Σε αδιέξοδο, που φαντάζει ίσως και ως οριστικό ναυάγιο της όλης διαδικασίας στο Κυπριακό, κατέληξαν τα ξημερώματα οι διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελερέν της Ελβετίας. Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν επίσημα την αποτυχία συγκλίσεων στο εδαφικό και επιστρέφουν στην Κύπρο για να αξιολογήσουν την κατάσταση που διαμορφώθηκε. Σχετική έκθεση θα ετοιμάσει για τον ΓΓ του ΟΗΕ και ο ειδικός σύμβουλός του Έσπερ Μπαρθ Άιντε.
Όλα προέκυψαν λόγω της διαφοράς που υπήρχε ανάμεσα στις θέσεις του κύπριου προέδρου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ως προς τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Το ανώτατο όριο που αποδεχόταν ο κ. Ακιντζί ήταν οι 65.000 χιλιάδες και το κατώτατο που δεχόταν ο κ. Αναστασιάδης οι 78.000. Η διαφορά των 13.000 παρέπεμπε σαφώς στην άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να επιστρέψει τη Μόρφου, η οποία επιστρεφόταν με βάση το σχέδιο Ανάν.
Απρόβλεπτη η συνέχεια
Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η τουρκοκυπριακή πλευρά διά του εκπροσώπου του κ. Ακιντζί ξεκίνησε το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών, κατηγορώντας τον πρόεδρο Αναστασιάδη για μαξιμαλιστικές θέσεις και άρνηση συνεργασίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, που έκανε δηλώσεις αμέσως μετά, δεν θέλησε να μπει σε αυτό το παιχνίδι, αν και σημείωσε ότι δεν κατέστη δυνατή μια συμφωνία λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ωστόσο ότι η χθεσινή ήταν μια «άσχημη νύχτα για την πατρίδα μας».
Ουδείς γνωρίζει πλέον ποια μπορεί να είναι η συνέχεια του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία στην Κύπρο και θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό για να εξηγήσει πως φθάσαμε σε αυτό το σημείο. Εκείνο πάντως που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι χθες βράδυ δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα ακόμα και οι ανθρώπινες σχέσεις που ανέπτυξαν όλο αυτό το διάστημα οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί.