Του Δ. Γιαννακόπουλου
Σε προεκλογικούς ρυθμούς εισέρχεται απότομα το πολιτικό σύστημα μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα και στα οικονομικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά αύριο το απόγευμα από τα Γιάννενα την πορεία του προς το λαό με ανοιχτή συγκέντρωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές αναφέροντας ότι η χώρα «χρειάζεται πολιτική αλλαγή σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιτελών, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει για μία ακόμη φορά να αιφνιδιάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και να τους φέρει προ τετελεσμένων για την υπογραφή 4ου Μνημονίου όπως συνέβη το καλοκαίρι του 2015 όπου άπαντες αναγκάστηκαν να επικυρώσουν το 3ο Μνημόνιο προκειμένου να αποτραπεί η άτακτη χρεοκοπία και η επιστροφή στη δραχμή.
Υπάρχει κι ένα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται με προσοχή από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη, και αφορά στο ενδεχόμενο «ηρωικής εξόδου» του κ. Τσίπρα προκειμένου η ΝΔ να αναγκαστεί να υπογράψει ως κυβέρνηση μία ακόμη δανειακή συμφωνία με την τρόικα κυρίως δε με το ΔΝΤ. Ο κ. Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές στο ακροατήριο του ότι δεν χρειάζεται τέτοιο πρόγραμμα το οποίο εκτός των άλλων θα εκτοξεύσει το Χρέος στα ύψη, αλλά απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και φοροελαφρύνσεις ώστε να ανακάμψει η πραγματική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
«Δεν θα αντιμετωπίσουμε την έξαρση του λαϊκισμού υιοθετώντας τον αλλά οφείλουμε να δυναμώσουμε τον θετικό μας λόγο απέναντι στην οργή και τον θυμό» ανέφερε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του θέλοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι η ΝΔ ως η μόνη παράταξη που έμεινε όρθια μέσα στη λαίλαπα της κρίσης μπορεί να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα. Η ομιλία αποκτά βαρύνουσα σημασία καθώς από τα Γιάννενα που πρωταγωνίστησαν σε όλες τις ιστορικές στιγμές του έθνους, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θα ζητήσει «συστράτευση όλων των πολιτών και των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στον λαϊκισμό» του ΣΥΡΙΖΑ και των άκρων. Και τούτο διότι θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας στην προσπάθεια του να διαχειριστεί την πτώση του θα επιδοθεί ξανά στη ρητορική των «δημαγωγικών υπεραπλουστεύσεων».