Ο στόχος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έως το EWG της 28ης Νοεμβρίου και πολιτική έγκριση για εκταμίευση της επόμενης δόσης στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αποτελεί πλέον παρελθόν και το νέο ορόσημο για την κυβέρνηση μετατίθεται για το Eurogroup της 23ης Ιανουαρίου 2017.
Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου αναχώρησαν χωρίς συμφωνία ούτε καν για τη λίστα με τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα συνδεθούν με την καταβολή της επόμενης δόσης. Οπως αναφέρουν στην «Ε» πηγές με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης, «η πρόοδος είναι μικρή και αργή». Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως «θα απαιτηθεί σίγουρα άλλη μία επίσκεψη του κουαρτέτου, ίσως και περισσότερες, για να φθάσουμε σε συμφωνία», σημειώνοντας τις δυσκολίες που κρύβει η αξιολόγηση, τόσο σε επίπεδο μέτρων όσο και γιατί με το τέλος της θα κριθεί και η τύχη του ελληνικού χρέους, αλλά και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ως εκ τούτου προσθέτουν πως η Αθήνα θα πρέπει να ξεχάσει το ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου.
Δύο από τα σημαντικότερα «αγκάθια» της δεύτερης αξιολόγησης είναι τα εργασιακά και το δημοσιονομικό κενό, το οποίο εντοπίζουν τόσο οι Ευρωπαίοι δανειστές όσο και το ΔΝΤ.
Στο μέτωπο των εργασιακών, το κουαρτέτο επιμένει στον διπλασιασμό του ορίου των ομαδικών απολύσεων και απορρίπτει την επιδίωξη της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Δεύτερο και πολύ σημαντικό ζήτημα, από το οποίο μάλιστα θα εξαρτηθεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θεωρείται το δημοσιονομικό κενό και τα μέτρα με το οποίο αυτό θα κλείσει.
Οι δανειστές βλέπουν «τρύπα» ύψους 0,4%-0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στο 1 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία και ζητούν να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.
Στα ήδη πολλά προβλήματα που εμποδίζουν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης προστίθεται και το θέμα του χρέους, με την εντεινόμενη διαμάχη ΔΝΤ – Βερολίνου.
Οι Ευρωπαίοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιγράψουν πιο αναλυτικά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, με το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να πείσουν το ΔΝΤ να μπει και πάλι στο πρόγραμμα, ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση.
Αξιωματούχοι των θεσμών συνοψίζουν την κατάσταση λέγοντας πως «το πρώτο εμπόδιο είναι η συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους και το δεύτερο εμπόδιο είναι η συμφωνία των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διελκυστίνδα θα συνεχιστεί.