράσεις που προκαλεί το όνομα του Γ. Παγουλάτου.

Το ίδιο ισχύει και για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Πλάτωνα Τήνιο, ο οποίος, παρόλο που, αφενός, συνδέεται με τον εκσυγχρονιστικό χώρο και, αφετέρου, έχει ασκήσει κριτική στη Νέα Δημοκρατία, θεωρείται καλός γνώστης των εργασιακών και, εκτός των άλλων, γνωρίζεται αρκετά καλά με την οικογένεια Μητσοτάκη, όντας σύζυγος της Αντ. Λυμπεράκη.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Από τον χώρο της πολιτικής τα δύο στελέχη που είναι γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να αξιοποιήσει σε συγκεκριμένες θέσεις είναι η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Χάρης Θεοχάρης. Για την πρώτη οι διαφωνίες που υπάρχουν είναι γνωστές και προέρχονται κυρίως από το καραμανλικό μπλοκ, ενώ για τον ανεξάρτητο βουλευτή οι ενστάσεις εκφράζονται από τον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος ήταν και ο άνθρωπος που τον απομάκρυνε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις του πρώην πρωθυπουργού, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από το ότι είναι ενήμερος, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να υποκύψει.