του Γιώργου Λυκουρέντζου 

Ως ορόσημο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα χωρίς ωστόσο να αποκλείει και νέο Eurogroup για να κλείσει η συμφωνία ενώ επεξέτεινε μέχρι και τον Ιανουάριο το περιθώριο για τις λεπτομέρειες της τελικής συμφωνίας για το χρέος. 

"Η ελληνική οικονομία ευελπιστεί ότι στις 5 Δεκεμβρίου τα τρία κομμάτια της  διαπραγμάτευσης θα ενωθούν. Μπορεί να υπάρχει κι άλλο Eurogroup αλλά σύντομα θα έχουμε εικόνα για το αν θα μπορούμε να μπούμε στην ποσοστική χαλάρωση" είπε αρχικά ο κ. Τσακαλώτος. Αναφερόμενος στο χρέος ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι οι λεπτομέρειες θα έχουν δοθεί μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου ενώ περιγράφοντας τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης τα ανέλυσε ως εξής: 
1) Μεταρρυθμίσεις: "  Η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις με τους θεσμούς είναι διαδοχική και υπάρχουν διαδοχικές προσεγγίσεις και για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων εντός προγράμματος

2) Δημοσιονομικοί στόχοι: "Η συζήτηση θα είναι αν θα μειωθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5%. Το ΔΝΤ λέει ότι αν είναι λίγο πάνω από 1,5% εμείς μπορούμε να ζητήσουμε περισσότερα μέτρα. Αυτό  αυτό που τους είπα χθες στο ΔΝΤ είναι να έχουν το θάρρος της γνώμης και αν θεωρεί ότι δεν πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται να μειωθεί ο στόχος αλλά το ΔΝΤ να μην πιέζει τον αδύνατο παίκτη αλλά αυτούς που δεν θέλουν να δώσουν τίποτα για το χρέος" αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θέτει ως προαπαιτούμενο τη ρύθμιση του χρέους για επιπλέον μέτρα. 

3) Χρέος: "Μέχρι Γενάρη οι λεπτομέρειες για το χρέος θα έχουν δοθεί. Εκεί θα ξέρουμε πως θα κολλήσουν τα τρία κομμάτια. Εκεί θα δούμε ποιες θα είναι οι προοπτικές για ελληνική οικονομία" είπε.  

Λίγη ώρα νωρίτερα πάντως ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στη μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2,5% έδειξε ότι η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος στη μείωση των επιχειρηματικών βαρών τόσο με μείωση φόρων όσο και με μείωση του μη εργοδοτικού κόστους: " Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το περίπου 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ για να μειώσουμε τους φόρους και το κόστος σε συγκεκριμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να δούμε πόσο κοστίζει ο εργαζόμενος στον εργοδότη" είπε.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος για την ανάπτυξη λέγοντας πως το  επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται, ενώ απέκρουσε τη μομφή της αντιπολίτευσης για απομόνωση της ελληνικής οικονομίας αναφέροντας μεταξύ άλλων τα θετικά σχόλια Ομπάμα και ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων. Η ειρωνική προς την αντιπολίτευση κατάληξή του ήταν μοναδική: "Τέτοια απομόνωση είχα να ζήσω από τους γάμους της Γκρέις Κέλλυ με τον Ρενιέ και της Νταιάνα με τον Κάρολο".