Με επίσκεψη στην Ήπειρο ξεκίνησε την περιοδεία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου σε ομιλία του σε Άρτα και Ιωάννινα έδωσε το "στίγμα" και τη περαιτέρω στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ,με το νέο σύνθημα "Για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή." 

Με τη φράση, «με την Ελλάδα μην παίζετε», διαμήνυσε προς όλες τις πλευρές ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στα Ιωάννινα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τα εθνικά θέματα, ενώ δήλωσε ότι βρισκόμαστε «αντικριστά με την ιστορία σε μια δύσκολη καμπή για την πατρίδα μας, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση από τη μία και η έλλειψη εθνικής στρατηγικής από την άλλη, εμφανίζουν την Ελλάδα πιο αδύναμη από κάθε άλλη στιγμή σε ολόκληρη τη Μεταπολίτευση»

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση με αξιοπιστία και κύρος, που θα μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μας», καταλογίζοντας στη σημερινή κυβέρνηση ότι είναι «κατώτερη των περιστάσεων και ανήμπορη να δώσει όραμα για το μέλλον». Στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής «όχι μόνο για να ανορθωθεί η οικονομία και να αποκτήσουν ξανά οι Έλληνες δουλειές και καλύτερα εισοδήματα, αλλά και για να αναστηλωθεί το κύρος της χώρας και να θωρακιστεί ο ρόλος και τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξαπέλυσε «βέλη» κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «δεν αξίζει στην Ελλάδα ένας Πρωθυπουργός που δεν έχει πει μια λέξη αυτοκριτικής. Δεν ζήτησε ούτε μία συγνώμη για την τεράστια ζημιά που έχει προκαλέσει στη χώρα. Μονίμως επιρρίπτει αλλού τις ευθύνες για τις δικές του αποτυχίες. Μονίμως δηλητηριάζει την κοινωνία και συκοφαντεί τους αντιπάλους του. Δεν υπήρξε πολίτης που δεν εξαπάτησε, κοινωνική ομάδα που δεν κορόιδεψε, ψέμα που δεν είπε».

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι οι στόχοι της Ν.Δ. είναι εφικτοί, κάνοντας λόγο για πολιτική που θα στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:
Δραστική μείωση φόρων με ταυτόχρονο περιορισμό της κρατικής σπατάλης και του κομματικού κράτους.

Επιτάχυνση των αλλαγών στο Κράτος και στην οικονομία. Των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, της προσέλκυσης επενδύσεων.

Ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και την ρύθμιση των κόκκινων δανείων. 

Επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στοχευμένα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκτενή αναφορά του για το Κυπριακό επεσήμανε ότι έχει μπει σε κρίσιμη καμπή, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι η Τουρκία ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, εμφανίζεται απρόβλεπτη.  Συγκεκριμένα είπε : «Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Και ακολουθούμε σταθερά το δόγμα “η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται”.  Η Τουρκία, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, εμφανίζεται απρόβλεπτη. Οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης αμφισβητούν το θεμέλιο των διμερών μας σχέσεων και απειλούν με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή. Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό κρέμεται από μια κλωστή. Και αν καταρρεύσει, οι συνέπειες για τη χώρα μας είναι ανυπολόγιστες ». 

Για το προσφυγικό

Για τα τελευταία γεγονότα στη Μόρια ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε: «Επιτρέψετέ μου να εκφράσω τη θλίψη μου και τον προβληματισμό μου για τα τραγικά γεγονότα στην Μόρια. Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Και είναι τουλάχιστον αστείο ο αρμόδιος Υπουργός να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν συναινεί στην κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, όταν αυτό ακριβώς είχα ζητήσει πριν από 8 μήνες από τον κ. Τσίπρα και από τότε δεν έχει γίνει τίποτα».