Ο τελευταίος άσσος στο μανίκι της κυβέρνηση είναι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και κατά πόσο η Αθήνα θα πετύχει το πολυπόθητο «ναι» από τους δανειστές.  Την ίδια στιγμή, μύλος γίνεται για τη σύγκληση του Washington Group. Παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις από τη γερμανική πλευρά, κύκλοι στις Βρυξέλλες εμφανίζονται βέβαιοι ότι η συνάντηση θα γίνει μέσα στα επόμενα 24ωρα.
 
Πρώτος κρίσιμος σταθμός είναι το EuroWorking Group στις 28 Νοεμβρίου, ενώ στο παρασκήνιο κορυφώνεται και η παράλληλη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και την αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά το 2018.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιδιώξει να κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση μέσα σε αυτό το μήνα και συγκεκριμένα μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, όπου θα διεξαχθεί το Euroworking Group.  Κυβέρνηση και δανειστές επιθυμούν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να στείλουν μήνυμα προόδου των διαπραγματεύσεων. 

Το βασικό σενάριο παραμένει αυτό της δημόσιας ποσοτικοποίησης των βραχυπρόθεσμων μόνο μέτρων. Τα μεσοπρόθεσμα θα ποσοτικοποιηθούν κατά προσέγγιση με βάση τρία μακροοικονομικά σενάρια (αισιόδοξο, ρεαλιστικό και απαισιόδοξο).

Στο επίκεντρο βρίσκεται η σκληρή γραμμή που τηρούν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε και το ΔΝΤ, στη μεταξύ τους αντιπαράθεση για το ελληνικό ζήτημα, με το Σόιμπλε να επιμένει συνεχώς πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα.
Στο μέτωπο των δημοσιονομικών, το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η απειλή του ΔΝΤ για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, με μειώσεις στις συντάξεις και νέο «ψαλίδι» στο αφορολόγητο, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για χαλάρωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά το 2018.
 
Δεύτερος σταθμός είναι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Και σε αυτό η Ελλάδα παίζει το μεγάλο χαρτί της συζήτησης για το ελληνικό χρέος. Όμως όπως δείχνουν τα πράγματα ο φιλόδοξος στόχος που έχει τεθεί ώστε να κλείσει η αξιολόγηση έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, φαίνεται πως μάλλον πέφτει στο κενό.

Οι Θεσμοί ασκούν σφοδρότατες πιέσεις στην κυβέρνηση να προχωρήσει με βήμα ταχύ στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί να μείνει εντός τους πλαισίου των «κόκκινων γραμμών» που έχει θέσει.

Την ίδια στιγμή τα «μέτωπα» στην Ευρωζώνη είναι πολλά και δύσκολα, αρχής γενομένης από το ιταλικό δημοψήφισμα σε λίγες μέρες, ενώ η ίδια η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, σε περιβάλλον πιέσεων που ασκεί η ενίσχυση ακραίων τάσεων στο εσωτερικό της χώρας.
 
Τρίτος σταθμός είναι η 10η Δεκεμβρίου ημέρα κατά την οποία θα ψηφιστεί στην Βουλή ο φορομπηχτικός προϋπολογισμός ο οποίος θα επιφέρει έξτρα βάρη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο προϋπολογισμός προβλέπει νέα φορολογικά μέτρα τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και περικοπές κρατικών δαπανών 1,5 δισ. ευρώ.
 
Τέταρτος σταθμός είναι η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου  όπου εκεί ο Πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να θέσει όλα τα επίδικα της διαπραγμάτευσης στο περιθώριο των συνομιλιών.

Ο τελευταίος σταθμός, ο οποίος είναι και ο τερματικός ειναι η 20η Ιανουαρίου. Πρόκειται για την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντά του ως νέος πλανητάρχης και όλα θα βρίσκονται σε νέα βάση. Η αλλαγή αυτή στον Λευκό Οίκο όμως επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τη στρατηγική της κυβέρνησης η οποία όλο αυτό το διάστημα είχε πραγματοποιήσει άλλους σχεδιασμούς και σε καμία περίπτωση δεν είχε προετοιμαστεί για μία νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. 

Με τα νέα δεδομένα εκτός από το ότι θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους, θα περιμένουν να δουν και το πώς κινείται ο νέος Αμερικανός πρόεδρος και ποιες είναι οι διαθέσεις του. Μέχρι τότε η συγκεκριμένη ημερομηνία προκαλεί τρόμο στην κυβέρνηση…