Στον αέρα βρίσκεται η διαπραγμάτευση, μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών, έπειτα από την άκαρπη τηλεδιάσκεψη που έγινε  το Σαββατοκύριακο. Οι δυο πλευρές διαπίστωσαν εκ νέου το αγεφύρωτο χάσμα που τους χωρίζει στα εργασιακά, σχετικά με ομαδικές απολύσεις και επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Ρόλο «διαιτητή» μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, για να πάρει στα γρήγορα τα μέτρα η Αθήνα προκειμένου να κλείσει σε μια εβδομάδα (την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup) η «πολιτική συμφωνία» για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και να δώσουν οι δανειστές την ελάφρυνση χρέους που από τον Νοέμβριο του  2012 υποσχέθηκαν στη χώρα μας, αναλαμβάνει να διαδραματίσει η Κομισιόν και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη χώρα μας για συναντήσεις με τον κύριο Τσακαλώτο (στις 18.15 στο γραφείο του στην οδό Νίκης) και άλλους αξιωματούχους.

Στο μεταξύ στις  9.30 το πρωί, συνεδριάζει υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επικυρώσει την πολιτική γραμμή της διαπραγμάτευσης.

Ο πρωθυπουργός -μετά και την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Παρασκευή- αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα και έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, τηλεφωνικές επαφές με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς παράγοντες των δανειστών στην πολιτική διαπραγμάτευση.

Τη Δευτέρα το απόγευμα η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup θα κάνει έναν πρώτο γενικό απολογισμό της πορείας της δεύτερης αξιολόγησης και θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.
Μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας και σε όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή της κυβέρνησης και των θεσμών, ενώ παράλληλες συζητήσεις θα γίνονται και μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά και των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους. Στόχος είναι στο κρίσιμο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία τόσο για το κλείσιμο της αξιολόγησης όσο και για το χρέος, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο, ενδεχομένως σε μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.